iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Iszlamista irányzatok Szíriában 5 - Mérsékeltek

2013. március 27. 03:59 - politics&islam

A sog „arab tavasz” eseményei meglehetős fáziskéséssel jelentkeztek Szíriában. A hatalom megingása azonnal mozgásba hozta az iszlamista erőket, mind az Észak-Afrikában és Irakban már jól kondicionált külföldieket, mind az ugyancsak meglehetős szabadsággal szervezkedő „közel-külföldieket”, azaz libanoniakat, mind pedig a belső iszlamista tényezőket.

A szervezetek kavalkádjában nehéz rendet teremteni. Az erre tett kísérletképpen két nagy csoportot különböztetnénk meg: a társadalmi-vallási és politikai-vallási szervezeteket.

Az ellenzéki társadalmi-vallási csoportba sorolhatók a már említett, az elmúlt négy évtizedben is aktív, legális, félillegális vagy a betiltás ellenére is működő szervezetek, mint a Zajd (جماعة زيد) vagy a szíriai szunnita vallási vezetést a fennálló rendszer kollaboránsainak tartó vallástudósok és híveik.

A politikai-vallási csoport számos és szerteágazó, céljaikat és eszközeiket tekintve gyakran egymással is rivális szervezetek alkotják.  

A mérsékelt iszlamisták legjelentősebb erejét a már korábban bemutatott Muszlim Testvériség (MT الإخوان المسلمون في سوريا) szervezet alkotja, amely legnagyobb és legkarakteresebb tagja a Szíriai Nemzeti Tanácsnak (SNC المجلس الوطني السوري). A Hamá-i tragédia után több mint két évtizedig nem volt ugyan jelen a szíriai politikai-vallási életben, a szervezet mégis a felkelés kezdetétől a legerősebb és legjobban szervezett csoportként jelentkezett, ami egyrészt az emigrációban végzett folyamatos és a kisebb-nagyobb nézetkülönbség ellenére is egységes munkájának, részben a MT nemzetközi hálózata támogatásának, részben az – elsősorban közép- és észak-szíriai lakosság körében továbbélő hagyományának köszönhető. Ez utóbbit jelentősen segítette, hogy az elmúlt évtizedben a média csatornáin keresztül a szervezet eljuttathatta nézeteit a szíriai lakosságnak, illetve, hogy néhány éve már maga a hatalom is kereste a közös pontokat Alí Szadr al-Dín al-Bajánúní akkori szíriai MT-vezetővel.

Ezzel együtt már tapasztalhatók nagyon halvány, de nem sok jót ígérő törésvonalak is a szervezeten belül az aleppói és a hamái-idlíbi vezetők között, miután a MT által irányított segélyszállítmányok feltűnően a Hamá-Idlíb régióra koncetrálódnak, hanyagolván az aleppói régiót. Ennek nyomán az aleppói MT-vezetők úgynevezett „második generációja” Alí al-Bajánúní volt szíriai MT-vezető és Zuhajr Szálim támogatásával és Ahmad Ramadán irányításával önálló szervezetet hoztak létre Nemzeti Munkacsoport Szíriáért (مجموعة العمل الوطني) néven. Bár jordániai és Öböl menti szír emigránsok támogatják, a csoport egyelőre igen gyenge. Mindenesetre a névválasztás – amelyben semmi sem utal a szervezet vallási kötődésére és céljaira – arra utal, hogy vannak a MT vezetésében olyanok, akik a civil társadalmi feladatoknak adnának prioritást a vallási küldetéstudattal szemben. Ez az MT korábban tapasztalt egységét kérdőjelezi meg. Ami további kételyeket ébreszt a szíriai MT esetleges jövőbeli egyiptomi testvéreikhez hasonló szerep eljátszásának képességében az, hogy az MT hagyományosan és jelenleg is igen csekély támogatással rendelkezik a fővárosban és környékén, amire egy vezető országos pozíció megszerzéséhez és hatékony működtetéséhez szüksége lenne.

Ugyanilyen osztódást tapasztalni a másik, több évtizedes múlttal rendelkező Muníra al-Qubajszí vezette Qubajszíját Szervezete (جماعة القبيسيات) esetében is. Miután a hagyományos vezetés a felkelés kezdetétől szigorúan semleges álláspontra helyezkedett és nem állt sem a rendszer ellenzéke sem a kormány mellé, a radikálisabb fellépést követelők kiváltak és 2011 novemberében a Qubajszíját Felszabadítottai (حرائر القبيسيات) néven a felkelők mellé álltak. A két irányzat közötti erőviszonyok nem világosak, de az eset arra mutat, hogy ez a hosszú időn keresztül – 2006-ig illegalitásban – egységesen működő szervezet is széthullhat a nagyméretű társadalmi-politikai változások hatására. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr955161594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása