iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

A sötétség mélyén 6 (Ami fennebb van s világosab, mint gondolnánk)

2016. július 11. 19:13 - politics&islam

 

Golden age, silver age

A Szandzsákot mindig nehéz itt hagynom. Itt ugyanis kulminálódik minden, ami a Balkánban jó, s alig mutatkozik meg valami a sötét oldalból.

Számomra.

Mert az itt élők ezt - természetesen - másként látják. Újraalakulóban van a múlthoz való viszonyulás is.

Például a mostani bayram alkalmával, mint a múltban oly sokszor, legalább húsz helyen voltam vendégségben, régi ismerősöknél és újaknál egyaránt. Az itt klasszikusnak számító, sparhelttel megspékelt, térfüggönyös amerikai konyha-nappalikban üldögélve szomorúan kellett megállapítanom, hogy Josip Broz immár véglegesen (?) távozóban van a falakról.

Néhány éve még szinte mindenütt ott lapult Tito ets fémkeretes szemüveges képe a Korán ája mellett, mára azonban a Generalisszimusz helyét a Kaaba képe vette át.

Az öregek még jugó-nosztalgiáznak, de a múlt új rangsorolást kapott.

A mindenkori Aranykor ismét az oszmán kor lett, hiszen a vidék muszlimjai akkor voltak nyeregben. Az Ezüstkor besorolás azonban minket illett. (Ez már önmagában is megrökönyögtető: magyar uralom idegen népek felett pozitív besorolást kap...) Amikor a k.u.k hadsereg megszállta Boszniát (hajh, a közel-gyarmatosítás víg évei!), Gott sei Dank, unser Kanzler, Bismarck révén a Szandzsákba küldhette légióit unser Kaiser Franz Josef.

Szép évek lehettek. Az itt állomásozó magyar katonák számára is, mivelhogy nem egy itteni ismerösöm nagy- és dédnagymamája megtanult magyarul, hogy kommunikálni tudjon a nyalka bajszos magyar Soldatokkal. S a családi hagyományok szerint nem csak a tagadás kifejezését sajátították el.

Persze az I VH utáni szerb uralom minősítette fel utóbb a k.u.k időszakot, de a pedigrénk máig kiváló errefelé. (Politikai szinten is. A radikálisok - nem iszlamisták - mindúttalan a "magyar" vajdasági autonómiára hivatkoznak, amikor ez űgyben Belgráddal izmoznak.)

A hetven éves szerb uralom (lásd még: Jugoszlávia) a vége felé, főként a vendégmunka-lehetőséggel prosperitást adott a szandzsáki muszlimoknak. Ez aztán mára teljesen elfogyott.

Manapság mindenki orrvérzésig nézi a török sorozatokat. Meg a törökországi híreket. Mit mondott ma a Cumhurbaskani? Jókedve volt-e Erdogannak ma? Szomorkodott-é? Meg ilyenek.

Új aranykort remélnek errefelé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr688878666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása