iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Balkáni kiskörkép, szélsőségekkel 4 – Macedóna

2017. március 05. 05:05 - politics&islam

 

A „szobrok városában”, Szkopjében székelő Sulejman Rexhepi vezette Macedóniai Iszlám Közösség (Islamska Verska Zajednica/IVZ) a jelenlegi finom tendenciák szerint nem képes hatékonyan fellépni a vahhabita szervezetek/propaganda ellen.  A vahhabita eszmék egyre több helyen felütötték a fejüket. Az extremisták fő társadalmi bázisait megtalálhatjuk a főváros és agglomerációja számos kerületében, így a Gazi Baba és Cair negyedekben, Aracinovoban és Saraj/Capaj elővárosban.

Szkopjében a Jahja pasa, a Sultan Murat, a Hudaverdi mecset és a Kjosekadi mecset áll  vahhabita befolyás alatt.

További, erősen teret nyert extremista szervezet, amely általában nem hirdet erőszakos fellépést, de a társadalom egyes csoportjainak radikalizálásához erősen hozzájárulhat, a Tablíg-i Dzsamáat (تبلیغی جماعت/جماعة التبليغ). Az indiai gyökerű internacionalista szervezet, a világ 150 országában van jelen. A szalafizmus egyik irányzatát hirdeti, erős Pakisztánból, Bangladesből, Malajziából és Indonéziából eredeztethető pénzügyi háttérrel Korábban, a szovjetek elleni afgán háború idején nyíltan folytatott toborzást az iszlám országokban. Macedóniában is jelentős befolyással bír az ország déli részén lévő torbeš (macedón nyelvű muszlim) falvakban (Podgorci, Oktisi, Labunista) és jelen van a legnagyobb albán városban, Tetovóban is.

A közel-keleti frontokon harcoló macedóniaiak száma száz körüli, köztük nők és fiatalkorúak is harcolnak az IS és más szervezetek soraiban. Eddig mintegy 70-en tértek vissza. A boszniai törvények mindeddig alacsony büntetéssel szankcionálták a dzsihádistákat. (3-5 éves börtönbüntetés)

A hazatérő dzsihádisták több területen jelenthetnek problémát a közeljövőben.  Ilyen a fiatalok és egész közösségek radikalizációja. Ez különösen veszélyes lehet az egyre frusztrálódó albán közösség fiataljai körében. Veszélyeztetetté válhatnak polgári és rendőrségi/katonai személyek és intézmények. Esetleges terrorakciók lehetősége különösen megnőhet a fővárosban és az ország északi részén fekvő Kumanovo határvárosban, ahol már eddig is történtek dzsihádistákhoz köthető merényletek rendőrőrsök ellen. Emellett az albán lakosság körében népszerű szúfi intézmények, elsősorban Tetovo bektasi központja, az Arabati Bab Tekke is célpontokká válhatnak. (És az ezt nagy számban látogató bel- és külföldi turisták.) További potenciális áldozatok: a nyugati turisták (elsősorban a fővárosban, illetve az Ohridi-tó térségében) és az utóbbi időben megerősödött síita/iráni hátterű intézmények és munkatársaik.

Ne így legyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr2712304939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása