iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Bâb-i âli 8 - Ayasofya

2017. május 22. 12:08 - politics&islam

 

Huszonöt éve látogatom több-kevesebb rendszerességgel ezt az épületet, s mindig ámulok. Minden tiszteletem Mîmar Sinannak, de számomra sok száz épületből álló lenyűgöző életműve, amelynek fő inspirátora a képen látható templom/mecset/múzeum együtt sem ér fel ezzel, az oszmán mester születése előtt ezer évvel emelt kompakt csodával.

Más: Az megvan-e, hogy szovjet rajzfilm, szovjet ember-típusú kiskölyök érkezik rakétán, lepattan róla és a kicsiny kis zsebéből előhalászott irdatlan nagy kalapáccsal feltör egy irdatlan nagy diót, amiből ütésenként ugranak elő a szavak: Khacsú vszjo znaty? Na, abba illő történet az alábbi.

Konstantinápoly 1453-as oszmán elfoglalásában fontos szerepet játszott egy magyar személy. (Nosza, gyorsan intézetet nevezni el róla. Vagy tüzérdandárt! Mindjárt láthatjuk, miért.)

Miután az Orbánnak nevezett honfitársunk anno, egy évvel az ostrom előtt megjelent a bizánci udvarban, felajánlva ágyúöntő tudását s ott nem kínáltak neki megfelelő fizetséget, fogta magát s a mindössze kétszáz kilométerre lévő oszmán fővárosba, Drinápolyba ment, Mehmed szultánhoz, hasonló ajánlattal.

Ott aztán megkapta a megfelelő fizetséget, így - számos más lőszerkezet mellett - megépítette kora szuperágyúját. A nyolc méter hosszú bronzlöveg csövének fala húsz, belső átmérője nyolcvan centiméter volt. A kilőtt kőlövedékek három és fél-hét tonnásak voltak.

Isten Ökle - mondhatnánk Forsyth nyomán.

Drinápolyból napi négy kilométeres sebességgel hatvan ökör és kétszáz ember, plusz számos utász utaztatta a színhelyre. Bevetésre került a nagy ostrom során - sikerrel.

Dicsőség a pusztításnak!

18582226_1329136777135420_1619189031315110239_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr9912531015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása