iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Zóna ( Isztambuli benyomások 7)

2016. április 26. 06:21 - politics&islam

 

Tegnapelott elment Merkel, miután tettek egy kört Davutogluval a menekültügyben. Most nem a tárgyalások állásáról írnék, arról van elég a sajtóban. hanem a török elképzelésről a szíriai menekültek jövőbeni elhelyezéséről.

Eszerint hosszabb távú megoldás lehetne egy, a szír-török határ mentén, de a szíriai oldalon kialakítandó úgynevezett "biztonsági zóna", ahol elhelyeznék a menekülteket. Így - úgymond el sem kellene hagyniuk az országuk területét és Törökország is mentesülne a nagy migrációs nyomástól.

Ez mind igaz, de most jön az, amiben nem csak nekem vannak kételyeim. Mivelhogy - a török elképzelés szerint - a török állam saját és EU-s forrásból itt biztosítaná az ellátásukat. És a biztonságukat.

Már ez elsőben sem vagyok biztos, ami pedig a második pontot illeti, nehezen tudom elképzelni, hogy a török biztonsági erők Szíria területén védelmezzék a menekülteket. Sokkal inkább arról van szó, hogy Ankara átelepítené a táborokat a határ túloldalára.

A biztonság garantálásához meg annyit: alig hogy véget ért a kancellárasszonyi vizit, máris rakétatámadás érte a határ menti Kilis városát, ahol 110000 szíriai menekült él. Ez egyébként mindennapos. És a török hadsereg nem tudja megakadályozni. Hogyan menne ez a határon túl. Meg mennyire lenne érdeke katonáinak e célból való veszélyeztetése?

Érthető, hogy Törökország igyekszik csökkenteni a rá nehezedő migrációs nyomást. De.

Megint nem a lényegről esik szó. Az okokról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr388661472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása