iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Iszlamista irányzatok Szíriában 9 – Szalafita és dzsihádista fegyveres csoportok

2013. április 04. 09:51 - politics&islam

Miként az előző posztban szó volt róla, 2006-ban a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PLO) ellenzékéhez tartozó csoportból – legalább is annak infrastruktúráját felhasználva – alakult meg a Iszlám Hódítása (Fatah al-Iszlám FI فتح الإسلام) nevű szervezet. Akkori libanoni keresztény-szunnita források szerint az új csoport az Aszad-rendszer Libanon destabilizálására létrejött kreatúrája, míg Szíria-barát források véleménye szerint a FI Öböl menti finanszírozás által született éppen az Aszad-rezsim ls libanoni szövetségesei ellen. Mindenesetre tény, hogy a FI a korábban Damaszkusz-támogatta Fatah al-Intifáda irodáit, raktárait, kiképzőbázisait vette át.

Kezdetben nem volt egyértelmű a FI kapcsolata az al-Káida franchise-szal, mára azonban már egyértelműen a nemzetközi dzsihádista hálózat tagja. A Sákir al-Abszí-vezette szervezet a Nahr al-Bárid-i háború után részben libanoni illegalitásba (a déli Ajn al-Halvá-ba) vonult, részben a szomszédos Szíriában aktivizálódott az Aszad-rezsim elleni terrorakciókkal (2008. december, Damaszkusz). 2008-ban Abszít meggyilkolták, utódja Szíriában Abd al-Rahmán Aúd – Abú Murád, míg Libanonban Uszáma al-Sihábí – Abú’l-Zahrá al-Zubajdí lett.

A szíriai polgárháborúban 2012-ben aktivizálódott a FI. 2012. áprilisában a szír biztonsági erők megölték a szervezet libanoni (Tripoli) és szíriai szárnya közötti fontos összekötőjét (Abd al-Gání Alí Dzsauhar – Abú Hadzsar) Quszajrban. Nyárra aztán felgyorsultak a szervezettel kapcsolatos események. Ebben a hónapban hangzott el a szervezet vezetőjének (emír أمير) a neve videóüzenetben: Abú Huszám al-Sámí (mozgalmi név – nemzetisége kérdéses). Ugyanekkor indultak az első összehangolt katonai akciók a szervezet fegyveres szárnya (Kalifátus Brigádok كتائب الخلافة) részvételével.

A csoport veszélyességével a szíriai hatóságok is tisztában voltak: még ebben a hónapban a biztonsági erők Aleppóban megölték a szervezet katonai felelősét (مسؤول عسكري ), Nidál Khálid Ásúr al-Asá – Abú Umar al-Sámít, aki palesztin volt, és a Gázai-övezetben a Hamász körözte Abú Hurajra al-Maqdíszí néven keresztények elleni terrorakciók miatt.

Az FI-ből kivált Abú Alí al-Anszárí alapította a Humsz/Homsz környéki független dzsihádista csoportot, a Segítők Brigádját (كتيبة الأنصار ). A kis szervezet ötvözi a dzsihádista és nacionalista elemeket. A csoport továbbra is aktív, annak ellenére, hogy al-Anszárí 2012. májusában elesett.

Észak-Szíria legjelentősebb, mintegy 6000 harcost számláló dzsihádista csoportja a Szíria Sólymainak Zászlóaljai (Alvija Szuqúr al-Sám  الوية صقور الشام), amely a Dzsabal al-Závija Szardzsa nevű falijában alakult meg 2011. szeptemberében. Itt található a főhadiszállása is. Tevékenységi területe alapvetően Idlíb tartomány, e erőteljesen terjeszkedik Hamá irányába. Két stratégiailag fontos régiót igyekszik ellenőrizni: a szír-török határ nyugati részét, illetve az Aleppó-Damaszkusz autópályát.

Alapítója: Ahmad Íszá al-Sajkh – Abú Íszá, aki régi Aszad-ellenes családból származik a régióból. Apja részt vett a nyolcvanas évek elején lezajlott iszlamista felkelésben. Egész családja részt vesz a jelenlegi felkelésben, több rokona – köztük a fia, Íszá és két bátyja, Dávúd és Abbász  – is meghaltak a harcokban.

Jól strukturált, a médiában, az interneten is profi módon prezentált szervezet, civil és katonai szárnya is van. A katonai szárny nyolc brigádra tagolt. A központi parancsnok az alapító Ahmad Íszá al-Sajkh – Abú Íszá. Az ő irányítása alatt állnak a brigádparancsnokok:

  • Haszán Abbúd – Dávid Brigád (كتيبة داوود),
  • Muhammad al-Khalaf – Muhammad al-Khalaf Brigád (كتيبة محمد الخلف),
  • Abd al-Azíz Abú Viszám – Dzú Qár Brigád (كتيبة ذي قار),
  • Nidál al-Haddzs Alí – Muhammad al-Abd Alláh Mártír Brigád (كتيبة الشهيد محمد العبد الله),
  • Alí Abú Sajmá – al-Khanszá Brigád (كتيبة الخنساء),
  • Aszaad Abú Muszab – Kivonulók és Segítők Brigádok (كتيبة المهاجرين والأنصار ),
  • Zakarijá Abú Jahjá – Abú al-Fadl al-Abbász Brigád (كتيبة أبو الفضل العباس ),
  • Rásíd Abú Abdú – Anszár al-Haqq Brigád (كتيبة أنصار الحق ).

Hivatalosan a Szabad Szíriai Hadsereggel (FSA لجيش السوري الحر) együttműködő szervezetként deklarálja magát, de a zavaros helyzetet fokozza, hogy a vezetője, Abú Íszá nem ismeri el az FSA katonai vezetőjének, Rijád al-Aszaad legitimitását. (Ez utóbbi legitimitásával már a FSA-n belül is gondok vannak.) Nyilatkozataikból mindenesetre szemben álla a Muszlim Testvériséggel. (Igaz, vannak MT-tag tagjai is.) Az említett Muhammad Szurúr Zajn al-Ábidín teoretikus munkásságát követik. Deklarált céljuk, hogy Szíriában iszlám államot hozzanak létre. Ebben valamennyi vallási kisebbség részvételét kívánják (még a rezsimmel szembeforduló alavitákét is).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr465174716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása