iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Párhuzamosok - Tunézia update

2015. november 26. 10:55 - politics&islam

 

Líbiára is figyelni kellene. Legalább annyira fontos események zajlanak ott is, mint Szirakban. És voltaképpen párhuzamosan. És ha visszakövetjük e párhuzamosokat, azt tapasztalhatjuk, hogy a dzsihádista események valahol a mélyben/múltban egy pontból indultak. (Ez miféle geometria?) Emlékezzünk: Tief ist der Brunnen der Vergangenheit. Így kezdődik a világirodalom (egyik) legszebb nagyregénye. A kút mélyére kellene szállani és ott terepfelmérni, érteni és reparálni. E nélkül hullámokban jön majd a miazma. A kútkávát rugdosni, vödröt, láncot cserélni hiábavaló.

De maradjunk a hiábavaló realitásnál.

A Líbia akciórádiuszában fekvő Tunéziában is fokozódik a helyzet. Muhammad al-Bádzsí Qáid al-Szibszí/Mohamed Beji Caid Essebsi köztársasági elnök kedd este egy hónapra rendkívüli állapotot hirdetett ki az egész ország területére, majd tegnap 15 napra teljesen lezáratta a líbiai határt és megerősítette a tengerpart védelmét valamint a repülőtéri biztonsági előírásokat. A főváros és agglomerációja lakosainak pedig még tovább nehezedett az élete: este kilenctől reggel ötig teljes kijárási tilalom lépett életbe.

A Líbia felé korábban építeni kezdett homokfal- és árokrendszer sem ér sokat. A dzsihádisták fluktuációja a két ország között egészen rémítő szintre emelkedett. A nemzetközi média ingerküszöbét megütő (mivel nyugati állampolgárokat is érintő) támadásokon túl (Bardo Múzeum, Souisse-i tengerpart) hetente éri iszlamista attak az állami erőszakszervezetek központjait: katonai, rendőrségi laktanyák, járőrök esnek áldozatul az iszlamista fegyveresek támadásainak.

Legutóbb éppen kedden: a főváros egyik legzsúfoltabb gyorsforgalmi útján az elnöki biztonsági erők embereit szállító buszt robbantott öngyilkos merénylő: az eredmény 13 halott, számos sebesült. Ehhez hasonló veszteségek eddig vidéken érték az államhatalom erőit. A dzsihádisták fő tevékenységi területe mindeddig elsősorban az ország Algériával határos nyugati vidéke volt, ahol az al-Qaszrajn/Qasserine közelében lévő Sambí-hegység környékén tevékenykedő az Iszlám Állam (IÁ/IS/ تنظيم الدولة الإسلامية) helyi formációjához, a Saría Segítőihez (Anszár al-Saría/أنصار الشريعة) tartozó Uqba bin Náfi' Brigád ( كتيبة عقبة بن نافع) akciózik – évek óta. A Líbiával közös határvidéken pedig Tataounie-Ben Gardane-Remada háromszögben nem életbiztosítás katonának, rendőrnek vagy bármilyen állami fegyveres szolgálat alkalmazottjának lenni.

A kemény kormányreakciók mutatják, hogy a mostani akció minőségi ugrást jelentett a dzsihádisták tunéziai tevékenységében. Most a fővárosban robbantottak katonai célpontot, 300 méterre a belügyminisztérium és 200 méterre a turisztikai minisztérium épületétől. A kormány válságstábot hozott létre, biztonsági erők egy éjszaka 181 rajtaütést hajtottak végre iszlamista sejtek ellen. Bejelentették, hogy jövőre 3000 fővel növelik a belbiztonsági erők létszámát. Mozgásba lendült mindenki.

Mennyire lehet ez elég? A statisztikák és a folyamatok alakulásának elemzése alapján, nem sokra. A kormány valamennyi erőfeszítése, tiltása és utazási korlátozása ellenére idén nyárig több mint 5500 tunéziai állampolgár csatlakozott valamely dzsihádista szervezethez – elsősorban az IÁ-hoz – Líbiában, Egyiptomban, Szíriában, Irakban, Jemenben és a Szahara-övezetben. A főként nagyvárosi mecsetekben a kormány eddigi erőfeszítései ellenére – tovább növekszik a szalafita és még a még radikálisabb, nyíltan dzsihádista szónokok befolyása. Az IÁ internetes propagandája –csakúgy mint az európai közösségek irányába – itt is igen sikeres a városi alsóközép fiataljai körében. A dzsihádisták belső hálózata már kialakult. Felszámolása igencsak nehéznek ígérkezik.

És akkor még nem beszéltünk a folyamatos ideológiai- és humánutánpótlást biztosító Líbiáról.

A líbiai dzsihádista gócpont sok irányba fertőz. Délkelet-Algériában már mozgolódnak a fegyveresek, a Szahara is több helyen az ő terepükké vált. Kapcsolatuk a nigériai Boko Harammal ugyancsak kimutatható. Miként az egyiptomi Sínai-félszigeten működő, ugyancsak IS-leányvállalattal (Sínai Vilajet/ جماعة ولاية سيناء الإسلامية) is. Ez utóbbiak egyébként éppen a napokban követtek el brutális támadást al-Arís-ban egy szállodaépület, majd a gízai piramisok közelében rendőrök ellen.

Szóval, Líbia nem mellékhadszíntér. Észak-Afrika stabilitásának vagy destabilitásának kulcsa. Fel kellene venni a sivatag homokjából.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr458116176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása