iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

A Szandzsák télen 6 - A közös mumus

2016. december 24. 09:03 - politics&islam

 

Van egy közös ellenpontja a szandzsáki muszlim bosnyákoknak és az ortodox keresztényeknek. S ez az albán nacionalizmus.

Ami - már többször írtam róla - felülírja az egy vallási közösségbe (umma) tartozás főszabályát a helyi muszlimoknál.

A bosnyákok mindig is magukat tartották a balkáni iszlám motorjának. Ez sokáig így is volt; az oszmán történelem első, expanzív szakaszában. A legnevesebb katonai vezetők, beglerbégek szinte kivétel nélkül délszláv gyökerűek a Novi Pazart és Szarajevót egy időben alapító Isa-Beg Ishaković/İshakoğlu İsa Beytől Mehmed paša Sokolović/Sokollu Mehmet paşáig.

Aztán jöttek az albánok, s a Köprülüktől Kara Mustafán át egyre inkább ők lettek a nyereg birtokosai. Az oszmán végjátékban, a 19. században pedig szinte minden sadr-i âzam/vezir-âzam (kvázi miniszterelnök) albán származású volt. A bosnyákok nagy fájdalmára.

Aztán a független Albánia és a délszláv állam létrejötte tovább mélyítette a szakadékot a két, időközben kialakult és megerősödött nacionalizmus között. A szandzsáki bosnyák muszlimok meg ebben a "szerb oldalra kerültek".

S még inkább a második világháborúban történtek után. Amikor a Szandzsák három részre szakadt: északnyugaton - a montenegrói rész - közvetlen olasz fennhatóság alá került, az északkeleti a németek által megszállt szerb területekhez tartozott, míg a déli részeket az olaszokkal kollaboráló albán bábkormány irányította.

Amely teret engedett a legkeményebb nacionalista albán paramilitáris erőnek, a Balli Kombëtarnak. Ezt az évszázada az albán nacionalizmus élharcosait adó családból származó Midhat Frashëri vezette s keményen irtotta úgy a szerbeket és szlávokat (értsd balkáni nem-albánokat), mint a görögöket és a kommunistákat általában. Az albán kommunistákat is, miután azok főleg a rivális déli toszkokból kerültek ki, míg a ballistok északi ghegek voltak. A szervezet, amely a nácik egyik fő helyi szövetségese volt a térségben, az alábbi sokat mondó jelszó alatt harcolt: "Shqipëria Shqiptarëve, Vdekje Tradhëtarëvet!" (Albánia az albánoké, halál az árulókra!)

Itt is működtek. Tutin, Plav (e két térség olasz megszállás alatt volt) és a német fennhatóságú Novi Pazarban is ezreket gyilkoltak meg, illetve vittek helyi koncentrációs táborokba.

A történtek ma is élnek a helyi lakosság emlékeiben. Mondanom sem kell - ki- és megbeszéletlenül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr3312069301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása