iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Drang nach Südwesten 15

2019. augusztus 19. 20:38 - politics&islam

 

Két hagyomány (H.B. nyomán.)

Harmadszor jövök vissza Ibériából Provance-on keresztül, Spanyolország és Portugália után ez az csodavilág igencsak kopottnak hat. Hát még Marokkóból nézvést - tehetném hozzá.

De most még a spanyol földről.

Olvas az ember. Ha otthon van, ha utazik. Ibériában ibériai történelmet. Kicsit az Annales-iskola nyomán az itteni longe durée-ről.

A hosszan tartó történelmi folyamatok hallatán mindig felrémlik kedvenc szerkesztőm többször hangoztatott mondata, miszerint ő idegrohamot kap, amikor valaki a mai szerb-albán ellentétet úgy kezdi, hogy az illírek meg a Nemanják.

Pedig mindent messziről kell(ene) kezdeni.

(Helyi nyelvismerettel - teszem hozzá sokadszor, kissé nagyon hazabeszélve a Közel-Kelettel kapcsolatban is.)

Mindegy.

A modern kori - értsd: egységes késő középkori - Spanyolországot a Leon-Kasztíliai valamint az Aragóniai királyság együttesen hozta létre. Ennek szimbolikus kiinduló éve Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd (Los Reyes Católicos) 1479-es házasságkötése volt. Ezzel két egymástól erősen eltérő hatalmi-államszervezési hagyomány került egy államba s megindult a verseny, melyik lesz az egységes Spanyolország legfőbb formálója.

Aragónia, amely a 15. század folyamán Barcelona uralkodóháza alatt egy multietnikus, a tengeri és hegyvidéki történelmi hagyományokat egyesítő állammá vált, különleges hatalmi struktúrát alakított ki. A számos regionális (Aragón, Navarra, Katalónia, Baleárok, Dél-Itália), etnikai (baszk, aragón, katalán) és szociális érdekek kiegyenlítésére kialakult a "practismo" rendszere. Ennek lényege, hogy a király legfőbb feladata az említett társadalmi rétegek és csoportok szerződésekben rögzített privilégiumainak védelme volt, amelynek ellentételezéseként az uralkodó elvárhatta a feltétlen lojalitást. Ez a királyi kötelezettség folyamatosan felülvizsgálatra került, és az ezt a felügyeleti jogot birtokló tanács (corts) az állami bevételek feletti diszponálással gyakorolhatott nyomást az uralkodóra.

Ilyes fajta hatalmi megosztás, vagy ellenőrző mechanizmusnak nyoma sincs Kasztíliaban. Az ottani uralkodó, mint a reconquista első számú vezetője, a legfőbb hadúrként teljes lojalitást várhatott el az alattvalóitól. A kialakuló tanács (cortes) elsődleges feladata az uralkodó támogatása lett. Az először 1188-ban összehívott testület a monarcha támogatására szolgált. A király így abszolút uralkodónak volt tekinthető (absolut emperador en su imperio).

Multietnikus állam balanszírozó állami struktúrája versus etnikailag (és erőszakkal vallásilag is homogenizált) társadalom abszolút tekintélyen alapuló hierarchikus berendezkedése. Amikor ilyes versengés van - tudjuk -, legtöbbször a rosszabb nyer. Talán ilyes az ember - von Hause aus.

Egyes értelmezése szerint - s egy kicsit én is hajlok erre - ez a kettős hagyomány végigkíséri a spanyol történelmet. Mondhatni, máig érezhetően kettéhasadt Spanyolország a kasztíliai-aragón északnyugat-délkeleti határ mentén.

Ez a törésvonal mutatkozott meg - persze módosulásokkal - a polgárháborúban, vagy ma a katalán szeparatista törekvések problémájában.

Vagy nem.

Két hagyomány, két hagyomány - hallom a felidegelt hangot a Pireneusok nyugati völgyei felől. - Anyád a két hagyomány! Hát mi baszkok, már sz@rt sem érünk?

És a galíciai óceáni ködből felsejlenek a bárdot lengető gallok (is).

Ps. Provance kopottas volt. Mit mondjak akkor a csodálatos, korábban keresztül-kasul bejárt Szlovéniáról, melynek hegyei között most pötyögök.

Nekem a hőség ölte természet az igazi.

Kár, hogy nem leszek ott négy milliárd év múlva, amikor a Nap...

67835394_2308856472496774_2118881231687909376_n_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr3515009310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása