iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

DKA 28 - Sarawak

2016. szeptember 03. 07:09 - politics&islam

 

Az megvan-e, amikor Kabir Bedi rohan, mint tapír a dzsungelben, kiér a tengerpartra, megáll, liheg, szigorú-szomorú tekintetével a vizet pásztázza, s csak egy távolodó hajót lát? És miután tudja, hogy szívszerelmét azzal a közlekedési eszközzel rabolták el, fájdalmasan elüvölti magát: "Brúúúúk!"

Ezzel vége az aktuális résznek, főcímzene s jön a felirat: Írta: Emilio Salgari...rendezte: Sergio Sollima.

Én is néztem. Asszem, az ismétléseket is. Én nem tudom, jó volt-e emígyen - kultúrális szempontból - a gyermekkor, de az elgondolkoztató, hogy pld e sorozat után/közben egy ország dudorászta a főcímzene Neoton-változatát. De ami még rosszabb (volt és előremutató), hogy egy országnak tetszett az erre a zenére írt minősíthetetlenül gagyi, pritív és szexista - ha jól emlékszem - Verebes István szerezte - változat. A "Testem rongyban díszeleg, mert maláji tigrist mímelek, úgy járok, mint egy bennszülött, az sem baj, ha meghülök..." Nem írom le végig, pedig - sajnos - tudom. Előadó: Heller Tamás.

Valahol már akkoriban indult/tartott a romlás. De hát ezt tudjuk (KJ) a legeslegolvasottabb tiszapalkonyai segédmunkástól. Hol van már az Aranykor!

A Szandokán erős felindultságában megnevezett személy egyébként valós történelmi alak volt. Egy angol - khmm- üzletember, gyarmatügyi satöbbi, James Brooke, aki az 1840-es években Bruneitől elragadta (úgymond, a brit birodalom számára megszerezte) a Borneo északnyugati részén lévő majd' másfél magyarországnyi területet s a központjában, az akkori Sarawakban betelepedett.

Ez olyannyira jól sikerült neki, hogy - "törvényes" gyermeke nem lévén, unokaöccse által alapított dinasztiát s a Brooke-ok 1841-tól 1946-ig (!) kormányozták a tartományt. A végén "átadták" az udvarnak: brit koronagyarmat lett. Az egy teljes évszázadig kormányzó családnak még hivalalos címe is akadt: ők voltak a Fehér Rádzsák.

Szép történet. Ha nem találtak volna olajat a partmenti selfben, e Brooke-os évszázad miatt valószínűleg lerabolt állapotban lenne a mostani Sarawak.

Központja a mai Kuching. Itt kezdem a borneoi etapot.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr7511665126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása