iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Palesztinok Szíriában - 4

2012. november 08. 05:27 - politics&islam

A szíriai palesztin szervezetek második csoportját a békefolyamatot elvető, Palesztin Ellenállási Mozgalmak (الفلسطيية المقاومة فصائل)alkotják:

  • Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász – حركة المقاومة الاسلامية – حماس‎)
  • Palesztinai Iszlám Dzsihád Mozgalom (حركة الجهاد الإسلامي في فلسطين)
  • Fatah-Intifáda (فتح الانتفاضة)
  • Népi Front Palesztina Felszabadításáért – Főparancsnokság (PFLP-GC – الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين - القيادة العامة)
  • Palesztinai Forradalmi Kommunista Párt (PRCP – الفلسطيني الثوري  الشيوعي الحزب )
  • Palesztin Népi Harc Frontja- Khálid Abdulmadzsíd-irányzat (PPSF – جبهة النضال الشعبي الفلسطيني)
  • Száiqa (الصاعقة )

A korábban alapvetően a Hamász által befolyásolt szervezetek álláspontja kezdettől fogva ellentmondásos volt a szíriai események megítélést illetően. Ennek oka, hogy a Hamász az Aszad-rendszer egyik legfőbb szövetségese, amely másfél évtizede adott otthont a szervezet legbefolyásosabb vezetőjének, Khálid Misalnak. Ugyanakkor a Hamász a Muszlim Testvériség palesztinai filiáléjaként jött létre és mint ilyen mindig kapcsolatban maradt a szunnita iszlamista szervezet nemzetközi hálózatával. Miután a szíriai Muszlim Testvériség a felkelők oldalán jelent meg, a Hamász vezetésében komoly ellentét alakult ki a szíriai konfliktushoz való viszonyt illetően.

Míg a szervezet gázai szárnya a harcok eszkalláódásával és egyre véresebbé válásával mindinkább az Aszad-kritikusok közé került, a damaszkuszi vezetésre a szír kormány, a Hezbollah és Irán együttes erővel igyekezetek nyomást gyakorolni, hogy biztosítsák a Hamász lojalitását a szíriai vezetéshez. Ennek ellenére úgy tűnik, a Hamász vezetői, akiknek zöme mára elhagyta Szíriát, e lojalitás felmondása mellett szavazott. Mindebben nagy szerepe volt nemcsak a Muszlim Testvériséghez fűződő kapcsolatnak, hanem a palesztin negyedeket egyre gyakrabban sújtó támadásoknak.

A múlt héten eldőlni látszott a szakítás a damaszkuszi rezsimmel: a szíriai biztonsági erők a Hamász valamennyi irodáját – köztük Khálid Misal mezzei központi hivatalát – bezárták és lepecsételték. A lépés nem előzmény nélküli. Október elején a szíriai állami televízió „hontalan ellenállónak” és persona non gratanak nevezte Misalt. Az elmúlt hetekben pedig a szír kormányerők erősen lőtték a Jármúk-negyedet.

A Hamász tehát alapvetően ideológiai döntése folytán eltávolodott a szír vezetéstől. Az Iszlám Dzsihád azonban kitart. Ez a szervezet mindig is erősebben kötődött a szír vezetéshez, Iránhoz valamint a libanoni Hezbollahhoz. Számukra az Aszad-rendszer összeomlása támogatói bázisának jelentős meggyengülését eredményezheti, a palesztin társadalomban pedig számottevő presztízsveszteségel számolhat.

A kisebb szervezetek, mint  Fatah-Intifáda, a PRCP vagy a PPSF – miután társadalmi bázisuk igen korlátozott – a szíriai kormány rendíthetetlen híveként a táborokban az Aszad-rendszer legfőbb szövetségeseként viselkedő PFLP-GC és a Száiqa felé húzódnak. E két utóbbi szervezetnek élet-halál kérdés a szíriai polgárháború kimenetele. Politikai és társadalmi bázisuk is Damaszkusz jelenlegi uraihoz köti őket.

Érdemes megemlíteni – mintegy harmadik palesztin tényezőként – a Palesztin Felszabadítási Hadsereg (PLA – الفلسطيني التحرير جيش) szíriai szárnyát (Hattín-brigád). Ez a szervezet, amely elvileg a PLO katonai szárnya volna, Szíriában a Száiqával együtt a damaszkuszi kormány irányítása alatt áll. Fegyveresei felkelés első hónapjaiban még laktanyáikban maradtak, de 2012 augusztusában már a kormánycsapatok oldalán találjuk őket: Damszkusz környéki közművek (Harrán al-Avámíd és Adrá elektromos központjának illetve vízművének) védelmére vezénylik ki őket. Eddig ugyan nem konfrontálódtak a felkelőkkel, de amennyiben ez megtörténik, várható, hogy az eddig egységes szervezetben is szakadás illetve dezertálás-hullám megy végbe. Szakértők szerint ugyanis a sorkatonai állomány inkább húz a felkelők irányába, mint a rendszerrel szimbiózisban élő tiszti kar. Apró jelei látszanak már ennek: a dél-szíriai Deraa kormányerők általi ostromakor számos PLA sorkatona dezertált és lépett be a felkelők soraiba. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr924893428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása