iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Balkáni anzixok 28

2017. november 08. 05:58 - politics&islam

 

Még a látogatásról

Van egy könyv.

Illetve ez egy könyvnek látszó tárgy. Ilyen veretes címe van: Ejup Mušović: Tito u Novom Pazaru. Nem kell fordítani. És a belcsín! Íme a tartalomjegyzék:

1. Dolazak u Novi Pazar (Érkezés Novi Pazarba)
2. U tekstilnom kombinatu `Raška` (A Raška textilgyárban)
3. Veliki miting (Nagygyűlés)
4. Reči druga Tita (Tito ets. beszéde)
5. Razgovor sa aktivistima (Beszélgetès aktivistákkal)
6. Susret sa borcima NOR-a (Találkozó NOR vetránokkal)
7. Na zajedničkom ručku (Ebéd a városházán)
8. U Sopoćanima (Látogatás Sopoćaniba - Ez azért érdekes, Tito ets. az ősi ortodox kolostorban.)
9. Odlazak iz Novog Pazara (Elutazás Novi Pazarból)

Csudálatos könyvecske. 1978-ban jelent meg. Miután Josip Broz 1971-ben tette volt ezt a vizitjét a Szandzsákban, vajon ki emlékezett még a hét év előtti eseményekre. Vagy talán éppen azért jelent meg. Hogy emlékezzenek.

Emlékeznek is.

"Tito je dolazio samo jednom u Pazar, a predsednik Turske nam dolazi, evo, opet" - hangzott el az erdoğani látogatáskor. Tito negyven év alatt egyszer jött a Szandzsákba, a török elnök néhány éven belül másodszor.

Nagy meglátás ez, mondhatnánk cinikusan, de jelentős magyarázatok húzódnak mögötte. A Szandzsák Koszovó mellett a titói Jugoszlávia mostohagyereke volt. Ide érkezett a legkevesebb infrastrukturális beruházás, a vallàsi elöljáróságot szigorúan ellenőrizték, bár a napi vallásgyakorlatba - Boszniához hasonlóan - nem szóltak bele. Az iparosításból is csak az alacsonyan kvalifikált munkaerőt igénylő ágazatok jutottak. Voltak bányák és szövőüzemek. Út, vasút, közmű meg nem.

Erdoğan pedig hozza a (nemcsak) ígéreteket. Gázvezeték, autópálya, feldolgozóipar, miegymás És a szociális szféra - Belgrád nem cél nélküli jóváhagyásával -, no, meg a kulturális élet már a zsebében van.

Novipazar'a hoşgeldiniz!

Ps. Ismerek egy magyar (mini) könyvecskét - hasonló témában. Praznovszky Mihály: Kádár János elvtárs látogatása Nógrád megyében 1986 július 25-én. Na, az méltó ehhez a könyvészeti (?) unikumhoz.

Olvassunk értékeket!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr7213197500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása