iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Az Öböl kétkeréken - al-Fudzsajra

2015. január 07. 10:26 - politics&islam

 

Ez a keleti part egész kedvemre való. Például alig van toronyház. Fudzsajrában csak egy - igaz meglehetős hosszú - utcányi. De ez sem lesz így sokáig, kesereghetnék, mivel mennek már a gigaberuházàsok itt is: például egy irdatlan olajterminál épült s fejlődik tova a város északi peremén. Ide jön vezetéken az Abu Dzabi-i olaj, s így a tankerrknek nem kell bekacsázniuk a Perzsa-öbölbe. Mert ez már az Ománi.

A parti homokban töltött majdnem-teliholdas éjszaka és egy kis multikulti merítkezés után már húztam is kifelé - északnak. Itt, Badija faluban talàlható ugyanis az ország legrégebbi mecsetje. Akkortájt épült, amikor Corvin Mátyàs kiszakadt Szilágyi Erzsébetből. Alig magasabb mint egy megtermett Homo Sapiens Sapiens, négy kis körkörös kupola, bent egyetlen középső oszloppal. Szűken talán harmincan ha elférnek benne. Lenyűgőző. Órákig néztem.

Nem úgy, mint az "állam"-alapító Zajid bin Rásid Ál Nahján sejk (elhunyt 2004-ben) tiszteletére minden városban emelt beton-márvány szörnyeket. Itt Fudzsajrában például egy három vagy négy focipályányi található, száz méteres minarettekkel (hat darab), egyszerre 28000 imádkozónak elegendő hellyel. Ja, köztük 2500 külön férőhely nők számára.

Lehet választani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr647044737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása