iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Médiaháború

2013. május 27. 02:24 - politics&islam

Az Irán és Szaúd-Arábia között folyó háború számos síkon fut a gazdasági versengéstől a katonai potenciál-fejlesztés színterén zajló küzdelmen át a másokkal eljátszatott proxy háborúkig. Az ideológiák közötti háború maga is több szegmensű. Köztük a legfontosabb a regionális és nemzetközi média szintjén zajlik.

Az utóbbi időszak fontos fejleménye, hogy a két ország szinte egy időben indított televíziós csatornát az ezen a téren még szűz területnek számító félmilliárdos spanyol ajkú népesség számára – igaz némileg eltérő célkitűzésekkel. 

Az iráni állami televízió (IRIB صدا و سيمای جمهوری اسلامی ايران) által indított Hispan TV 2011. december 21.-e óta sugároz. Az IRIB irányítása alatt álló nemzetközi (idegen nyelvű) hálózatához 2003-tól arab (al-Álam News العالم قناة), 2007 óta angol nyelvű (Press TV), vegyes – perzsa/arab/angol – (IRINN) hírcsatornák, és arab nyelvű vallási adó (Kauthar TV الكوثر) is tartozik.

A közelmúltban indított Hispan TV – mint az iráni állami televízió-hálózat része – a hivatalos iráni külpolitikai doktrína eszköze. Bár vannak vallási programjai, alapvetően politikai jellegű, az iráni állam politikájának ismertetésére és támogatói körének bővítésére jött létre.

Célközönsége elsősorban az Irán szövetségesi rendszerébe tartozó (vagy oda bekapcsolni szándékozott) spanyol ajkú latin-amerikai országok lakossága. (Kuba, Venezuela, Bolívia, Ecuador, Peru, Kolumbia, Mexico, Chile, Argentína) A csatorna ezeket a társadalmakat igyekszik megnyerni alapvetően az iráni politika szándékainak és lépeinek megismertetésével.

Másik nem titkolt szándéka a nem elhanyagolható lélekszámú és gazdasági jelentőségű latin-amerikai síita (libanoni) diaszpóra fiatalabb, már spanyolul beszélő generációinak „bekapcsolása” az iráni külpolitikai és külgazdasági hálózatába. Hispan TV ugyan a spanyolországi lakosságot is potenciális nézőnek/érdeklődőnek tartja, de az elsődleges célközönség a fent említett két – igen nagy létszámú – társadalmi csoport.

A rivális Cordoba TV a szaúdi kormány támogatásával jött létre 2012. január 1-én. A csatorna célja mindenekelőtt a félmilliárd spanyol ajkú számára megismertetni a hivatalos szaúdi ideológiát, a vahhabita eszméket. Ezzel párhuzamosan pedig a másfél millió spanyolországi muszlim „igaz útra”, azaz a vahhabizmushoz való terelése sem elhanyagolható szándék a csatornaalapítók részéről.

A Cordoba TV alapvetően vallási jellegű. Programjai a vallás forrásaihoz (Korán, Hadísz) és a vallásjoghoz (شريعة) illetve a vallási erkölcs kérdéseihez köthetők. Ugyancsak kiviláglik a – a televízió névválasztásában és a programjaiban egyaránt – az a gondolkodás, amely Spanyolországra (الأندلس), mint egykori és visszahódítandó iszlám területre tekint.

Unikumként említhető meg, hogy a csatorna ideológiai vezetője Szálih bin Fauzán bin Abdulláh al-Fauzán صالح بن فوزان بن عبدالله الفوزان, radikális vahhabita vallási vezető, aki spirituális vezetőként a 9/11-es terrortámadás előkészítésében is jelen volt. A sejk jelenleg sem elhanyagolható figura a szaúdi vallástudósok körében. Tagja a Szaúd-Arábiai Vezető Vallástudósok Testületének (هيئة كبار العلماء في المملكة العربية السعودية) és az Állandó Fatva Bizottságnak (للإفتاء الدائمة اللجنة), mindemellett pedig a vallástudósok képzéséből is mélyen kiveszi a részét: a Muhammad bin Szaúd Sejk Iszlám Egyetem (جامعة الإمام محمد بن سعود الإسلامية) és az Igazságszolgáltatási Főiskola (المعهد العالي للقضاء) tanára.

A Cordoba TV szellemisége komoly konfliktusforrás lehet a spanyolországi muszlim közösség számára. Ideológiája ugyanis feszültséget fog okozni a csatorna, illetve Szaúd-Arábia és a spanyolországi muszlimok szervezetei (például az UCIDEUnión de Comunidades Islámicas de España) között.

Szaúd-Arábia befolyásának a spanyolországi muszlim közösségekben várható befolyásnövekedése súlyos konfliktusokat gerjeszt és fog gerjeszteni a jövőben Rijád és Rabat között, Marokkó ugyanis tradicionálisan a spanyolországi muszlimok felügyelete letéteményesének tartja magát.

Ugyancsak komoly konfliktusforrás lehet a jövőben a Cordoba TV ideológiájának (vahhabizmus) egyik alappillére, amely a nem muszlim egy isten-hívőket vallásjogi szempontból – ami alapján a vahhabizmus mindent megítél – alacsonyabb jogi kategóriába helyezi. Ez a többségi keresztény társadalommal, illetve az izraeli-arab konfliktus interpretálásai során a spanyolországi zsidó közösségekkel is összeütközésékhez vezethet. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr835319540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása