iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanoni jegyzetek 12

2014. március 16. 12:23 - politics&islam

 

A sziriai parlement most targyalja az elnokvalasztasi torvenymodositasat. Az elorelathatolag nem fogja segiteni az ujraindulo Bassar al-Aszad ellenzekenek jeloleset, legyenek azok a rendszeren belul vagy azon kivul - mondjuk a felkelok soraiban. 

A jelenlegi, 2012 elejen elfogadott torveny az elnoki mandatum lejarta belott 60-90 nap kozott irja elo az uj elnok megvalasztasat. Miutan Bassar al-Aszad mandatuma ez ev julius 17-en er veget, lassan itt az ido. 

Az a torveny arrol is rendelkezik (88.pont), hogy egy szemely ket alkalommal valaszthato meg, de az eddig mar ketszer megszavazott ifjabb Aszad ujrazhat - akar ujabb ket alkalommal, miutan a 155. pont ugy rendelkezik, hogy ez a szabalyozas csak a mostani valasztas utan lep eletbe. Igy a kelenlegi elnok approximative meg 14 evig legalisan a helyen maradhat. 

Ami az elnokjeloltekkel kapcsolatos felteteleket illeti, azok az igazi akadalyozoi egy (vagy tobb) rivalis realis ringbe lepesenek. Az elnokjeloltek ugyanis az alabbi felteteleknek kell, hogy megfeleljenek: 

- a negyvenedik eletev betoltese,

- szuletese ota birtokolt sziriai allampolgarsag,

- a kozugyek gyakorlasanak teljes koru joga,

- buntetlen eloelet,

- sziriai allampolgarsagu elettarts,

- legalabb tiz eves folyamatos Sziriaban torteno tartozkodas a jeloltseget megelozoen.

Ezeket a felteteleket most ujabbakkal egeszitettek ki: m

- a negyvenedik eletev betoltese,

- vademeles sem lehet folyamatban ellene,

- nem lehet a sziren kivul mas allampolgarsaga,

nem lehet megfosztva a valasztojogatol.

Ez utobi feltetelek cimzettjei a felkelo ellenzek vezetoi, a Szir Nemzeti Koalicio tagjai, a Demokratikus Valtozas Nemzeti Konzultacios Testuletenek vezetoje, Haitham Mana, vagy a volt miniszterelnok-helyettes, Qadri Dzsamil. Ok valamennyien kulfoldon elnek es/vagy mas allapolgarsaggal is rendelkeznek; nem beszelve arrol, hogy tobbek ellen - politikai tevekenyseguk miatt - buntetoeljaras folyik Sziriaban. 

Mindemellett van meg ket fontos feltetel: 

- a parlamenti kepviselok kozul legalabb 35 tamogatasat kell megszereznuk,

- es egy kepviselo csak egy jeloltet tamogathat. 

Miutan a kormanyzo Baath Partnak abszolut tobbsege van a 250 fos parlamentben, mindossze annyi varhato, hogy a parlamenti ellenzeket tomorito Halado Nemzeti Front jeloltje meretheti meg magat a majusban vagy juniusban legonyolitando valasztasokon. 

A Genf 2 targyalasok kudarca utan (miutan a sulyosan megosztott ellenzeknek nem sikerult engedmenyeket kicsikarni a kormanyzattol, es az ukrajnai jelyzet eszkalalodasaval a nemzetkozi figyelem elterelodott a Kozel-Keletrol), az elnokvalsztas le fog zajlani. Kerdes, hogy Bassar al-Aszad tudja-e majd hozni a 2000-es 97,29 es a 2007-es 97,62%-os eredmenyeit. 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: libanon sziria aszad

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr465864353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása