iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Afrikai dráma

2016. december 16. 08:59 - politics&islam

 

Menekültügyben (is) hajlamosak vagyunk a kontinensen maradni. Pedig milliószor elhangzott, hogy miféle globális probléma ez. Amelyhez úgy kellene hozzáállni, hogy minimum a Holdon vesszük fel a megfigyelő pozícióját. (Hogy ne újra a kedvencem, a Voyager űrszonda látómezeje felől láttassam a kérdést.) Szóval szélesebb horizontok kellenek ehhez, mint a Gerje/Perje, a Galga, a Takta, a Kösely vagy a Koppány partjain kialakult (kialakított) világnézetek. Hogy a Váli vizet ne is említsem.

Afrikában, a Mediterráneum túlpartján, a homokdűnék között ugyanis permanens dráma zajlik. Túl a Mi Tengerünkben naponta lezajló szörnyű emberi történeteken, már a Szaharában elkezdődik a menekültek kálváriája. A Mediterráneum kulcsországai (ahol létezik funkcionáló állam) más-más módon reagálnak.

A hónap elején Algéria keményített be. Az országon áthúzódó menekült útvonalakra csaptak le. Oly keményen, hogy a katonai-rendőri intézkedéseknek halálos áldozatai is voltak És számos sérültje.

Ezreket toltak a szomszédos országokba, így Nigerbe valamint az ős-mumus, Marokkó által kormányzott Nyugat-Szahara területére. Több ezren közülük évek óta Algériában éltek és dolgoztak. 1400 menekültet letartóztattak, legtöbbjüket koldulással, lopással és prostitúcióval vádolták meg. Az algériai metódus nem új, évek óta ez jellemzi Algír viselkedését.

A marokkói kormányzat - VI. Muhammad király utasítására - lépett. Az uralkodó még nyáron kijelentette, hogy országa a "Dél" első olyan állama lesz, amely hatékony lépéseket tesz a menekültkérdés megoldására. Azóta az ország valamennyi tartományában irodák nyíltak a menekültek regisztrálására. Ezek a központok igyekeznek a több tízezer úton lévő legalizálását megoldani, az országban kötött házasságokat legalizálni és munkahelyeket teremteni a menekültek számára.

Nem kis feladatról van szó. Eddig 27 ezren adták be legalizálási kérelmüket s közülük 18 ezren meg is kapták már azt. 116 országból. S gyors, átmeneti megoldásként kormányzati élelmiszer-szállítmányok érkeznek a menekülteknek.

Rabat nem ok nélkül cselekszik. Az utóbbi években - eltekintve a híradások fókuszában álló Líbiától - az afrikai menekültútvonalak második számú folyosója. A kormányzat láthatóan tenni kíván a probléma megoldásáért. Legalábbis az akut helyzet kezeléséért.

Mert a megoldás (?) mélyebben van. Heart of Darkness - tudjuk Conradtól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr4312051039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása