iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanoni jegyzetek 8

2014. március 10. 04:35 - politics&islam

 

Jordania is keszul a sziriai polgarhaboru utani helyzetre. Miutan Szaud-Arabia nehany hettel ezelott mar megtette, most Amman fogadott el uj torvenyt, amely jelentosen sulyosbitja a bunteteset azon jordaniai allampolgaroknak, akik hatarokon belul vagy hatarokon kivul "szelsoseges es/vagy terrorista", mindenesetre fegyveres szervezeteknek tagjai.

Ezt eddig ket es feltol negy evig terjedo bortonnel sulytotta ba buntetotorvenykonyv, ezutan azonban tobb evtizedes sitt nez ki az ilyen iranyba kalandozo allampolgaroknak.

A felelem nem alaptalan. Ha a kulonbozo forrasok kozeperteket vesszuk, jo negyezer jordan allapolgar harcol kulonbozo iszlamista csoportokban a sziriai polgarhaboru kulonbozo frontjain. Mar eddig is szep szamban tertek haza; kozuluk aztan otvenet mar le is ultettek - meg a korabbi, rovidebb idore.

A kormanyzat rettegese persze akkor fog valora valni, ha a tobbezres kontingens veszi hazafele az iranyt. A jordaniai-sziriai hatar vedelme, kulonosen a kozepso, a lenyugozo pajzsvulkan, a Hauran videken, a terepviszonyok miatt igen csak nehez. Amman ugyan a napokban erositette meg a Deraa (Sziria)-Ramtha (Jordania) hataratkelohely zarlatat, de tovabbra is nyitva hagyta az al/Szuvajda (Sz)-Mafraq (Jor) atkelot - mondvan, hogy itt juthatnak ki a tovabbra is nagy szamu menekultek.

Veluk egyutt meg johetnek a "visszaterok". S nem csak a hivatalos atkelokon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr515850141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása