iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Sokat mondó minuszos Szomáliából

2017. szeptember 30. 23:15 - politics&islam

 

Ma török katonai támaszpont és kiképzőtábor nyílt Szomáliában. A főváros, Mogadishu repülőtere mellett létesített négy négyzetkilométeres bázison jelenleg 200 török katona és kiképző tartózkodik, akik az elképzelések szerint egy időben 1500 fegyveres felkészítését irányítják. Az előirányzott cél 10000 szomáliai katona kiképzése Ankara legnagyobb külföldön létesített katonai támaszpontján.

A megnyitón ott volt a szomáliai miniszterelnök, Haszan Alí Khajrí/Hassan Ali Khayre és a török vezérkari főnök, Hulusi Akar. S elhangzott a remény: ez a bázis is hozzájárul majd az Al-Sabáb Mozgalom elleni sikeres fellépéshez – és majdan a minimum három részre szakadt ország egyesítéséhez.

Ez utóbbi cél rövid távú megvalósítását illetően erős a szkepszisem. De Ankara regionális nyomulása szempontjából különösen érdekes a hír. Az utóbbi időben – ugye – Katarban létesült török katonai bázis. Nem véletlenül. A hagyományosnak mondható török-iráni-szaúdi hatalmi vetélkedés prolongálva. (S ennek kapcsán – is –: szegény kurdok.)

Aztán Ankara Afrikában is nyomul. Kína és Izrael mellett az egyik legaktívabb politikai játékos és gazdasági befektető a kontinensen.

És maga a szultán is meg-megfordul arrafelé. Szomáliában 2015-ben és 2016-ban járt Erdoğan.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr9112914649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kazsiafigyelo 2017.10.09. 20:02:17

Érdekes cikk, köszönöm! Esetleg tudna pár szót szólni a törökök céljairól Afrikában? Engem mindig meglep, hogy egy regionális hatalom ilyen távolra tekint...
süti beállítások módosítása