iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Balkáni anzixok 1

2017. október 23. 13:30 - politics&islam

(Pár napos késéssel fb-posztok utánközlése. aztán, ha utolérem magam, naprakészen.)

A király látogatása

Illetve a szultáné. Egy hete járt itt Erdoğan. Két napos szerbiai látogatásának felét itt töltötte, ami azért jelent valamit.

Ő maga is mondta, itt a városháza előtt: "A Szandzsák a legfontosabb híd számunkra Szerbia felé" - s eközben a mellette álló Vučić elnökre sandított.

Merthogy Yenipazar sanjaği régóta játszik híd szerepet. Hol kelet-nyugat, hol észak-dél viszonylatában. Amikor a Gesamtmonarchie eljátszotta a kvázi-gyarmatosító szerepet a Balkánon, az oly sokszor emlegettem volt berlini kongresszus (1878, directed by Bismarck, guest star Gr. Julius Andrassy) nyomán a Szandzsák híd volt a k.u.k által megszállt, de de iure oszmán Bosznia és a de facto török fennhatóságú területek között. És ez a híd egyben gátként választotta szét a két alakulófélben lévő "testvéri" délszláv politikai entitást, az - akkor - Obrenović-ok kormányozta Szerbiát és a Njegošok csudálatos operett-államát, Montenegrót.

Hídlátogatást aztán szultán is abszolvált: 1911-ben a vész előtt V. Mehmed járt Novi Pazarban. Még épp idejében, mert egy évvel később kitört az első balkáni háború, s az előbb emlegetett szláv testvérek felosztották egymás között a Szandzsákot.

Egyszer már a modern Törökország is rámozdult a régióra: az ezredforduló után az immár az AKP-vezette kormány - a davutoğlu-i Stratégiai mélység alapján - bepróbálkozott az egykori oszmán tartományban (is). Az akkori szerb kormánynak nem is nagyon volt ez ellenére, miután akkoriban erős vahhabita tevékenység folyt errefelé, s a "török módi" Belgrád számára elviselhetőbb "iszlamista" alternatívát jelentett, mint a szaúdi modell.

Rügyezett azonban a sogenannte "arabtavasz", s Ankara másfelé figyelt. Egy ideig.

Most újra itt sertepertél a Balkánon. S Belgrád - iszlám-vonalon legalábbis - hasonló kontextusban érzi magát, mint tíz éve, miután az arabtavasz-indukálta iszlamista radikalizmus vagy a szoftosabb szaúdi vonal ismét befolyást igyekszik szerezni a térségben. Ankara megint jókor jött/jön. A kulturális befektetések mellett talán mégiscsak meglesz majd az ide vezető gázvezeték meg autópálya.

Ergoğan jól érezhette magát Novi Pazarban. Tárgyalt a helyi politikai elittel, vallási vezetői testülettel, recitált a mecsetben, nótázott az egyik helyi vallási aszonykórussal. Az érkezésekor több, mint tízezer, török zászlót, elnöki fotót, a tavalyi puccskísérlet (vagy mi) leverését éltető transzparenst tartó sanjaklı várta a főtéren, ahova az óvárosban lévő futballstadionból szállították autóval. Oda pedig két hatalmas helikopterrel érkezett, ahogy az egy uralkodótól elvárható (és a szandzsáki útviszonyoknak megfelelően) - színpadiasan alászállt.

Mennyből az angyal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr1313060446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása