iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanoni jegyzetek 3

2014. március 05. 04:04 - politics&islam

 

Az ISIS harom ongyilkos merenyloje vegzett a Sziria Szabadjai (Ahrar al-Sam) aleppoi parancsnokaval, Abu Khalid al-Szuri-val (masik neve: Abu Umajra al-Sami). Abi Khalid igencsak tipikus dzsihadista eletpalyat futott. Par reszlet - tenyleg a legnagyobb vonalakban. 

Alig husz evesen mar reszt vett - mint a Harcos Elcsapat (al-Talia al-Muqatila) tagja - az 1982-es hamai csataban. Aztan kovetkezett a nyolcvanas evek elso szamu iszlamista frontja, Afganisztan. Innen 1992-ben Torokorszagba majd Spanyolorszagba vezetett az utja, ahol az eppen akkor zajlo algeriai polgarhaboru hatterfrontjain sertepertelt. 

A talib mozgalom gyozelmevel visszatert a dzsihadzimus fellegvaraba, Afganisztanba, ahol regi harcostarsaval, a magat hamarosan Irakban exponalo Abu Muszab al-Zarqavi-val mar az idokozben Uszama bin Ladin-grundolta dzsihad-networkben foglaltoskodott - jobbara mint katonai kikepzo. 

Ezt a tevekenyseget 2004-ig vegezte,a mikor Pakisztanban letartoztattak, s miutan kiadtak Szirianak, het evet huzott le a szejdnajai bortonban. 

2011-ben azon ellenzeki iszlamistak kozott volt, akiket a rezsim szabadon engedett. Epp idoben ahhoz, hogy a kirobbano polgarhaboruban csatlakozzon a Sziria Szabadjaihoz. 

Innen aztan hivta a ket fo rivalis szervezet: a Nuszra Front es az ISIS. Bar mindkettojuket kikosarazta, ot tartottak az NF es az ISIS kozotti lehetseges kozvetito szemelynek. 

Most aztan veglegesse valt a szakitas: itt is a fegyvereke a szo. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr35842941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása