iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Az unoka (és a fiú)

2015. december 24. 04:56 - politics&islam

 

Végül csak bejelentkezett az alapító unokája is. Haszan Khomeiní, az Iráni Iszlám Köztársaság alapítójának második generációs leszármazottja is jelölteti magát a Szakértők Tanácsa ( مجلس خبرگان رهبری) választásra. A jövő februárban várható esemény talán a legfontosabb referendum lesz a perzsa államban a választásokkal amúgy is jól ellátott 2016-os évben. A 88 tagú testület jelentősége csak növekedhet: az alkotmány szerint a lakosság által megszavazott vallástudósokból álló tanács választja meg a legfelső vezetőt (rehber/رهبر), illetve annak akadályoztatása esetén - ideiglenesen - gyakorolhatja annak jogkörét. Alí Khámeneí ajatollah utódlása pedig - mondjuk, már jó tíz éve - akkut kérdés.

Ez alkalommal elsőként jelentkezett valaki az rendszer-alapító Rúholláh Khomeiní ajatollah családjából. A 43 éves unokáról már írtam egy keveset. Családi háttere tökéletes. Amellett, hogy az első legfelső vezető unokája, rokoni kapcsolatok fűzik a síita vallásjog olyan befolyásos családjaihoz, mint a Tabátabá’í-, a Szoltání-, az Eszfehání- vagy a Szadr. Bár környezetéből sokan akár a rehberi székben is szívesen látnák, kora ezt még nem tenné lehetővé. Jelenléte azonban a jövőre vonatkozóan is jelzésértékű lehetne. A vezető(k) családtagjai - a síita vallástudósi körökben amúgy is erős családi vonal tradícióinak megfelelően - is megjelennének a legbefolyásosabb politikai szervezetekben, ami érdekes irányba indíthatná az iráni politikát. Várhatóan aktivizálódik Haszan Khomeiní kortárs-riválisa, Modzsteba Khámeneí, a jelenlegi vezető fia, akit erősen favorizál a Forradalmi Gárda (IRGC/سپاه پاسداران انقلاب اسلامی).

Persze családok már eddig is "akkumulálódtak" politikai, vallási, de főként gazdasági vezetői szinteken. Éppen ez a legfőbb vád a harminc éve a csúcs közelében megmaradni tudó, a rehberi cím kivételével már minden posztot betöltő Akbar Hásemí Rafszandzsání ajatollah ellen. Egyes szakértők szerint az ország (egyik) leggazdagabb embere, a pisztácia-biznisz birtokosa, a szőnyeg-, az olaj- usw. üzlet részese. Miután ő is indul a választáson, ellenfelei, elsősorban a konzervatívok keményen támadják. (Bár Rafszandzsání politikai hovatartozása igen kétséges, mondhatni ő a par excellence pragmatikus politikus perzsa földön.)

Van is támadási felülete: a konzervatív sajtóban lépten-nyomon elhangzó támadások elsősorban a fia, Mehdi  Rafszandzsání miatt érik, akit olajipari panamák miatt tíz év börtönre ítéltek. Meg hát az oxfordi Wolfson College-ban píédzsdízett. Ez utóbbi vád azért gyenge lábakon áll: a jelenlegi iráni politikai (sőt vallási) elit is szakadatlanul küldi nyugati, horribile dictu amerikai felsőfokú oktatási intézményekbe az ifjabb nemzedéket. (Ami az iráni kettős perzsa/síita identitás fényében és a síita vallásjog újrainterpretálási kényszerében az iráni politika változásának potenciálját hordozza magában.)

Nem mindegy tehát, hogy milyen lesz az Szakértők Tanácsának összetétele az elkövetkezendő években. A eljövendő Iránjának kulcsa lesz ennél a testületnél. (Persze a jövő széfjéhez még más kulcsok is léteznek. Például az IRGC birtokában.) Az egész Közel-Kelet jövőjét határozhatja meg, milyen ajtót nyitnak ki vele.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr18184098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása