iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Vallási egyetemek

2018. április 04. 08:18 - politics&islam

 

Mindig Abú Gurajbbal példálóznak. A börtön, mint a vallási radikalizáció par excellence színtere. Ez a posztmodern korra mindenképpen igaz lehet - Irakban.

Máskor és máshol mindig is így volt ez. Gondoljunk a hatvanas évek egyiptomi büntetés-végrehajtási intézményeire, ahol a leghíresebb sittes, Szajjid Qutb nyomán radikalizálódott a hetvenes évek egész Takfír va'l-Hidzsra (جماعة التكفير والهجرة) generációja Anvar al-Szádát tábornok-elnök vesztére. Meg egy kicsit (nagyon) az egyiptomi társadaloméra is.

Sorolhatnám még, mennyire ideális mikrokozmosza a börtön a kiszorított szélsőséges politikai/vallási ideológiák terjesztésének. (Hadd ne essék szó a bolsevikikről, például.) Most egy kicsit Libanonról.

Van személyes kontaktom arról, mi folyt/folyik az ország legnagyobb börtönében, Rúmíjában (Rumiyeh). Az ide bekerülő - elsősorban észak-libanoni - szunnita fiatalok közül kevesen ússzák meg, hogy a meglehetősen brutális bánásmód mellett ne sodródjanak az ide bezsuppolt szoft- és hardcore-szalafita vagy dzsihádista prédikátorok hálójába. Akik közül többen eleve küldetésben vannak a sitten; mozgalmuk azért tartóztattatja le őket, hogy odabent térítsenek, merítsenek, halásszanak. S teszik mindezt régóta sikerrel.

2014-től a hatóságok rátettek még egy lapáttal. A hadseregnek engedélyezték saját fogdák létrehozását Három év alatt a letartóztatottak száma 2700-ról 7000-nőtt; többnyire "szélsőségességgel" megvádolt észak-libanoni és bejrúti fiatalokat vittek ezekbe a hadsereg által működtetett intézményekbe. Itt brutális bánásmódban részesültek, napi rendszerességgel kínozták őket s nem volt ritka a nemi erőszak sem.

Ezek a személyek letartóztatásuk előtt - többnyire - még nem radikalizálódtak. Mikor azonban a többhetes tortúrák után a "civil" börtönökbe kerültek, lelkiekben már "elő voltak készítve": a hivatalos adatok szerint is 75%-uk mát súlyos pszichés problémákkal küszködött. A különböző bűncselekményeket elkövetők koedukált tartásban vannak. A bent lévő és "beküldött" prédikátorok aztán tucatszám szervezték be őket a különféle radikális csoportokba.

Az imént leírt rizikóval járó összezárás mellett a másik út - jóval kisebb kapacitással persze - a teljes izoláció. A hosszú polgárháború (1975-1992) egyetlen bíróság által elítélt háborús hadura, a Libanoni Erők (القوات اللبنانية) nevű maronita milícia vezetője, többek között az ehdeni mészárlás levezénylője vagy - több mint - vélhetően Rasíd Karámí/Rashed Karami miniszterelnök likvidátora, Szamír Dzsadzsa/Semir Geagea tizenegy évet magánzárkában töltött a Jarzában lévő Védelmi Minisztérium ablaktalan pincéjében. Állítása szerint kiolvasott kétezer könyvet s megbölcsült.

Valójában: meghülyült.

(Valami sansza azonban még így is van, hogy a távoli jövőben Libanon köztársasági elnöke lehessen. Sőt.)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr513804150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Késes Szent Alia 2018.04.05. 06:06:22

Hogy érted, hogy meghülyült? Miket csinál?

Tizenegy év magánzárkában... belegondolni is iszonyatos.

politics&islam 2018.04.08. 07:09:03

A "Doktor" az évtizedes izoláció előtt sem volt egy hajde kiegyensúlyozott figura. Talán éppen ezért lehetett "sikeres" warlord. Csinálni csak annyit csinál, mint oly sok libanoni politikus, virtuális valóságát projektálja a környezetére. Talán mindenkinél pszichopatább módon. De hát ez Libanonban fel sem tűnik.

S nem csak ott.

Késes Szent Alia 2018.04.12. 14:01:09

@politics&islam: Köszönöm! Közben utánaolvasgattam, persze az is csak nagyon felületes ismereteket nyújt.
Az egész blog bőven meghaladja azt, amit a térségről tudok, de mindenképp érdekes olvasmány. További jó munkát vele :)
süti beállítások módosítása