iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanoni jegyzetek 10

2014. március 14. 07:12 - politics&islam

 

Amikor tavalyelott nyaron Tuneziat vegigbicikliztem, irtam arrol, hogy az akkor nyeregben levo iszlamita Nahda Part megkezdte a mecsetek birtokba vetelet - s ebben kemeny vetelytarsra talalt a szalafita mozgalmak szemelyeben. Azota aztan sok homokot elmosott a tenger Karthago partjainal, s a helyzet tovabb fokozodott. 

A kormany a vilagi ellenzek erpteljesd nyomasara megkezdte a mecsetek feletti teljes ellenorzes atvetelet. A szalafitak "allamositast" kialtanak, es valoban elsosorban az o erdekeik csorbulnak. A mecsetekben ugyanis intenziv szalafita propagandamunbka folyt/folyik, s ennek is egyik eredmenye a cirka keteser tuneziai iszlamista harcos jelenlete a sziriai polgarhaboruban. 

A vallasugyi miniszterium rendelete szerint ezentul a mecseteket csak a hajnali ima idejere, valamint a deli es az esti ima kozotti idore tarthatjak nyitva. A koztes idoszakok adtak ugyanis alkalmat "iszlamista kulonorak", vagy egyszeruen csak szervezkedes lebonyolitasara. 

Ezzel egyutt meg legalabb 50 olyan mecsetet tartanak szamon, amelyre nem terjed ki a hatosag felugyelete. Korabban ez a szam - a miniszteriumj adatai szerint - 380 volt. Ezek elere - a szalafitak tiltakozasa ellenere - az utobbi idoben uj eloljarokat neveztek ki; s az uj imamoknak sokszor a biztonsagi erok segitseget kellet igenybe venniuk, hogy munkahelyeikre bejussanak. 

A mersekelt iszlamista es szalafita kotelhuzas tehat tovabb tart. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr365859310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása