iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanoni jegyzetek 5

2014. március 07. 04:23 - politics&islam

 

Most, hogy Egyiptomban Sziszi tabornok reven szepen visszaszivarog a hadsereg a legmagasabb politikai pozicioba (valos hatalmat a sog "arab tavasz" alatt sem adta fel), visszaallhat - apro modosulasokkal ugyan - a regi rend. 

Ez pedig azon az egyiptomi neplelekbe erosen beagyazodott meggyozodesbol fakad, hogy a hadsereg vezetoi alkalmasak leginkabb az orszag vezetesere. 

Ez nem valamifele nepmesei elemekkel teleszott legenda, hanem abbol a melylelektani tiszteletbol fakad, amely a koztarsasag-alapito Dzsamal Abdunnaszir-ban (Gamal Abdel Nasszer) az evszazadok ota elso "nemzeti" vezetot latja. 

A kozvelekedes szerint a faraok ota o az elso egyiptomi nepbol erkezett vezer. (Krisztus ota ult a nyakukon romai, gorog-bizanci, perzsa, kurd, torok, cserkesz, oszman-torok es alban. Sot szigoruan veve mar megelozoen az utolso, Ptolemaida-dinasztiaval is komoly gondok akadnak, leven makedon-gorog ivadekok.)

Szoval, a hadsereg es mindenkori vezetoi igencsak mely tortenelmi beidegzodesek haszonelvezoi voltak mindezidaig. S maradhatnak meg sokaig. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr485842965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása