iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Balkáni anzix

2015. április 28. 07:31 - politics&islam

 

Ismét Szerbia. Azaz itthon. A Balkán. Kis fejlemények iszlám-ügyekben.

Például a gazdaságban. A szerb kormány és az Egyesült Arab Emirátusok egyik legnagyobb építkezési és ingatlanfejlesztési vállalata, az Eagle Hills a múlt vasárnap írt alá egy 3 milliárd eurós projektet. A terv Belgrade Waterfront/Beograd na vodi néven a régió legnagyobb bevásárlóközpontjának valamint körülötte hübsch plázák és luxus apartmanok csinos halmazát, középütt pedig egy kétszáz méter magasságú csavart formájú echte kis felhőkarcolót ambicionál a szerb főváros egyik lepattant Száva-parti részén. Kvázi kis Dubaj Belgrád szívében.

Szeptemberben már el is kezdődnek a munkálatok, legalább húszezer ember fog dolgozni a projekten. A szerb politikai és gazdasági potentátok pedig már lázasan keresik a nagy pénzes bödön oldalsó kiscsapjait.

Az ország muszlim közössége pedig ugyancsak részt vesz a projekt körüli izmozásban. Sőt maga a projekt, illetve annak állami támogatása része a szerbiai iszlám közösség (legalábbis annak bosnyák része) további domesztifikálásnak.

A két szervezetbe szakadt szerbiai – bosnyák gyökerű – muszlimokről már többször értekeztem errefelé előfordult kalandozásaim során. Az azóta eltelt idő alatti fejlemény, hogy az úgynevezett össz-balkáni/bosnyák vonalat vivő és 2013-ig a dél-szerbiai Szandzsákban kétségtelenül a legnépszerűbb személyiségnek számító Muammer Zukorlić vezette Szerbiai Iszlám Közösség (Islamska zajednica u Srbiji – IZUS) jelentős pozíciókat veszített a szerbiai muszlim közösségben. Miután Zukorlićnak nem sikerült valóra váltania szarajevói főmuftii ambícióit, mára az IZUS éléről is kigolyózták. Helyette a Novi Pazar-i iszlám egyetem volt rektora, a pánbalkán iszlám zukorlići elképzeléseihez óvatosan viszonyuló Mevlud Dudić vezeti a szervezetet.

A rivális – és győztesnek tetsző – organizáció, az állam által preferált Szerbia Iszlám Közössége (Islamska zajednica Srbije – IZS) Adem Zilkić vezetés alatt megerősödött. Olyannyira, hogy mára ő a legerősebb szereplő a szerbiai iszlám politikai porondján. Az említett belgrádi projekt is az ő ázsióját növeli, miután az elmúlt években az ő nevéhez fűződik a szerbiai muszlim közösség és Szerbia valamint az Emirátusok közötti egyre erősebb politikai és gazdasági kapcsolat. S íme, itt a gyümölcse.

Zukorlićnak egyetlen valóban jelentős riválisa maradt, Muhamed Jusufspahić mufti, akit éppen most szándékozik melegebb éghajlatra küldeni, miután őt ajánlotta a kormánynak, hogy a rijádi szerb diplomáciai misszió vezetője legyen. Addig persze még lehet, hogy sok víznek kell lefolynia a Dunán, Száván, Drinán, Moraván, Verbászon és az összes szerbnek mondott folyókon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr507403936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása