iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Albánok Szíriában – kiegészítés

2014. január 21. 08:44 - politics&islam

 

A két poszttal korábban említett Muhammad M. al-Arnaút professzor ír a Londonban megjelenő, szaúdi hátterű napilapban a koszovói és albániai dzsihádisták szíriai részvételének további otthoni következményeiről.

A koszovói főmufti december 7-i kijelentése után más politikai vezetők is felemelték a szavukat a kormány eddigi, a koszovói állampolgárok szíriai polgárháborús részvétele felett meglehetősen megengedő álláspontját bírálva. Két nappal Naim Tërnava után a parlament elnöke Jakup Krashniqi bírálta hevesen a muftiátus korábbi hallgatását az ügyben. De nagyobb vihart kavart, hogy még erőteljesebben ment neki Hashim Thaçi miniszterelnöknek. Facebook-oldalán Koszovó jelenlegi legsúlyosabb problémái között említette, hogy állampolgárai részt vesznek egy tragikus és sok áldozattal járó polgárháborúban (Szíria) és sem a kormány, sem a vallási hatóság nem tesz semmit ennek megakadályozására vagy legalább elítélésére. Felszólítja a kormányt és a Koszovói Iszlám Közösséget (Bashkësia Islame e Kosovës), hogy hagyjon fel a hallgatással és informálja a lakosságot arról, hogy a szíriai polgárháborúban való részvétel ellenkezik az iszlám vallási értékekkel.

Krashniqi szír ügyben megfogalmazott kritikáját persze teljes belpolitikai kontextusba helyezve kell értékelni. Míg a kilencvenes években a Krasniqi „fegyvertársa” volt Thaçi UÇK-vezetőnek (Koszovói Felszabadtási HadseregUshtria Çlirimtare e Kosovës), majd az 1999-ben a fegyveres mozgalomból Koszovói Demokratikus Párttá (Partia Demokratike e Kosovës, PDK) alakult formációban maradt egyik legfőbb munkatársa, tavaly nyáron kilépett a pártból, majd ősszel Fatmir Limaj exminiszter pártjogásszal új politikai erő szervezésébe fogott. Mindezalatt pedig egyre erőteljesebben támadta-támadja a miniszterelnököt.

És a jelenlegi vallási vezetést. Jelesül Naim Tërnavát. A főmuftit harmadszori újjáválasztási szándékával szemben álló mérsékelt beállítottságú Xhabir Hamitit támogatta a vallási főhatóság élén. Bár ez utóbbi törekvés elúszni látszik, meglehetősen jól kirajzolódik a Thaçi/Tërnava és Krashniqi/Hamiti duettek rivalizálása a koszovói politikai felhőrégiókban.

Az albániai belpolitikai helyzet is meghatározza az aktuális politikai vezetés viszonyát a szíriai polgárháborúhoz, illetve az abban való albán részvételhez. Az 2013-ig regnáló jobboldali (Albán Demokrata PártPartia Demokratike e Shqipërisë, PD) Sali Berisha-vezette kormány erőteljesen oppozitív módon viszonyult az Aszad-rendszerhez, így feltűnően hallgatott, amikor albán állampolgárok bukkantak fel különböző (elsősorban iszlamista) szíriai ellenzéki csoportokban.

A tavaly ősszel hatalomra került baloldal álláspontja azonban változni látszik. A parlament elnöke, a balközép Szocialista Integrációs Mozgalom (Lëvizja Socialiste për Integrim, LSI) vezetője Ilir Meta viszonya a szíriai vezetéshez árnyaltabb: még a sog „arab tavasz” kirügyezése s jóval a szíriai helyzet eszkalálódása előtt 2009-ben látogatást tett Bassár al-Aszadnál, s nem áll teljes mellszélességgel az ellenzék pártján. Ugyanez mondható el a kormányfőről, Edi Ramaról (Albán Szocialista PártPartia Socialiste e Shqipërisë, PS). A két politikus együttesen szólította fel az albániai vallási vezetést, hogy ítélje el a szíriai polgárháborúban való részvételt.

Erre válaszul az Albániai Iszlám Közösség (Komunitetin Mysliman të Shqipërisë, KMSH) elnökhelyettese, Gazmend Aga a Vizion Plus televízióban elmondta, azok a fiatalok, akik Szíriába utaznak úgymond „szent háborúba”, valamennyien megtévesztettek, ugyanis az ott folyó harcok „szemben állnak az iszlám vallás értékeivel”. Albániában is „értékelés” folyik tehát. Gazmed Aga azonban még ennél is továbbment: felszólította a mecsetek vezetőit, hogy pénteki prédikációikban is fejtsék ki a vallási hatóság ezen álláspontját. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr505773077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása