iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

A Szandzsák télen 2 - Gépjárművek kategorizálása

2016. december 21. 21:07 - politics&islam

 

A Monarchia idején volt jobb! Nem is, a reformkorban. Vagy az Anjouk idején. Vagy Pista bácsi uralma alatt (mondjuk, a Hont-Pázmány nemzetségbelieknek és a hasonszőrűeknek...). Vagy a legeslegolvasottabb tiszapalkonyai segédmunkás megálmodta Aranykorban... Amikor mindenki minden tudás birtokában volt. (És max. 120 centiméter magas volt mindenki, az újszülöttek jó, ha egy tizede maradt életben és 20 évesen öregségben pusztult el az ember fia...)

Ilyenségek járnak most a fejemben, amikor szomorúan konstatálom, amikor a tegnap ma délelőttre remélt kiülő kávézgatók hiányát konstatálom. Má' esse a régi! A mai fiatalság! Puhány generáció stb. Bent kuksolnak az üvegfalak mögött. Itteni ismerőseim is furán néztek, amikor azt javasoltam neki, hogy ugyan már üljünk ki a teraszra, hiszen süt a Nap. Pedig ezekkel az urakkal végigcsináltam néhány közel-keleti telet. Aki tapasztalta már, tudhatja, hogy arrafelé milyen január-februárban az esős-szeles-néha havas időben éldegélni a mindenféle szigetelési technikát nélkülöző házakban, permanens fázás közepette.

De azért még reménykedem.

S üvegfal mögül lesem a forgalmat. Ez is sokat elárul, ha kellően elmélyülünk benne. Például, hogy errefelé a gépkocsiválasztás (is) valamennyire vallás- és/vagy nemzeti érzület-függő dolog.

Mert a Szandzsákban a szerb ortodox kisebbség máig ragaszkodik a szerb nagyhatalmi ambíciók egykor megvalósulni látszott titói korszakának - jellemzően kisszerű, hogynemondjam, "kušturicás" - szimbólumához, a Yugóhoz. Vagy - jobb anyagi kondíciók esetén - a kragujevaci gyárban mostanság nyomott Fiatokhoz. (Egyébként ezt a Közép-Szerbiát is megtekintésre ajánlanám... A Kagujevac-Čačak-Kruševac-Kraljevo négyszög prosperitása is a Szerbia és kicsi hazánk közti hasonlóságokat erősíti: jelesül, hogy vannak élhető szigetek, illúziókban élő lakossággal s körülöttük ott az egyre reménytelenebb mocsár...)

De vissza a gépjárműparkhoz. A muszlimok itt elsősorban német autókban ülnek. S még azon belül is van differencia specifica. Például - igazolhatom -, hogy a alsó- és középszintű vallási elöljáróknak kettes, hármas Golf jut, míg a felsőbb pozíciókban ülő sejkek természetesen Mercedesszel járnak. A nagyon menő(ző)k meg BMW-vel.

Beszéltünk is erről itteni ismerőseimmel. Mondták, hogy "hát a német technológia";... Ugye. "Meg egyébként is a németek jó fejek. Például anno Háddzs Amín al-Husszajnít, a britek által elüldözött jeruzsálemi főmuftit is befogadták és segítették." Ja, Hitlerék.

Mindig mondtam, Háddzs Amín árnyéka igencsak hosszúra nőtt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr912065395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása