iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

A milícia

2016. december 14. 05:27 - politics&islam

 

Ami már lassan nem is az.

A Népi Megmozdulás- NM (الحشد الشعبي) egységeiről van szó. Az iraki eseményekben, most éppen Moszul ostromában fontos szerepet játszó síita fegyveres formációról, amely már szerepelt a blog bejegyzéseiben. Most szóba került egy fontos teheráni megbeszélésen is.

Ammár al-Hakím, az Iraki Nemzeti Szövetség (التحالف الوطني العراقي) nevű síita koalíció elnöke, s az azt alkotó szervezetek legerősebbjének az Iraki Iszlám Legfelső Tanács (المجلس الأعلى الإسلامي العراقي) vezetője a napokban Iránban járt. Ebben semmi új nincs, al-Hakím pártja Teherán régi szövetségese, s a család hosszú időt bekkelt ki a szomszédban a Szaddám Huszajn-i idők kemény élveiben.

Az iráni Legfelső Vezetővel (rehber/ رهبر معظم انقلاب اسلامی), Alí Khámeneí ajatollahhal való találkozón – a moszuli csata kapcsán – került szóba a Népi Megmozdulás jövője. Miszerint irány a katonai szervezet állandósítása, a hivatalos iraki hadsereggel párhuzamos síita fegyveres formáció fenntartása, megerősítése.

A célkitűzés szerepel a rehber öt, az Iraki Nemzeti Szövetségnek szánt úgynevezett „ajánlásában”. Ezek egyébként a következők:

  1. A síita egység megőrzése és megerősítése,
  2. stabil állam kiépítése Irakban,
  3. a Népi Megmozdulás megerősítése, állandó szervezetté alakítása stb. (lásd az előbb),
  4. szoros kulturális, vallási, oktatási és alapítványi együttműködés a két ország között,
  5.  és az Egyesült Államok politikájának elutasítása.

Komplett program. Dolgoznak is rajta. A Népi Megmozdulással kapcsolatos célkitűzések aggasztják most leginkább az ellenérdekelt feleket. Amennyiben a reguláris iraki egységekkel, a pesmergákkal és a külső támogatókkal együttműködő NM is érvelhet majd a „nemzeti megmentő szereppel”, leszerelésük vagy akár csak beépítésük a reguláris erőkbe komoly nehézségekbe ütközhet.

Bár a párhuzam nem minden szegmensében passzol, szunnita oldalon egy új Hezbollah megszületésétől félnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr2212042693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása