iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Öböl 13

2019. február 07. 19:02 - politics&islam

 

Al-Fudzsajra/Fujeirah

(Magamtól átvett tavalyi vendégszöveg, mert ma inkább nézelődöm.)

Az egyetlen emirátus, amelynek nincs kijárata a Perzsa/Arab-öböl irányába. Hatalmas hegyek koszorúzta tengerpartja az Arab-tengerre/Ománi-öbölre néz. Csak Ra'sz al-Khaimával és al-Sárqával (Sharjah) határos.

Nem véletlen ez a földrajzi fekvés. Történelme is összekapcsolódik Ománnal.

A terület felett regnáló család, a Sarqí-k maguk is Omán területéről, az általam többször vizitált és máig csodált Nizva városából érkeztek. De a törzsi hagyományok - a beduinoknál természetes módon - ettől is messzebbre nyúlnak vissza: a sarqík eredetileg Jemenben éltek és a híres Ma'rib-gát utolsó átszakadását (575) követő nagy népesség-kiáramlás során kerültek Omán középső vidékére.

(A jemeni öntözéses művelés kulcs-tereptárgyának összeomlásai minden alkalommal jelentős népességkibocsátással, a Közel-Keleten pedig hatalmi átrendeződésekkel jártak.)

Matar al-Sarqí sejk volt az 1700-as évek második felében az erre a területre delegált ománi helytartó. (Az ománi közigazgatásban ez volt az Északi-tartomány, al-Samálíja.) Az ő fia, Muhammad bin Matar volt az első itt született Sarqí sejk és tőle számítva egyenesági a leszármazás a törzsi vezetésben.

Két nagy várat építettek: az egyik a fudzsajrai (lásd a képet), a másik a bithnai.

A terület 1850-ig állt ománi fennhatóság alatt, amikor is a sárqa/sharjai al-Qászimík elfoglalták és Kalba székhellyel helytartó útján terjesztették ki ide a hatalmukat.

1901-ben aztán az aktuális Sarqí sejk, Hamad bin Abdulláh kinyilvánította függetlenségét s Fudzsajra lett az önálló emírség központja. Az addigi közigazgatási központ, Kalba (egy helyre kis várral) - mindmáig - al-Sarqa/Sharja Emirátus része.

Fudzsajra lett az utolsó, Nagy-Britanniával szerződést kötő emirátus - meglehetősen megkésve, 1952-ben. Nem is sokáig maradt ez így, 1971-ben Muhammad bin Hamad al-Sarqí sejk már ott volt az UAE alapító atyái között.

Azóta pedig tudjuk: úgynevezett fejlődés van.

Rohamtempóban bontják a hegyeket, iszonyatos cementgyárak működnek Dibba és Fudzsajra környékén, az olaj-és vegyiművektől gyakorlatilag nem lehet levegőt kapni a fővárostól északra, felépült az oszmán stílusú, 28000 ember befogadására alkalmas Zájed sejk mecset s mindenütt terül szét az aszfalt.

De még maradtak hegyek és aszfaltozandó területek. Nem feladni!

50767711_2015094331872991_4802474912461619200_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr5714610904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása