iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Ismét gyorskép Libanonról

2015. június 11. 11:24 - politics&islam

 

A könyvismertetés még mindig elmarad (azért is mert a magyar könyvpiacon is megjelent néhány idevágó mű, most emésztem őket s majd ideürítek).

Egy kis Libanon.

Naponta tartanak kis regionális tüntetésekké fajuló temetéseket a Bekaa-völgyi és dél-libanoni síita falvakban. A Hezbollah búcsúztatja Szíriában és a libanoni-szíriai határvidéken elesett harcosait. Most éppen az Arszál környékén vívott ütközetekben meghalt fegyvereseket.

A Libanon és Szíria határán húzódó Antilibanon-hegység középső részén, amelyet szír oldalról Qalamún vidéke, Libanon felől Arszál és környéke övez, az utóbbi hetekben újra (vagy inkább: folyamatosan) kemény ütközetek zajlottak. Haszan Naszralláh Hezbollah-főtitkár a napokban a bejrúti Libanoni Egyetemen tartott beszédes című (Az idzstihád és újítás Khomeini imám munkásságában) konferencián kijelentette: a Nuszra Front – NF (جبهة النصرة) libanoni jelenlétét felszámolták, a térséget szír oldalról a szíriai hadsereg, libanoni oldalról az Iszlám Ellenállás (المقاومة الإسلامية ) – a Hezbollah katonai szárnya – és a libanoni hadsereg tartja ellenőrzése alatt; néhány kisebb térséget leszámítva.

Kétségtelennek látszik, hogy a Bekaa-völgy keleti oldalán eddig aktív Nuszra Front visszaszorulni/felszámolódni látszik. A térségben három front húzódik a harcoló felek között. Az egyik a libanoni Arszál al-Vard településtől a szíriai Flajtá-ig, a másik ettől délre a Britál-Baalbek-Nahla vonaltól keletre húzódó hegyekben, harmadik pedig a Szíria irányába észak felé nyitott Bekaa-völgyet őrző al-Qáa település környékén.

Ez utóbbi bír most nagy jelentőséggel. Itt ugyanis már nem a NF, hanem az Iszlám Állam – IÁ (الدولة الإسلامية) harcosai igyekeznek befelé a közel-keleti Svájcba… Ez – legalábbis Libanon határain belül – megpecsételni látszik a NF sorsát, amely láthatóan nem bírja a kétfrontos harcot a Hezbollah/libanoni hadsereg és az IÁ egységei ellen. Az IÁ-val való konfrontációjának egyébként külön alfrontja alakult ki Mírá és Vádí Adzsram környékén.

Naszralláh említett előadásában új etap kezdetéről beszél a dzsihádistákkal vívott küzdelemben. A NF-ot leírta, s most – így a főtitkár – az IÁ elleni libanoni harc kezdődik. Ez minden bizonnyal így van, a harcok kifutása azonban több irányú lehet.

Nem kizárható opció, hogy a Hezbollah(+libanoni reguláris erők) a bekerített és defenzívába kényszerített NF-tal tárgyalásokat kezd, s elengedi a harcosait, amennyiben azok hátra hagyják fegyvereiket és elhagyják a térséget (értsd: Libanont és Szíriát). Ez a lehetőség nincs messze a realitásoktól, miután a Hezbollah az utóbbi hetekben-hónapokban súlyos emberveszteségeket szenvedett, s szüksége van sorai feltöltésére-rendezésére, hogy sikertesen szállhasson szembe az IÁ egyre erősödő észak-bekaa-i nyomásával. (A síita szervezetnek egyre nagyobb számban harcolnak egységei Szíriában, szakértői jelen vannak Irakban és Jemenben is.) A tárgyalásos megoldás egyébként nem lenne különleges: az al-Quszajr-i csata is így végződött (igaz, a dzsihádisták Qalamún-i megjelenésének éppen ez volt az oka), s Humsz/Homsz-ból is kiengedték a bekerített iszlamista harcosokat.

A másik lehetőség, hogy a Hezbollah támadást indít és megpróbálja teljesen felszámolni a NF egységeit. Ebben az esetben két irányú offenzívát kell indítania: egyet Birkat al-Fakhta irányába, amellyel elvágná a NF visszavonulási útvonalát Szíriai irányába, és egy másikat Vádí al-Khaukh és Vádí al-Díb térségében. Ennek az NF teljes felmorzsolása lehetne a következménye, miután meglehetősen lestrapált harcosai északi irányba Az IÁ jól felszerelt egységeibe ütköznének. Ehhez az offenzívához azonban a Hezbollahnak rá kell vennie a további harcoktól már vonakodó libanoni hadsereg parancsnokait is a részvételre. Mert a Hezbollah vezető azt hangoztatják ugyan, hogy a reguláris hadsereg képességei nem elegendőek a dzsihádisták tevékenységének végleges felszámolására, az események arra mutatnak, hogy ez a megállapítás magára a síita szervezetre is igaz.

A harmadik forgatókönyv a harcok prolongálást hozná. Maradnának a NF harcosai a Középső-Bekaa-ban, északon pedig előretörnének az IÁ fegyveresei. Akkor már a városokban (elsősorban Tripoliban, Észak-Libanon kisvárosaiban és Bejrút egyes kerületeiben is) lappangó ÍÁ-szimpatizánsok is aktivizálódhatnak. Ez már nem csak a Hezbollah számára jelentene gondot.

Maron, egy csendes meditációs helyre vágyó szerzetes a 4. században a Hermel melletti források környékén talált magának barlangot, majd épített kis kolostort az Orontész (al-Ászí)-folyó medre feletti hegyoldalon. A táj inspiráló; csendben elmélkedhetett, miként tették azt követői, a maroniták is évszázadokon keresztül. (Na, jó, aztán pucolniuk kellett a Libanon-hegység másik oldalára, Hábilba, a Qadisa-völgybe, meg más észveszejtő szépségű sziklás hegyvidékre – ahová kevésbé ért be az őket zargató bizánciak (!) keze.) De azért a zsibbasztóan finom libanoni vasárnapi ebéd után a hűs teraszon el-elbágyadva, dögerős kávét csészeszámra magamba öntve én is szerettem Fláví(Flaoui) falucskából bámulni a mélykék ég alatt a zöld és sárga szín ezer árnyalatában szikrázó Bekaa-völgyet. Pompás meditációs hely.

Na, most tessék elmélkedni!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr747533806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása