iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Bűnbocsánat

2015. szeptember 16. 06:22 - politics&islam

 

Nagyon rövid kiegészítést fűznék a Mancs-cikkben írottakhoz. Múlt heti hír, hogy Tunéziában a Muszlim Tesvériség helyi filiáléja, a legnagyobb iszlamista párt az Iszlám Újjászületés Mozgalom (حركة النهضة الإسلامية), vagy ismertebb nevén a Nahda, amely kibukott ugyan a hatalomból, de máig a legbefolyásosabb politikai erő maradt az országban, a parlamentben törvényjavaslatot nyújtott be a bűnbánatot gyakorló dzsihádisták hazaengedéséről. E szerint a nyilvánosan – a megfelelő forma szerint – meakulpázó „eltévelyedők” büntetlenül hazatérhetnek a dzsihád külhoni frontjairól.

A bűnbánat (tauba/التوبة) – az előírt feltételek megléte esetén – az iszlám jog egyik fontos eleme, még az úgynevezett „nagy bűnök” közé sorolt hitehagyás-ra kiszabott halálbüntetés is elkerülhető általa. A dzsihádisták soraiban harcoló állampolgárokra való kiterjesztése nem lenne egyedülálló, Szaúd-Arábiában is érvényben van – nem sok eredménnyel. Tunéziában sem néz ki sok belőle.

A Nahda vezetője, a veterán iszlamista politikus Rasíd al-Gannúsí (74 éves, a német Ibn-Ruschd-Preis für freies Denken birtokosa) személyesen győzködte a még veteránabb (89 éves) államelnök Muhammad al-Bádzsí Qáid al-Szibszí-t (Mohamed Beji Caid Essebsi), hogy támogassa a törvényjavaslatot. Lehet, hogy összejön a dolog, pedig a szélsőséges iszlamista irányzatok félelmetesen nyomulnak a tunéziai társadalomban.

A strand-merénylet után beindult erőszakszervezeti akciók következményeként például kiderült, hogy a szalafita dzsihádisták által működtetett mecsetekben 14-17 éves gyerekeket agymostak és készítettek elő mozgalmi munkára. Sőt, sokan már akcióztak is, elsősorban a katonai, rendőri erők és objektumok megfigyelés volt a feladatuk a fővárosban és a nyugati, algériai határ menti régiókban, amely a dzsihádisták egyik fő tevékenységi területe.

A nevelés azonban a jelek szerint nem áll(t) meg a mecsetekben, eddig már több tucat hasonló korú fiatalt kaptak el a hatóságok a líbiai határ közelében, amikor a szomszédos országba igyekeztek, dzsihádista tábori továbbképzésre.

A tunéziai gazdasági nehézségek, amiket tetéz a turizmust különösen érzékenyen érintő terrortámadások hatása, a társadalmi bajokat is növelik. Egyre több – főként a szegénynegyedekben élő gyerek marad ki az iskolából (a statisztikák tízezres nagyságrendűek), akik könnyű célpontjai a dzsihádista szervezeteknek (is).

Három éve Tuniszban az egyik leglepukkantabb negyedben, a Halfávín-ben (Halfaouine) laktam egy középkori állapotokat, de csodálatos hangulatot nyújtó kis idegenforgalmi (?) egységben – főként alkoholisták, kábszeresek és prostituáltak között. A negyed telis-tele volt utcagyerekekkel, akik ide-oda rohangáltak a gyümölcsárusok által portalanítás céljából mindúttalan fellocsolt, lucskos utcákon. Egy ilyen negyed például ideális terep lehet egy dzsihádista Fagin apó számára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr27791290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása