iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanoni jegyzetek 2

2014. március 04. 13:04 - politics&islam

 

Itt majd' mindenki mereven nezi a kepernyot s koveti az ukran esemenyeket. Igaz, errefele zaatar-arus szinten is erdekodnek a vilag dolgai irant. S ez igy van jol. 

Az ukrajnai fejlemenyek aztan igazan kulonos felhangot kapnak itt. A libanoniak mindent halmozottan magukhoz mernek (hol is ereztem meg ezt?), igy kaeuropai dolgokat is. 

Az ertelmiseg (mondjuk a szunnita, a druz es a kereszteny resze legalabb) peldaul ugy tekint a 2004-es "narancsos forradalomra", mint az azt egy evvel koveto (Rafiq al-Hariri meggyilkolasa utan) beindult "cedrusok forradalmanak" indukcios elozmenyere. Ami aztan veget vetett a szir katonai jelenletnek Libanonban. 

S tovabbi parhuzamkent azt mondjak: a Tyimosenko/Juscsenko era utan jott a visszarendezodes. Most pedug fut kifele Janukovocs a gyava, seregenek seregul nyomaba. Es ugyan meg tavolrol sincs lefutva az ukran meccs, eme onjelolt helyi politologusok varjak a parhuzam libanoni begyuruzeset. Azaz a 2009-ben visszatert szirszovetseges politikai erok elleni nepharag manifesztalodasat. 

A libanoniak ugyan kepesek beteljesiteni a leginkabb legbol kapott elkepzeleseiket is, am a sziriai esemenyek, mikent a belpolitikai viszonyok sem arra mutatnak, hogy a szirellenes politikai csoportok helyzetbe kerulnenek - sem a kozelgo elnok- sem az ugyancsak esedekes parlamenti valasztasokon. 

 

Szólj hozzá!
Címkék: libanon

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr115842931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása