iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

A libanoni közvélemény és Szíria

2012. szeptember 18. 05:28 - politics&islam

Olvasom a katari Arab Center for Research & Policy Studies (المركز العربي للأبحاث ودراسة السياسات) tanulmányait a szíriai helyzettel kapcsolatban. A központ az Öböl-menti politikai think tankek egyike, kiváló tanulmányokat jelentetnek meg a Közel-Kelet legújabb fejleményeivel kapcsolatban, azzal együtt, hogy érezhetően kapcsolódik azokhoz a tudományos és média-körökhöz, amelyek részt vettek a két éve zajló események előkészítésében.

Az említett tanulmány a libanoni és palesztin közvélemény véleményét és annak változásait elemzi a szíriai fejleményekkel kapcsolatban. Itt most a libanoni statisztikai adatokat ismeretem – kis megjegyzésekkel.

Az első kérdésre, miszerint „Jobb-e Szíriának, ha megszabadul Bassár al-Aszadtól?” a válaszok jól tükrözik a libanoni társadalom megosztottságát.

  • Mintegy 44%-uk válaszolt igennel,
  • 46%-uk nemmel,
  • míg 10% nem nyilvánított egyértelmű véleményt vagy tartózkodott.

Még érdekesebb, ha a felekezeti megosztottságot nézzük.

  • A szunniták 77%-os túlnyomó többsége van a szíriai rendszerváltás mellett.
  •  És miként az várható, a síiták zöme, 89%-a utasítja el Aszad távozását.

Érdekes, hogy a Libanonban hagyományosan Szíria-barát drúzok többsége (75%) is a szír elnök távozása mellett van. A legfigyelemreméltóbb adat azonban a keresztények álláspontja. Gyakorlatilag fele-fele arányban vannak Aszad ellen és mellett (42-44%). Ez utóbbi adat igazolja egyrészt a szíriai keresztények status quo melletti álláspontját (hogy gazdasági érdekeikből-e és/vagy félelemből, az bonyolult kérdés), másrészt a libanoni keresztények igen nagy részének családi és gazdasági kapcsolataikból adódód szimpátiáját a szíriai rezsimmel irányába.

A korcsoportok szerinti megosztottság is érdekes lehet.

  • Míg a 18-25 éves korosztály Aszad távozása mellett van,
  • a 25-4 évesek a szír elnök maradása mellett állnak.

S míg a legalább középiskolát végzettek körében 50%-os az Aszad-ellenesek száma, a kevésbé iskolázottak 49%-a támogatja a szír elnököt.

A „Mi a szíriai probléma megoldása?” kérdésre ugyancsak jól kirajzolódik a libanoni társadalom megosztottsága.

  • 40%-uk általában a rendszer megdöntése mellett foglal állást. Közülük ragaszkodik kimondottan az elnök távozásához, míg 13%-uk a rendszer megváltoztatását tartja alapvető fontosságúnak.

Ezek többsége szunnita (75%-uk) és drúz (59%-uk), 38%-uk keresztény és csak 3%-uk síita.

  • A libanoniak 48%-a a hatalomban tartaná az elnököt.
      • Közülük 24% szerint le kell verni a felkelést. A síiták 49%, a keresztények 23%, a szunniták 6%, a drúzok5%-a gondolkodik így.
      • 24%-uk a kiegyezéses megoldás híve, de megtartaná az elnöki poszton Aszadot. A síiták 29%, a keresztények 27%, , a drúzok18%, a szunniták 12%-a van ezen az állásponton.

 

A harmadik kérdés a következő volt: „A Szíriában zajló esemény népi forradalom vagy külső erők beavatkozásának eredménye?

  • 34%-uk szerint népi forradalom zajlik a szomszéd országban.

A szunniták 64, a drúzok 48, a keresztények 32, míg a síitá mindössze 3%-a vélekedik így.

  • A libanoniak 61%-a úgy gondolja, hogy a szíriai eseményeket alapvetően külső erők irányítják.

A síiták 92, a keresztények 64, a drúzok 40, a szunniták 30%-nak ez a véleménye.

A statisztika sokat sejtet abból, mi történhet Libanonban, ha a szíriai események begyűrűzése tovább folytatódik. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr534781627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása