iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Mukallá

2016. május 02. 18:06 - politics&islam

 

A Burdzs Khalífáról meg a Burdzs Al-Arabról és társairól megosztottam már  a gondolataimat in situ. Most egy kis Emirátusok-kiegészítés - Jemen kapcsán.

Általában az Öböl szunnita államainak haderejét említve a méretei alapján Szaúd-Arábiát, a támaszpontok miatt Katart és Bahreint, és esetleg – a katonai költségvetés államháztartásbeli arányát tekintve a többi országot felülmúló – Ománt szokták emlegetni.

Az Emirátusok általában kimarad. Pedig a szaúdi szatellit-államok közül az is eminens tanuló. (Persze, melyik nem az?) Most például Jemenben vitézkednek.

A hauthi mozgalom elleni Rijád-vezette beavatkozás során az Emirátusok légiereje sűrűn látogatja a frontokat. Az UAE első női vadászpilótája, a szíriai légteret is megjárt Marjam al-Manszúrí a helyi médiában egyfajta píár-arca lett az ország légi erejének jemeni bevetésekor.

Emellett a jemeni hadsereg (az állami – lásd az elzavart majd vissztért Abd Rabbuh Manszúr Hádí elnököt) kiképzését is jó ideje emirátusokbeli tisztek végzik. Az elmúlt hetekben pedig oroszlánrészük volt – ugyancsak a kormánycsapatokkal és a szaúdi szövetség légi támogatásával – al-Mukallá visszafoglalásában.

A város a legnagyobb területű tartomány, a hosszú történelmi múltú Hadramaut központja, amelyet az al-Qáida jemeni szekciója (AQAP/ تنظيم القاعدة في جزيرة العرب‎) 2015 áprilisában foglalt el. Ekkorra a szervezet már mintegy 600 kilométeres dél-jemeni tengerparti sávot vont ellenőrzése alá.

A szaúdi szövetség, amely tavaly márciusában avatkozott be a jemeni polgárháborúba, s alapvetően az Irán-szövetséges északi hauthi mozgalom felszámolására/visszaszorítására törekszik, az utóbbi etapban már többször összetűzésbe került a dél-jemei tartományokban másfél évtizede hídfőállást kialakított AQAP-pal. A GCC erői Mukallá után várhatóan tovább igyekeznek kiszorítani a dzsihádistákat az Arab-félszigetről.

Mindeközben – az eddig több mint 6000 halálos áldozattal és a szövetségesek részéről is nem kevés emberveszteséggel járó beavatkozással párhuzamosan – Kuvaitban béketárgyalások folynak a jelenlegi kormány, a hauthisták és a korábbi elnök, Alí Abdullah Szálih képviselői között. (A dzsihádisták nincsenek jelen ezeken a tárgyalásokon, holott az ország legalább egyharmadán rendelkeznek befolyással.)

A sokfordulós eszmecserék fő motívuma, hogy a felek nem értenek egyet semmiben. Közben a fegyverszünetet is meg-megsértik. Most például a hauthisták, akik a napokban stratégiai fontosságú katonai bázist foglaltak el Taiz térségében. Mire a kormány kivonult a tárgyalásokról.

Maradjunk azonban optimisták. A mauritániai diplomata, Iszmáíl Ould Sejk Ahmad, az ENSZ közvetítője szerint hat hétre lesz szükség a megállapodások megkötéséhez. Több mint három már elszaladt.

Reménykedve várakozzunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr668680932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása