iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Szajda

2014. március 27. 05:30 - politics&islam

 

Az utóbbi hónapokban nemcsak az északi Tripoli, de Dél-Libanon "nem hivatalos" főváros, Szajda is egyre több felekezetközi konfliktusnak az elszenvedője. A város lakosságának nagy része szunnita s alapvetően mérsékelt irányultságú, révén a település uszkve négyezer éve kereskedelmi központ, s a kalmárszellem mindig is nyitottabb volt. Innen származik az utóbbi negyed évszázad első számú libanoni szunnita üzletembere/politikus, Rafíq al-Harírí. 

A szíriai polgárháború azonban itt is gyűrűzik. Korábban az extremizmus a városba szervesült Ajn al-Halva-i palesztin menekülttáborra korlátozódott - lásd az Segítők Csoportja/Aszbat al-Anszár (عصبة الأنصار) vagy a Fény Csoport/Aszbat al-Núr (عصبة النور) s legutóbb a Szíria Hadserege/Dzsund al-Sám (جند الشام) nevű formációkat -, mára azonban a szalafita irányzat is teret nyert a lakosság körében. Sőt, a Hezbolah erősödése, s ez Szajdára is nagy hatással van, miután a második felekezetet a síiták alkotják, azt eredményezte, hogy számos fiatal fordul a dzsihádista ideológia irányába. 

A szélsőségesek pedig kihasználják a lehetőséget. Propagandamunkájuk eredményeként egyre nagyobb szalafita/dzsihádista csoportok működnek a városban és környékén. 

Az egyik ilyen Ahmad al-Aszír al-Huszajní sejk, aki most első számú közellenséggé avanzsált a libanoni erőszakszervezetek berkeiben. A negyvenhat éves vallási vezető gyermekként élte át a '82-es izraeli inváziót s erre adott válaszként indult el a szalafiták útján. Csoportja a szíriai események következményeként hamarosan olyan nagyra nőtt, hogy amikor a tavaly júniusban megrohamozták a Libanoni Hadsereg és a Hezbollah egy-egy városi bázisát, az összecsapásokban 18 katona vesztette életét. Ez volt a hosszú polgárháború óta a legvéresebb támadás Szajdában. 

Hamarosan újabb konfliktusok következtek. Ezek eredményeképpen a sejk illegalitásba vonult. Egyes források szerint  valamely ütközetben meghalt, de a napokban a Youtube-on intézet szózatot a libanoniakhoz. Ebben keményen bírálta a síita Hezbollah mellett a Libanoni hadsereget is, amelynek vezetőjét, Jean Qahvadzsi tábornokot egyszerűen legazemberezte. A síitákról alkotott véleményét pedig az előzmények ismeretében el lehet képzelni. Az a minimum, hogy kizártnak tartja a velük való együttélést. 

Iránt is rendszeresen ekézi, a Hezbollah elleni harcra szólít fel. A síita szervezet szíriai győzelmei miatt sürgetőnek tartja a szunnita társadalom militarizálását. Közben számos jelentős közéleti és művészeti személyiséget nyert meg a dzsihádista szalafizmus ügyének. A legnagyobb vihart a nemzetközi hírnévre vergődött Fadl Sákir énekes megvilágosítása volt. 

Extravagáns viselkedése miatt kirí a szunnita vallási vezetők közül. Például rendszeresen táncolt (!) hagyományos arab zenére, a szajdai tengerparti sétányon pedig gyakran jelent meg Kmetty György-féle szakállas figurája, amint hagyományos arab öltözetben, szandálba bújtatott lábbal bőszen tapossa egy BMX-bringa pedálját. 

Aszír sejk altív résztvevője a szíriai polgárháborúnak is. Éppen onnan érkezett a napokban a hír, hogy a Jabrúd-i csatában mártíromságot szenvedett. 

Ezután az internetes szózatot többen hamisítványnak gondolták és hitelt adtak Aszír halálhírének. A Youtube-os beszéd azonban tartalmazza Arszál elestét (lásd az előző poszt), ami bizonyítja: a sejk él és virul. 

Hogy hol, az kérdéses. Rejtőzködése nem véletlen: a libanoni katonai ügyészség terrorizmus vádja miatt halálbüntetést kért rá. Toborzó munkájával azonban így sem nem hagyott fel; "munkássága" még intenzíven rányomhatja a bélyegét Szajdá és általában Libanon szélsőséges szunnita szervezkedésére. És ezzel nincs egyedül. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr725877606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása