iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

DKA 4 - Lumpuri gondolat a törökorszàgi fejleményekhez

2016. július 16. 13:53 - politics&islam

 

Csak egy rövid megjegyzès.

Az elmúlt hónapokban többször - legutóbb éppen a múlt héten - megjártam volt Balkán s ezen keresztül régiónk jövőjére is erős kihatàssal lehetnek a törökországi események. Az Erdogan-rendszer most bekövetkezni látszó további erősödése is.

A Davutoglu-doktrina (Stratejik derinlik) hovatovább egyetlen állva maradt csapásirányának számító Balkánon az utóbbi èvekben (a szíriai polgárháború eszkalálódásával és Ankara ottani ambícióinak sikertelenségeivel párhuzamosan megújulva) ismèt lábraa kapott a töröl befolyás. Kultúrális, gazdasági ès politikai szinten egyaránt. S csaknem valamennyi ex-oszmán régióban Boszniától a szerbiai Szandzsákon át Albániáig és Macedóniáig. Hogy a bulgáriai török kisebbséget s a "hozzájuk csapodó" kelet-pomákokat màr nem is említve.

Tehát nyomulnak a törökök, társadalmi szinten a fiatalokat célozva meg. Épülnek a magánkoleszok, bőkezűen osztatnak a törökországi ösztöndíjak.

Ennek az egyre inkább beágyazódó intézményhálózatnak a jövője kulcskérdés a helyi társadalom jövőbelo kifutását illetően is. Amennyiben meggyengülne az erős ankarai központi kéz (v.ö.: vasököl), a jelek szerint Törökországból is lenne jelentkező, hogy átvegye ezeket a hálózatokat. S most a radikális(abb) szunnita mozgalmakról beszélek.

Vannak persze még nagyobb kihívást jelentő riválisok is. Ha - akár a mai, akár egy más irányultságú - Törökország jelenléte meggyengül a Balkánon, a már a kertek/hegyek alatt ismèt serényen lopakodó Öböl/szaúdi hátszelű vahhábiták sem lesznek restek.

De hát lehet, hogy lesz ez még így se. Messze járó ember azt mond, amit akar. (Meg a stúdióban járó is.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr568893534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása