iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

DKA 12- Mindeközben a Bekaa-ban

2017. augusztus 01. 15:07 - politics&islam

 

Innen nézvést, otthon.

A napokban megint keménykedett a Libanoni Hadsereg. Az állami. Vezetője, Joseph Aún/Aoun bejelentette: az elmúlt hetekben a bekaa-völgyi szíriai menekülttáborokban tartott razziákon 350 dzsihádista-gyanús személyt tartóztattak le.

(Megint egy Aoun...a cédrusok alatt nincs kilépés a politikus-dinasztiák előbb-utóbb kontraproduktív rendszeréből. Néha megjelenik egy új család - általában valamelyik hagyományos klán fedezékében, s maga is az eshtablishment része lesz, de ez nagyon ritka. Van szerencsém most végig élni egy ilyen rise of familyt. Közel állnak hozzám, figyelem, nem kibeszélem őket.)

Vissza témához. E harmadfélszáz emberből ötvenet a Baalbektől keletre található Arszál melletti, egyébként ugyancsak több tízezer menekültnek helyet adó táborokban fogtak le.

Nem először és nem véletlenül. Arszál 2014 óta "problémás régió", hogy finoman fogalmazzak. Itt jelent meg először fegyveresen akciózva, s azóta sem tűnt el a szomszédos polgárháborúban szereplő dzsihádista szervezet, a Dzsibhat al-Nuszra (új nevén: Tahrír al-Sám). A helyi vezetőinek ráadásul kiváló családi kapcsolataik vannak az észak-libanoni Tripoli hegyi negyedeiben évtizedek óta erős szalafita/vahhábita csoportokkal. Megvolt a kijárat a tengerhez.

Aztán az Iszlám Állam is belengette itt a zászlaját, s innen igyekeztek "összekötni" a libanoni akcióterületeket a Damaszkusztól északkeletre húzódó Felső-Barada-völgyben lévő bázisaikkal. Al-Zabadáni és Bludaán ('92-ben voltam ott először, micsoda csendes hely volt!) mára a szír kormányerők és a Hezbollah ellenőrzése alatt áll. Érdekesség, hogy a dzsihádisták inneni kivonulásáról szóló tárgyalásokon Katar volt a sikeres közvetítő...

Most már két irányból igyekesznek felszámolni a libanoni területen még aktív dzsihádista enklávét: szír oldalról az Aszad-hadsereg támogatja a Hezbollahot. A libanoni térfélen meg valójában szólózik a síita szervezet.

A Libanoni Hadsereg, amely az utóbbi két évben dollármilliárdos támogatást kapott az Egyesült Államoktól, Franciaországtól és Szaúd-Arábiától, a fejlesztést továbbra is arra költi, mint eddig: önmaga egységének (vagy annak látszatának) a fenntartásához.

Időnként azonban keménykedik. Most a letartóztatások során, bosszúból, miután a katonák és rendőrök elrablása a dzsihádisták kedvenc sportja, négy delikvenst úgy megvertek, hogy meghaltak.

A hivatalos kommuniké szerint egészségügyi problémáik voltak.

Lehet az is.

Írám mindezt Perak és Penang határán, Bandar Baharuban, erősen megfáradva, jegeskávét kortyolgatva. Egészen lemerültem a magas páratartalmú hőségben való tekeréstől. Aztán ránéztem az itteni kis szentélyben alább látható figurára. Ha ő bírja, nekem is kell. Fizetek, indulok.

20374668_1393556094026821_7791553551765782225_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr4212704521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása