iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Dzsibhat al-Nuszra 6 – Viszonyok és célok

2014. február 08. 00:23 - politics&islam

 

Megalakulásakor a NF viszonya amolyan semmilyen volt a többi elkelő szervezethez. Az iszlamista csoportok kialakulása még csak akkoriban kezdődött, a köztük lévő viszonyok így kialakulatlanok voltak. Ami a legnagyobb ellenzéki fegyveres erőt illeti, a Szabad Szíriai Hadsereggel FSA (الجيش السوري الحر) való bármilyen együttműködést tiltott a NF vezetősége saját harcoló egységei számára. Az irányítók érve az volt, hogy az FSA alapvetően hitetlen, vallástalan szervezet, amelynek működése nem vallási princípiumokon alapszik, tagjai nem tartják be a vallási előírásokat, nem imádkoznak a kötelező módon, káromkodnak, isznak, cigarettáznak stb.

Ez az önként vállalt elszigeteltség azonban hamarosan oldódott és a harcok eszkalálódásával, újabb és újabb csoportok létrejöttével, de főként a kormányerők erőteljes és sikeres ellenállásával a NF vezetősége hamarosan nézőpontot váltott az ellenzék többi szervezetével való együttműködést illetően. Mindenekelőtt az FSA-val való kapcsolata került új megvilágításba. Az egyre több fronton tapasztalható sikeres együttműködés felértékelte a NF ázsióját a többi – zömében iszlamista irányultságú – szervezet szemében is. Hamarosan egy-egy összehangolt offenzívába már külön kérték a NF egységeinek részvételét, miután ez utóbbi tagjairól egyre inkább elterjedt, hogy szakérői a pokolgépek elhelyezésnek, mindig az első vonalban harcolnak és szükség esetén öngyilkos akciókra is képesek.

A legjelentősebb csoportok egyikének, a  Szíria/Levante Szabadjai Mozgalmának (كتائب أحرار الشام) vezetője, Hasszán Abbúd egy interjújában arról beszélt, hogy a NF valamennyiük példaképe. 

Ennek a „legendának” az eredményeként több iszlamista szervezet igen jó kapcsolatokat ápol és regionális szinten együttműködik a NF-tal. Ilyenek a Szíriai Iszlám Front (الجبهة الإسلامية السورية), a Szíria Sólymainak Zászlóaljai (Alvija Szuqúr al-Sám  الوية صقور الشام), akikkel például épp egy éve a Taftanáz repülőtér ellen indítottak együttes támadást, a Damszkusz keleti elővárosaiban aktív, Zahrán Allús-fémjelezte Iszlám Zászlóalj (لواء الإسلام) vagy az Egyistenhit Zászlóalj (لواء التوحيد). Komolyabb konfliktusa csak a Fárúq Brigádokkal (كتائب الفاروق), a Szíriai Iszlám Felszabadítási Fronttal (جبهة تحرير سورية الإسلامية)  és egyes Deir al-Zór-i törzsi vezetőkkel volt. És a DÁIS-sal, amiról a következő posztban lesz szó.

A NF célja sokrétű, de világos. A rövidtávú fő törekvés a jelenlegi alavita-bázisú rendszer teljes eltörlése és a katonai hatalom megszerzése az egész ország felett. A saríán alapuló jog és életvezetés bevezetése pedig csak az első lépés lenne a végső cél eléréséhez: egy iszlám kalifátus létrehozásához Szíriában. Ehhez persze meg kell szüntetni a purista iszlamista

A célok megvalósításáért követett stratégiája pedig az alábbiakon alapszik: Elsőként a szíriai felkelés iszlamista felkeléssé alakítása. Ez többé-kevésbé sikerült is – következménye számos külföldi támogató elfordulása a szíriai felkeléstől

Ugyancsak sikerült a szíriai felkelés nemzetközi dzsihádista kontextusba helyezése, s ezen a téren a kapcsolattartás és az együttműködés erősítése az iszlám országokban tevékenykedő csoportokkal. Ezen a téren kiemelt fontosságú a szíriai-iraki együttműködés, bár ez a szervezten belül konfliktusokat okozott és okoz ma is. Olyannyira, hogy a dzsihádisták két fő szervezete immár nemcsak presztízsháborút vív egymás ellen. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr715804439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása