iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Halál Abu Dzabiban

2014. december 04. 10:41 - politics&islam

 

Az Öböl-menti lapok, meg kissé a térség nemzetközi sajtója is foglalkozik azzal a - gyanú szerint vallási indíttatású - gyilkossággal, ami tegnapelőtt történt Abu Dzabi egyik bevásárlóközpontjában. Az al-Rím sziget egyik plázájának női WC-jében leszúrtak egy évek óta egy helyi óvodában dolgozó 37 éves amerikai tanárnőt. A hölgy romániai magyar származású volt, az elmúlt tizenöt évben négy országban is tanított – s egy 11 éves ikerpárt hagyott hátra.

A gyilkosság gyanúsítottja egy niqábba (csak a szemet és a kézfejet szabadon hagyó női öltözetbe) öltözött személy, a pláza biztonsági kamerái mind érkezezését, mind erősen sietősre vett távozását rögzítették. A rendőrség szerint akár férfi is lehetett. Most serényen ütögetik a nyomát, bottal.

A tragédián túlmutat az az Emirátusok lakosaiban is egyre inkább megfogalmazódó félelem, hogy a térségben megerősödő dzsihádista extremizmus ott is felüti a fejét. Az ország szeptemberben csatlakozott az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióhoz, s az utóbbi időben egy sor lépést tett a szélsőséges iszlamisták tevékenységének, Emirátusokbeli logisztikai és pénzügyi háttérének felszámolására. Jelenleg már 83 iszlamista csoport szerepel a belügyminisztérium terrorista szervezetek-listáján. Zárójelben megjegyezve: köztük – jelentős Szaúd-arábiai nyomásra – a Muszlim Testvériség is.)

A hatóságok félelme nem alaptalan. A dzsihádista oldalakon számos felszólítást olvasni arról, hogy a térségben – s különösen az Arab-félszigeten– élő/dolgozó nyugatiak megtámadása/eltávolítása vallásos kötelezettség. Az ellenük irányuló atrocitások száma az utóbbi időben, nem elérve a nyugati – hát még a magyar – sajtó ingerküszöbét, igencsak megszaporodott. Csak ez elmúlt két hónapban megöltek két amerikait, megsebesítettek egy kanadai és egy dán állampolgárt. Nem kizárt, hogy ezek a támadások az elkövetkező időszakban megszaporodnak. Különösen, ha – s most megint a „hazatérők problémájáról” van szó – a több ezres szaúdi, jordániai és jemeni kontingens legalább egy része visszatér hazájába. Az Iszlám Állam visszaszorulása erősen indukálhatja ezt a folyamatot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr836956479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása