iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanonból – Helyi szalafiták (vázlat)

2013. október 15. 07:26 - politics&islam

 

Tripoliban járok-kelek. Itt különösen feltűnik, hogy a szíriai események mellékvágányán Libanonban folyamatos a készülődés. A Hezbollah egy esetleges nem-szövetséges Szíriával való együttélésre vagy konfrontációra készül (ehhez megvannak már a helyben folytatott kis összecsapásai, háborúi), az Aszad-ellenes keresztény és mérsékelt szunnita erők az általuk remélt nagyobb mozgástér kihasználására törekednek, míg a szalafiták arra, hogy a szomszédban zajló polgárháború végeztével az ott küzdő különböző szalafita és dzsihádista csoportok – megfelelő szaúdi pénzügyi támogatással – átteszik tevékenységük színterét a cédrusok árnyékába.

Erre az opcióra nagy az esély. Nem véletlen, hogy az utóbbi egy-másfél évben ezek a szalafita csoportok már fegyveresen is próbálgatják az erejüket és társadalmi háttérbázisukat biztosító Abú Szamrá ás Báb al-Tabbána-negyedekből át-átcsapnak a szomszédos, alaviták lakta Dzsabal Muhszin-negyedbe. Bár a libanoni hadsereg egységei rendre elszigetelik egymástól a harcoló feleket, a feszültség továbbra is fennáll és néha lövöldözésbe torkollik.

A szalafiták a parlamentális játékszabályokat – mint a tiszta, az ősök, azaz a Próféta és Társai iszlámjától idegen, nyugati – rendszert elvetik, de míg egyesek a passzív ellenállás útját választják, mások a fegyveres fellépés hívei. Mint általában mindenütt, ahol jelen vannak, a passzív szalafitáktól a harcos dzsihádistákig széles a paletta és az egységes fellépésre – ellenfeleik szerencséjére – semmi esély sincs.

Hagyományos vezetők közül kiemelkedik Haszan al-Sahhál sejk, vezetője. Ő a szervezet alapítójának és fél évszázadon át vezetőjének, Szálim al-Sahhál sejknek az unokaöccse.

A libanoni szalafita szervezetek támogató háttérállamaik alapján két nagy csoportba sorolhatók: A Szaúd-arábiai/katari támogatottságú csoportok fő személyisége Dáí al-Iszlám al-Sahhá sejk داعي الإسلام الشهال (és általában a Sahhál-család), szervezetük pedig aa Hittérítés és Útmutatás Egyesület (جمعيّة الدعوة والإرشاد). A mások csoport mögött Kuvait áll. Ezek fő irányítója Szafván al-Zubí sejk الشيخ صفوان الزعبي (és a Zubí család). Szervezete: az Iszlám Testvériség Egyesület (جمعية الأخوة الاسلامية). Mindkét szervezet viszonylag mérsékelt szunnita iszlamista álláspontot képvisel. Például nem utasítják el a Hezbollahhal való együttműködést, ami a libanoni politikai realitás elfogadásának jele.

Az említett és más szalafita mozgalmak libanoni tevékenységének jelenlegi potenciális színterei négy körben határozhatók meg:

 

  1. Észak-Libanon. Tripoli (Abú Szamrá, Báb al-Tabbána negyedek), ahol már most jelentős társadalmi bázissal rendelkeznek a szalafita csoportok és a várostól keletre húzódó hegyvidék (al-Daníja/Dannijé, al-Szfíra/Szfíré), ahol a dzsihádista ideológiának van társadalmi támogatottsága. Számos fiatal tanult/tanul szaúd-arábiai felsőfokú vallási oktatási intézményekben s tértek vissza vahabita agitátorként a szülőföldükre (például Szfíré, Funajdiq és Mismis településekre).
  2. A palesztin menekülttáborok (mindenekelőtt az Ajn al-Halva). Itt több mint tíz éve már működnek a szunnita szélsőségesek szervezetei:

·         ’Asbat al-Anszár. Vezetője Ahmad Abdulkarím Sza’adí Abú Mahdzsan és testvére Abú Táriq.

·         ’Asbat al-Núr. Alapítója a meggyilkolt Abdullah Sarídí volt, a csoport tagjai továbbra is Ajn al-Halvá-ban rejtőznek.

·         Dzsund al-Sám. Tagja a Fatahhal vívott 2008-as összecsapások után is a táborban maradtak.

  1. A Nyugati-Bekaa-völgy (mindenekelőtt Madzsal Andzsar városa és környéke). Ezt a csoportot fémjelezte Adnán Muhammad Amáma sejk الشيخ عدنان محمد أمامة és Haszan Abdurrahmán sejk الشيخ حسن عبد الرحمن neve. Ebből vált ki a szélsőséges (szalafita-dzsihádista irányzat Muhammad Jászín محمد ياسين vezetésével, amely már Irakban is exponálta magát (Musztafá Ramadán مصطفى رمضان).
  2. Szajdá. Az itteni csoportok:

·         Válaszadás Egyesület (جمعية الاستجابة).

§         Vezetője: Nadím al-Hidzsází sejk  الشيخ نديم حجازي.

§         Központjai: al-Zuhúr-negyed (حي الزهور) és az al-Iszkandarání-negyed (طلعة الإسكندراني) mecsetjei.

§         Elutasítja a fegyveres harcot.

·         Abdulláh bin Maszúd Iskola (مدرسة كُتّاب الصحابي عبدالله بن مسعود).

§         Vezetője: Abú Zakarijá Hadaví sejk الشيخ أبو زكريا هدوي.

§         Közel áll a Hidzsází-féle szervezethez.

·         Ahmad al-Aszír sejk  الشيخ أحمد الأسير szervezete.

§         Vezetője: Ahmad al-Aszír sejk الشيخ أحمد الأسير.

§         Központja: a Bilál bin Rabbáh-mecset.

§         Katari magánszemélyek által finanszírozott szervezet.

A libanoni szalafita intézményhálózat profiljai a következők: jótékonysági intézmények, egészségügy, a szegények támogatása, az idősek szociális ellátása, az özvegyek és árvák támogatása, tanulmányi ösztöndíjak biztosítása, vallási propagandamunka, politikai aktivitás. Az alábbiakban összefoglalásként megnevezek néhány szalafita szociális intézményt.

Tripoli és környéke tevékenységi területtel:

  • A Hit Felhívása Egyesület (جمعية دعوة الإيمان). Vezetője: Haszan al-Sahhál sejk حسن الشهال.
  • Iszlám Jótékonység és Útmutatás Egyesület (جمعية الهداية والإحسان الإسلامية). Más néven: Recitálj Iszlám Alapítvány ( وقف اقرأ الإسلامي). Vezetője: Dáí al-Iszlám al-Sahhál sejk الشيخ داعي الإسلام الشهال.
  • Abrár Alapítvány – Vallástudományok Tripoli Intézete (وقف الأبرار ومعهد طرابلس للعلوم الشرعية). Vezetője: Fuád Azmarlí sejk  الشيخ فؤاد أزمرلي.
  • A Vallástudományok Amín Alapítványa és Intézete (وقف ومعهد الأمين للعلوم الشرعية). Vezetője: Bilál Haddára sejk الشيخ بلال حدارة.
  • Hamza Mecset (مسجد حمزة). Vezetője: Zakaríjá al-Maszrí sejk الشيخ زكريا المصري.
  • Jótékonysági Alapítvány (وقف البر الخيري)
  • A Prófétai Hagyomány Újjáélesztésének Alapítványa (وقف إحياء السنة النبوية).
  • A Jogtudományok Hadísz Háza (دار الحديث للعلوم الشرعية).
  • A Szegények Megsegítésének Alapítványa (وقف إعانة الفقير).
  • Szunnita Iszlám Jótékonysági Alapítvány (الوقف الإسلامي السني الخيري).
  • Betegtámogatási Alapítvány (وقف إغاثة المرضى).
  • A Tudományos Kutatás Korán Alapítványa (وقف الفرقان للبحث العلمي).
  • Iszlám Hirdetés Alapítvány (وقف البلاغ الإسلامي).
  • Taqva Mecset (مسجد التقوى). Vezetője: Szálim al-Ráfií sejk الشيخ سالم الرافعي.

 

Akkár tevékenységi területtel:

  • Bukhárí Imám Alapítvány és Intézet (وقف ومعهد الإمام البخاري). Vezetői: Szaaduddín Kabbí sejk الشيخ سعد الدين كبـي és Abdulhádí Vahbí sejk الشيخ عبد الهادي وهبـي.
  • Vezetés Egyesület és Alkotás Iskola (جمعية الإرشاد ومدرسة الإبداع).
  • Kalászok Jótékonysági Egyesülés (تجمع سنابل الخير).
  • Al-Aqszá Mecset és Központ – Iszlám Jótékonysági Alapítvány (وقف الخير الإسلامي، ومسجد ومركز الأقصى).

 

Bekaa-völgy tevékenységi területtel:

  • Abdurrahmán ibn Auf Mecset és Iszlám Központ (المركز الإسلامي ومسجد عبد الرحمن بن عوف). 

 

Szajdá/Szidón és Dél-Libanon tevékenységi területtel: .

  • Válaszadás Egyesület (جمعية الاستجابة). Vezetője: Nadím al-Hidzsází sejk  الشيخ نديم حجازي.
  • Fény Jótékonysági Egyesület Központ (مركز جمعية النور الخيرية). Vezetője: Abú Dzsihád al-Zugbí sejk الشيخ أبو جهاد الزغبـي
  • Iszlám Jótékonysági Alapítvány (الوقف الخيري الإسلامي). Vezetője: Ahmad Ammúra sejk الشيخ أحمد عمورة.
  • Bilál bin Rabbáh Mecset (مسجد بلال بن رباح). Vezetője: Ahmad al-Aszír sejk الشيخ أحمد الأسير.

 

Bejrút tevékenységi területtel:

  • Világító Lámpás Egyesület és Központ (جمعية ومركز السراج المنير).
  • Taqva Iszlám Egyesület (جمعية التقوى الإسلامية). Vezetője: Dzsamíl Hammúd sejk الشيخ جميل حمود.
  • Az Iszlám Hangja Rádió (إذاعة صوت الإسلام). Irányítója a Qudva Tudományos és Hitterjesztő Alapítvány (وقف القدوة للعلم والدعوة). Ez az alábbi szervezetekből áll: Taqva Egyesület (جمعية التقوى), Hit és Tudomány Egyesület (جمعية العلم والإيمان). Vezetője: Ahmad al-Míkáví sejk الشيخ أحمد الميكاوي.

 

Országos tevékenységi területtel:

 

  • Az Iszlám Hagyomány Újjáélesztésének Alapítványa (وقف إحياء التراث الإسلامي). Vezetője: Szafván al-Zubí sejk  الشيخ صفوان الزعبـي.
  • Recitálj Iszlám Könyvtár (مكتبة اقرأ الإسلامية). Vezetője: Umar Bakrí Fusztuq sejk الشيخ عمر بكري فستق
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr415548384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása