iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Részleges felsorolás 2– Mit hoz a jövő?

2016. október 28. 09:32 - politics&islam

 

Ez az amit nem láthatunk.

Ezért aztán mindenki szereti boncolgatni.

Kis boncolgatás.

SZÍRIAI RÉSZLEG

Várhatóan a legtovább a kelet-szíriai területeket fogja védeni az IS. Ez Raqqa-Deir az-Zúr környékét jelenti. Amennyiben felszámolják hatalmát az országban (illetve már az azt megelőző időszakban) várható (a vezetők által deklaráltan, illetve szakértők szerint) a fegyveres és a vezetők nagy részét átcsoportosítják – három irányba: többségüket a dzsihádizmus következő „központjának” tekintett Líbiába, illetve az észak-afrikai térségbe (s részben Jemenbe), kisebb részüket folyamatosan hazaküldik – esetenként megbízatásokkal, valamint várható, hogy a fegyveresek egy része Szíriában és a szomszédos Irakban marad, ahol gerillaháborút folytat majd; ez komoly kihívást jelent majd ezekben az országokban a posztháborús időszakban.

IRAKI RÉSZLEG

Amennyiben felszámolják az IS itteni befolyását, a fegyveresek – a szíriai helyzethez hasonlóan – három irányba indulhatnak (Líbia/Észak-Afrika/Jemen, hazatérés, helyben maradás). Várhatóan a helyiek mellett sokan fognak maradni Irakban, tekintve, hogy a központi kormányzat gyengesége miatt itt már hosszú „hagyománya” van a terrorháborúnak. Irakban ez komoly destabilizáló erőt jelent majd. (Ha még van mit destabilizálni – túl a kurd protoállam fennhatóságán.)

JEMENI RÉSZLEG

A közeljövőben – a szíriai/iraki területek zsugorodásával – várható, hogy az itt lévő IS-fegyveresek száma jelentősen növekedni fog. Ez az IS által ellenőrzött területek növekedésével járhat. A másik itt várható (s részben már zajló) folyamat, hogy az IS igyekszik majd társadalmi támogatottságát és befolyását növelni más eszközökkel is: további törzsi vezetők anyagilag ösztönzött megnyerésével, valamint az országban jelentős területek felett befolyást szerzett AQAP teljes vagy részleges megnyerésével.

SZAÚDI RÉSZLEG

Tevékenysége várhatóan erősödni fog Szaúd-Arábiában; különösen amennyiben jelentős területveszteségeket szenvednek el a szíriai/iraki régióban. Ez egyre jelentősebb terrortámadásokban (kormányzati és erőszakszervezeti központok és alkalmazottaik, valamint síita célpontok ellen) fog manifesztálódni.

 KHORÁSZÁN RÉSZLEG

Afganisztánban az IS további terjeszkedése várható. Nangarhar Tartományt az IS vezetése fontosnak tartja a szervezet közép-ázsiai ambíciói miatt. Biorítékolható, hogy tovább folyik majd a szervezet hálózatépítése a Fergána-medencében, elsősorban Osh és Andidzsán városokban.

EGYIPTOMI RÉSZLEG

A szíriai/iraki visszavonulás megerősítheti az IS Sínai-félszigeti jelenlétét, illetve hálózatépítését az egyiptomi városokban.

LÍBIAI RÉSZLEG

Líbia alapvető szerepet játszhat az IS közeljövőjében. A vezetők Líbiát és Észak-Afrikát tartják a legfontosabb alternatív dzsihádista központi területnek. Ennek fényében az IS várható a következő lépéseket teszi Líbiában – kapcsolva az észak-afrikai ambíciókkal.

A legerőteljesebb nyomulást jelenleg a keleti régióban fejti ki a dzsihádista szervezet, ami elsősorban a három megcélzott nagyvárost jelenti: Adzsdábíja– Bengázi – Derna. Az IÁ számára ez az irány tenné lehetővé, hogy a szervezet Egyiptommal határos területekre jusson és a Sínai-félszigeti szövetséges (Jeruzsálem Segítői/ أنصار بيت المقدس) időközbeni dél-líbiai táborokban való továbbképzése után – hosszú távú stratégiai terv keretében – összehangolják tevékenységüket az egyiptomi kormány ellen.

A jelenlegi másodlagos cél a nyugati terjeszkedés Tripoli és a tunéziai határvidék irányába. Ugyanakkor a déli kiképzőtáborokban folyó munka eredményeképpen tunéziai fiatalok nagy számban kapnak katonai felkészítést, így a jövőben akár koordinált egységes dzsihádista fellépés várható a líbiai-tunéziai határvidéken – egyszerre líbiai és tunéziai oldalról. A határon túl dzsihádista sejteket igyekeznek kiépíteni Ben Gardane város környékén, illetve dél-Tunézia más városaiban (Tataouine, Medenine, Gabes, Jerba szigete).

Konfliktus az AQIM helyi erőivel. Az al-Qáida helyi formációjának (az Iszlám Magrib Országainak al-Qáida Szervezete/ تنظيم القاعدة في بلاد المغرب الإسلامي‎ /AQIM) tevékenysége jelenleg erősen korlátozott, rivalizálása az IÁ-mal Líbiában meglehetősen egyenlőtlen.

Várható az is, hogy az IS az egyiptomi határ közelében 200-300 kilométeres mélységben az IS bázisokat és kiképzőtábort hoz létre abból a célból, hogy tevékenységét kiterjessze Egyiptomra is, illetve összekösse akcióit a Sínai-félszigeten működő Jeruzsálem Segítőivel (أنصار بيت المقدس)

Itt az IS-nek komoly regionális céljai lehetnek. Katonai offenzívák várhatók a tengerpart teljes hosszának elfoglalására. Itt – miként már szó volt róla – két irányba összpontosítanak: Tripoli és Bengázi irányába. További fontos stratégiai cél a Gadámesz és térsége feletti teljes uralom. Az itt működnek azok a kiképzőtáborok, ahonnan már eddig is 4500 tunéziai és algériai fegyveres került ki belföldi használatra és exportra. Az IÁ továbbra is törekszik az ország szénhidrogén-ipari létesítményei feletti uralom megszerzése – a jövőbeli anyagi bevételi források biztosítása érdekében, a szíriai/iraki példát követve.

Emellett – nemzetközi hatást gyakorolva – az IÁ szándéka az Európa felé irányuló migráció engedélyezése/támogatása, dzsihádista ügynökök átjuttatása a Földközi-tengeren, Európa destabilizálása. Regionális stratégiájaként pedig várhatóan megerősödik az IÁ regionális tevékenysége a líbiai bázisokról indított offenzívák indításával a szomszédos és környező országokban. Ez utóbbi elgondolás miatt (is) jelentősen növekedett a regionális dzsihádisták jelenléte a líbiai IÁ-ban. A helyi dzsihádista csoportban (a Saría Őrzői) nagyobb számban (százas nagyságrend) harcolnak fegyveresek a környező régióból, elsősorban Maliból, Nigerből és Csádból. A szervezet vezetői igyekeznek kapcsolataikat kiterjeszteni a három legfontosabb észak-afrikai dzsihádista csoport irányába. Ezek a Boko Haram (Nigéria), a Shabab Mozgalom (Szomália) és a rivális AQIM. Dzsihádista website-okon folyó kommunikáció szerint szomáliai és nigériai dzsihádisták szervezett kiképzésre folynak előkészületek a dél-líbiai dzsihádista táborokban.

Amennyiben nem alakul ki erős központi kormányzat, a dzsihádisták további térnyerése várható. Ennek a környező országok biztonságára (elsősorban Tunéziára és Egyiptomra) lehet súlyos hatása.

ALGÉRIAI-TUNÉZIAI RÉSZLEG

Tunéziában a legerőteljesebb a mozgolódás. A kelet-tunéziai Sambi-hegyvidéken (جبال الشعانبي) aktív a dzsihádista Uqba bin Náfi Brigád (كتيبة عقبة بن نافع). Folyamatos az utánpótlás, amely egyrészt a Líbiában működő táborokból (ezekből háromban speciálisan tunéziaiak kiképzése zajlik) érkezik, részben pedig belső toborzás eredménye. Itt egész komplex dzsihádista hálózatok épültek már ki. A mecsetjáró fiatalokra koncentráló munka egy nagyobb hálózat részeként működik. Az IÁ Tunéziában (is) működő PR-szervezete, a Propaganda Szárny (الجناح الدعوي) az egész országban fiatalok ezreit célozta meg a dzsihádista eszmékkel; már eddig sem sikertelenül.

NIGÉRIAI RÉSZLEG

Itt a Boko Haram a szíriai/iraki központtól függetlenül működik, saját, helyi stratégiát követ.

KAUKÁZUSI RÉSZLEG

Tevékenysége a visszatérők számának emelkedésével jelentősen megnövekedhet az elkövetkező időszakban, ami itt súlyos biztonsági kockázatnövekedést eredményez. A szíriai/iraki visszavonulás eredményeként a hazaküldött harcosokat konkrét feladatokkal bízzák majd meg. A biztonsági kockázat ezzel Oroszország nagyvárosaiban is jelentősen nő.

Az IS hálózatépítése – a sziraki deffenzíva ellenére – is tovább folytatódhat. A következő szervezetek fegyveresekkel való ellátását erősítheti az IS a közeljövőben: Anszár al-Dín/Ansar Dine (أنصار الدين), Mali, Egyistenhit és Dzsihád (التوحيد والجهاد), Mali, al-Murábitún (حركة المرابطون), Mauritánia, Kaukázusi Iszlám Emirátus (إمارة القوقاز الإسلامية), Kaukázus, Oroszország, Abú Szajjáf Mozgalom (جماعة أبو سياف), Fülöp-szigetek.

Az IS vezetésének szándéka új régiók bevonása a szövetségesi hálózatba. Ez a törekvés részben a rivális AQ újabb filiáléinak hűségesküjét jelenti. (Főként Jemenben – AQAP – és a Szahara-övezetben – AQIM – erős ez a törekvés.) Az újabb – potenciálisan – bevonandó területek: Délkelet-Ázsia (elsősorban Malajzia és Indonézia), Banglades és India muszlim közösségei, valamint hálózatépítés Európában – a hazatérő harcosok irányításával. A nagyobb muszlim közösségekkel rendelkező országok (Franciaország, Hollandia, Belgium, Németország, Nagy-Britannia) különösen ki lesznek téve ennek a veszélynek.

Várjuk a fejleményeket.

Szólj hozzá!

Részleges felsorolás 1 – Az IS struktúrája, átalakulás előtt/közben

2016. október 27. 11:43 - politics&islam

 

Nagy változások vannak a Közel-Keleten. Úgy kábé a kádesi csata óta, mondjuk.

Most az Iszlám Állam (IS/DAESH/تنظيم الدولة الإسلامية) átrendezése/átrendeződése folyik. A végkimenetel még homályos, a vég sem jelentheti a történet végét. Viszont bizonyos, hogy a szervezeti struktúra, a „hivatalos” territoriális felosztás átalakul. Nézzünk gyorsan körül, mielőtt minden megváltozik. (S az alábbi összefoglalóban lévő struktúra sem teljes már. Sok fogalom mögött nincs valós befolyás, illetve ellenőrzés. Mindenesetre mondjuk így – vagy reméljük –: hatalma csúcspontján ez volt az IS földrajzi felépítése.)

Az IS az általa birtokolt és/vagy műveleti területnek tekintett régiókat TARTOMÁNYOKRA (ولايات) osztja. Ezeket a tartományokat földrajzi elhelyezkedés szerint nagyobb csoportokba, úgynevezett RÉSZLEGEKBE (أقسام) sorolja.

SZÍRIAI RÉSZLEG

 • Al-Raqqa Tartomány (ولاية الرقة). Al-Raqqa és al-Tabqa városok környéke.
 • Al-Khajr Tartomány (ولاية الخير). Deir az-Zúr és al-Majádín városok környéke.
 • Aleppó Tartomány (ولاية حلب). Aleppó és al-Báb és Manbidzs környéke.
 • Damaszkusz Tartomány (ولاية دمشق). Al-Hadzsar al-Aszvad környéke, valamint a Jarmúk-negyed egyharmada.
 • Humsz Tartomány (ولاية حمص ). Homsz környéke.
 • Hamá Tartomány (ولاية حماة). Hamá környéke.
 • Al-Bádija/Sivatag/ Tartomány (ولاية البادية). A Szír-sivatag IS által ellenőrzött területei.
 • Eufrátesz Tartomány (ولاية الفرات). Albú Kamál és az iraki al-Qáim környéke.

Ami az IS tényleges befolyását illeti, ebben a régióban hatalma jelentős veszteségeket szenvedett az elmúlt hónapokban. Közvetlen fennhatósága van Raqqa, Khajr, Bádija és az Eufrátesz Tartomány nagy része felett. Szórványban jelen van Aleppó térségében és Damaszkusz déli elővárosaiban is. Ugyanakkor jelenléte korlátozott Homsz és Hamá környékén. Miután az IS központi vezetése/adminisztrációja Raqqa környékén működik, ezt a régiót közvetlenül irányítja, a vezetés és a tartományok között közvetlen kapcsolat áll fenn.

A jelenlegi török szárazföldi offenzívák, a szír kormányerők és a pesmergák támadásai, valamint az orosz és nyugati légicsapások miatt várható, hogy az IS-vezetés közvetlen befolyása csökkenni fog ebben a számára központi régióban is.

IRAKI RÉSZLEG

 • Ninive Tartomány (ولاية نينوى). A-Mószul és Hamám al-Alíl környéke.
 • Kirkúk Tartomány (ولاية كركوك). Al-Huvajdzsa. al-Rijád és al-Rasád környéke.
 • Al-Anbár Tartomány (ولاية الأنبار). Ána, al-Qáim környéke.
 • Szaladin Tartomány (ولاية صلاح الدين). Nincs tényleges fennhatósága alatt.
 • Észak-Bagdad Tartomány (ولاية شمال بغداد). Nincs tényleges fennhatósága alatt.
 • Dél-Irak Tartomány (ولاية الجنوب). Nincs tényleges fennhatósága alatt.
 • Al-Dzsazíra Tartomány (ولاية الجزيرة). Al-Baádzs. al-Muhallabíja környéke.
 • Tigris Tartomány (ولاية دجلة). Al-Sirqát környéke.

Errefelé az IS súlyos veszteségeket szenvedett az elmúlt hónapokban. Most az iraki „központ”, Moszulban végezhetnek „rugalmas elszakadás” a koalíciós erők támadása miatt. Közvetlen fennhatósága egyelőre megmaradt az iraki-szíriai határvidéken (al-Qáim), valamint egyes kisebb nyugat-iraki városok (mint Hávija) környékén.

JEMENI RÉSZLEG

 • Áden Tartomány (ولاية عدن). Áden és környéke.
 • Hadramaut Tartomány (ولاية حضرموت). A dél-jemeni Hadramaut tartomány egész területe.
 • Sabva Tartomány (ولاية شبوة). Sabva környéke.

Az IS közvetlen befolyása igencsak korlátozott az Arab-fésziget déli fertályán. Ténylegesen három, egymástól messze eső, izolált régióban vannak bázisaik: Lawdar, Aden közelében, Tarim, Hadramaut medencéjében és Quszajr tengerparti zónájában. Miután az IS itteni vezetői autonóm módon irányítják az operatív munkát, folyamatos, közvetlen kapcsolat a szíriai/iraki központi vezetéssel nincs. (Itt van viszont legfőbb riválisa a térségben, azaz az al-Qáida helyi szervezete, az ország jelentős részén jelen lévő AQAP.)

SZAÚDI RÉSZLEG

 • Nedzsd Tartomány (ولاية نجد). Észak-Szaúd-Arábia.
 • Al-Hidzsáz Tartomány (ولاية الحجاز). Közép-Szaúd-Arábia, Mekkával és Medinával.
 • Al-Bahrain Tartomány (ولاية البحرين). Kelet-Szaúd-Arábia, az Öböl partvidéke.

Az IS itt tényleges, területi befolyással/bázissal nem rendelkezik. A tartományi felosztás Szaúd-Arábiában ennélfogva teoretikus. Egyes szakértők szerint azonban a SZA-ban tevékenykedő fegyveres csoportok (sejtek) tevékenységének (terrortámadások kormányzati/erőszakszervezeti központok és munkatársaik, valamint síita mecsetek, közösségi terek ellen) koordinálása során a központi IS-adminisztráció számára jelentősége van az ország tartományi felosztásának.

KHORÁSZÁN RÉSZLEG

 • Khorászán Tartomány. Gyakorlatilag Afganisztán, Pakisztán egész területét és Irán keleti részeit tekintik e tartomány részének.

EGYIPTOMI RÉSZLEG

 • Sínai Tartomány (ولاية سيناء). A Sínai-félsziget.

Az IS tényleges befolyása Sínai-félsziget északi részén aktív Bayt al-Maqdisz Szervezeten keresztül érvényesül.

LÍBIAI RÉSZLEG

 • Barqa Tartomány (ولاية برقة). Kelet-Líbia.
 • Tripoli Tartomány (ولاية طرابلس). Nyugat-Líbia.
 • Fezzán Tartomány (ولاية فزان). Dél-Líbia.

Az IS tényleges befolyása közvetlenül érvényesült az ellenőrzése alatt álló Szirt-tartomány nagy részén.) Ugyancsak az IS kezelése alatt álló területek vannak Líbia Dél-Tunéziával és Algériával határos sivatagos nyugati vidékén Gadámesz-től Gát-oázisig. Az itt élő zömmel berber lakosság nagy része támogatja és/vagy eltűri az Iszlám Állam fegyvereseinek és kiképzőtáborainak jelenlétét. Várhatjuk, hogy itt további építkezést hajt végre az IS.

Az IS fegyvereseinek szórványos aktivitása pedig a következő régiókban tapasztalható: Szabráta/Sabratah (Zawiya-tartomány), Adzsdábija/Ajdabiyah (Al-Wahat-tartomány), Bengázi/Benghazi (Bengázi-tartomány), Derna/Dernah (Derna-tartomány).

Ezen túl az IS mozgó kiképzőtáborokat tart fenn Szabhá/Sabha-ban (Sabha-tartomány), a középső szaharai régióban és Gát/Ghat-ban (Gát-tartomány), a délnyugati szaharai régióban, az algériai határ közelében. A kiképzésben résztvevők részben líbiai és egyiptomi állampolgárok, de a legnagyobb számú nemzetközi brigádok-kontingenst a tunéziaiak alkotják.

ALGÉRIAI-TUNÉZIAI RÉSZLEG

 • Tuniszi Tartomány (ولاية تونس). Tunézia területe.
 • Algériai Tartomány (ولاية الجزائر). Algéria területe.

Az IS tényleges befolyása: Tunéziában a legerőteljesebb. A kelet-tunéziai Sambi-hegyvidéken (جبال الشعانبي) aktív a dzsihádista Uqba bin Náfi Brigád (كتيبة عقبة بن نافع) az IS helyi leányvállalata. Folyamatos az utánpótlás, amely egyrészt a Líbiában működő táborokból (ezekből háromban speciálisan tunéziaiak kiképzése zajlik) érkezik, részben pedig belső toborzás eredménye. Emellett az IÁ Tunéziában (is) működő PR-szervezete, a Propaganda Szárny (الجناح الدعوي) az egész országban fiatalok ezreit célozta meg a dzsihádista eszmékkel; már eddig sem sikertelenül.

Algériában egyelőre hálózat-építés folyik. Jelenleg az ország Tunézia után másodlagos jelentőséggel bír az IÁ vezetőinek szemében. Ugyanakkor a dél- és délkeleti régióban – együttműködve a tunéziai csoportokkal (elsősorban az Ansar al-Saría - Uqba bin Náfi Brigádok) – sejteket szervez (a Kalifátus Hadserege (جند الخلافة في أرض الجزائر) és akciókat készít elő.

NIGÉRIAI RÉSZLEG

 • Nyugat-Afrika Tartomány (الولاية الإسلامية غرب أفريقيا).
 • A Boko Haram fennhatósága alatt álló területek a Csád-tó környékén, az alábbi városok vidéke: Bajoga, Asha, Shani, Damaturu Goniri, Banki, Gwoza, Gambano, Bosso (Nigéria), N’guimi (Nigéria), Ngouboua (Csád), Makari, Waza, Guirvidig (Kamerun).

KAUKÁZUSI RÉSZLEG

 • Kaukázus Tartomány (ولاية القوقاز).
 • Tevékenységi területe: Csecsenföld, Ingusföld, Dagesztán, Kabard-Balkárföld.
 • Fontos szerepet játszik az IS Kaukázus térségéből érkező fegyveres-utánpótlásában.

Vége (?)

Szólj hozzá!

Irán és a GCC-síiták

2016. október 26. 19:14 - politics&islam

 

Bár az iráni vezetés számára az Öbölben élő síita közösségek - a jelenleg prioritást élvező iraki, szíriai és jemeni konfliktus mellett - csak másodlagos szerepet kapnak a fő regionális rivális, Szaúd-Arábia és szövetségesei elleni küzdelemben, Teherán fontos szerepet szán a jövőben ezeknek a közösségeknek. Mert tetszik-nem tetszik, Kerbelá nem ezernégyszáz éve volt - hanem tegnap. (Lásd a már többször említett iszlám időszemléletet.)


Lássuk röviden a GCC-országok síita célközönségét.


A bahreini síiták a lakosság jó hetven többségét alkotják, évszázados családi, kulturális és oktatási/tudományos kapcsolatok fűzik őket Iránhoz. Egy időben (a 17-18. században) Bahrein az iráni vallástudósok egyfajta fő menedéke volt az állammal való konfliktusaik idején. A történelmi kapcsolatok miatt ebben a közösségben viszonylag nagy a fogadókészség az iráni forradalmi ideológia befogadására és elsajátítására. Amennyiben a szunnita uralkodó család síitákkal szembeni politikája nem változik, ez a közösség tovább közeledhet Teheránhoz. Az Irán által támogatott legfontosabb szervezet a több, mint politikai formáció Vefáq Párt (جمعية الوفاق الوطني الإسلامية), amelyet Irán igyekszik még erőteljesebben a saját szövetségesi hálózatába integrálni.


A legnagyobb létszámú, több milliós Szaúd-arábiai síita közösség zöme a Keleti-tartományban él. A fokozódó állami nyomás miatt egyre nagyobb csoportjai (elsősorban a fiatalok) fordulnak Irán felé. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy ők alkotják a lakosság többségét az olajban gazdag keleti, északkeleti területeken. Teherán koncepciózusan igyekszik ezt a közösséget magához kötni. E munka eszközei változatosak a prédikátorok iráni hauzákban finanszírozott képzésétől, az erőteljes média-offenzíván át az itt működő síita kulturális/szociális/karitatív intézmények iráni támogatásáig (pénzek, munkatársak).


További radikalizáló tényező az utóbbi években megszaporodó Iszlám Állam/IS- és al-Qáida-merényletek síita célpontok (elsősorban mecsetek) ellen. Ezek, valamint az a tény, hogy az állami média ezeket nem ítéli el egyértelműen, ugyancsak a síiták eltávolodását eredményezi a szaúdi államtól és csökkenti iránta való lojalitásukat.


A Teherán által támogatott legfőbb, illegalitásban működő síita szervezet az Arab Félszigeti Iszlám Forradalom Szervezete/Iszláhíja Mozgalom (منظمة الثورة الإسلامية في شبه الجزيرة العربية‎).


A kuvaiti síiták a lakosság 40%-át teszik ki. Etnikai-történelmi kapcsolatok fűzik őket Iránhoz. Irán igyekszik magához csatornázni a parlament munkájában is részt vevő síita pártot: ez a Nemzeti Iszlám Szövetség (التحالف الوطنية الإسلامية). Az állam részéről érkező nyomás esetleges növekedése és a szaúdi-iráni konfliktus további eszkalálódása s különösen az Irakban várható poszt-IS helyzet esetén síita közösség további radikalizációja várható.


Teherán által támogatott szervezet közé tartozik az imént említett Nemzeti Iszlám Szövetség s az iráni befolyás fontos központjainak számítanak egyes vallási központok, mint a Báqir Imám mecset vagy a Huszejn Imám mecset.


A lakosság kb. 10%-át kitevő katari síita kisebbség radikalizációja nem jelentős mértékű ugyan, de Teherán számára szerepük felértékelődhet, miután Qatar az egyik legfontosabb részvevője a Szaúd-Arábia vezette Irán-ellenes média-offenzívának (gondoljunk az al-Dzsazíra-networkre).


Az emirátusokbeli síiták a lakosság alig 15%-át alkotják, s közülük jelentős a nem tősgyökeres síiták aránya, akik főként Libanonból és az indiai szubkontinensről származnak. Ugyanakkor kereskedők lévén nagyon szoros gazdasági kapcsolatokkal bírnak Iránban. Ezt igyekszik kihasználni Teherán, hogy a közösséget maga mellé állítsa. A libanoni gyökerű síiták, akik főként Dubai és Adzsmán Emirátusokban élnek erőteljesen szimpatizálnak a Hezbollahhal és média-források szerint erős gazdasági szálakkal kapcsolódnak a libanoni szervezethez.


Omán síitái a lakosság néhány százalékát alkotják csak, de a fővárosban (Maszkat/Muthrah) és környékén (Barka, al-Szíb) környékén koncentrálódva fontos gazdasági szerepet játszanak. A hatóságok komolyan tartanak a maszkati közösség (al-Lawátíja) radikalizálódásától (lásd ománi posztjaimat a tavalyi és idei év elejéről), illetve Irán befolyásának növekedésétől. A pénteki imaidők idején nagyarányú rendőri erődemonstrációk zajlanak a mecsetek környékén. Teherán igyekszik jelentős mennyiségű segítséggel (pénztámogatások, ösztöndíjak, gazdasági kapcsolatok felkínálása) magához kötni és ideológiailag átalakítani ezt a közösséget. Amennyiben az Öbölben tapasztalható erőteljes Irán/síita-ellenes szaúdi média-offenzíva tovább erősödik, várható, hogy ez a közösség is a radikalizálódás irányába mozdul el.


Röviden összefoglalva az amúgy röviden összefoglaltakat általánosságban elmondható, hogy Irán térségbeli aktivitását a következő tényezők erősíthetik: további állami elnyomás a síita közösségek irányába, a szaúdi vezetésű média további kampánya a síiták és Irán ellen. , Irán jemeni pozícióinak elvesztése/gyengülése és a GCC államok katonai intervenciójának teljes sikere, vagy egy esetleges dzsihádista terrorakció Iránban és/vagy regionális iráni érdekeltségű célpontok ellen.

Szólj hozzá!

Retorika

2016. október 20. 12:31 - politics&islam

 

Recep Tayyib Erdoğan tegnap filippikázott egyet az ankarai elnöki palotában. Fejtágítást tartott vezető város tisztviselőknek. Kemény, egyenes beszéd volt. És mentes a mismásolásoktól, ami korábban jellemezte a Davutoğu-doktrína megvalósítását célzó politikai (ma már tudjuk, végső soron kudarcos) gyakorlatot. Az ex-egyetemi professzor/külügyér/miniszterelnök általam is számtalanszor említett műve, az először 2001-ben megjelent Startégiai mélység (Ahmet Davutoğu: Stratejik derinlik, Küre Yayınları, 2001. – mellékesen: már van 79. kiadása is!), amely hihetetlenül korszerűen csomagolta politológiai köntösbe Törökország oszmán és belső-ázsiai történelmi örökségének elméleti alapjait, szabott irányt az ország külpolitikájának az Erdoğan-vezette AKP 2003-as hatalomra kerülése óta.

Elemzők már akkor is „neooszmanizmusról” szerettek értekezni, amely véleményt ilyen sarkítottan annak idején én sem osztottam.  A török vezetők politikai retorikájában pedig mindig maximum a szomszédokkal való „nulla problémára”, a közel-keleti és balkáni gazdasági érdekszférára meg a belső-ázsiai-gyökerekre való hivatkozás hangzott el. Direktben az oszmán múlt „restaurációja” nemigen.   

Most aztán Erdoğan nem tartóztatta meg magát. Törökország Moszul felszabadításáért indított offenzívából való kimaradása kapcsán dörgedelmeiben oszmán és szeldzsuk (!) elődökről, nagyapákról beszélt, mint követendő hősökről. Az ő nyomukon lenne megvédhető az ország és érdekei a térségben a mindenfelől áskálódó ellenségektől. Külső hatalmak arra késztetnek bennünket - mondta -, hogy elfejtsük a dicső ősöket, akik Közép-Ázsiától a Közel-Keletig uralták a régiót. Nevén nevezte a síitákat, a mindig áskálódó Nyugatot, és jött a jól bevált kurdozás PKK-val és PYD-YPG-vel.

A kurdoktól való zsigeri félelem ismét az ország területi integritására irányította az elnök figyelmét. Volt sevrès-zés (ez az antant által oktrojált első békeszerződés, amely kábé Közép-Anatóliát hagyta volna meg Törökországnak), lausanne-ozás (ez a kemáli háborúk utáni, a mai határokat – mínusz még az Hatay/Iskenderuni szandzsák, azt majd 1938-ban kapják meg Szíriá…, a franciáktól – biztosította), ami kell. De még érdekesebb volt, hogy Erdoğan felemlegette a Misak-ı Millî-t.

A „Nemzeti Paktum”-ot 1920. január 28-án fogadta el még az oszmán szultanátus parlamentje, az állam szétszedését ellenző felkelők korábbi hónapjaiban lebonyolított kongresszusainak (Erzurum, Sivas) határozatai alapján, a megszálló antant csapatok jelenlétében. Ebben Nagyjából a mai Törökország határainak megfelelő térképet terjesztettek be. Nagyjából, miután a követelt terület délen és keleten mélyen be- és lenyúlik a mai szomszédos országok területeibe. Észak-Szíria és Irak északi fele cakk-pakk e határokon belül esik. Erdoğan sajnálkozását fejezte ki, hogy Lausanne-ban végül az ’”alapító atyák” „lemondtak” ezekről a területekről. Amelybe bőven beletartozott Kirkúk is. Meg persze Moszul.

Elnézegetve a Misak-ı Millî térképét viccesen meg is jegyezhetném, hogy nemcsak a kurdok/irakiak meg a szírek gondolkozhatnak a Cumhurbaşkanı szavainak mögöttes értelméről, hanem bolgár EU-honfitársaink és – természetesen – a trákiai görögök, beleértve Szalonik városának lakóit. (Bár ez utóbbiak gondolnak erre száz éve folyamatosan – jószerivel nem is maradt nyoma a városban a fél évezredes oszmán jelenlétnek. És hogy „finomítsak” a képen: Thesszaloniki csak egyes Misak-ı Millî-változatokban szerepelt, mint a török állam része. Meg egyébként is a paktum szerint Kelet-Trákiában népszavazás döntött volna a hovatartozásról.)

Végül aztán az egészből nem lett semmi, jöttek az antant-csapatok – a görögökkel kiegészülve. Aztán jött Mustafa Kemal. Sevrèsből Lausanne lett. Úgy látszik azonban a fejekben ott van még a régi térképek. Lehet, hogy a Misak-ı Millî emlegetése csak szónoki fogás az amúgy erősen kiélezett sziraki helyzet miatt. Előrángatásának ideje azonban elgondolkodtató.

Nagy rétor ez Receb Tayyib!

P.s. Végre van magyar kiadása is Startejik derinlik-nek! (A.D. Startégiai mélység, Antall József Tudásközpont, 2016.) Ideje volt! A nálunk megszokott spéttel akkorra jelent meg, amikorra a történések lassan túllépnek rajta.

Szólj hozzá!

Imígyen szóla Gannúsí

2016. október 19. 10:15 - politics&islam

 

Áll a bál a tunéziai iszlamista Nahda Párt (حزب حركة النهضة) háza táján. Meg úgy általában az országban. A szervezet alapítója, spiritus rectora, Rásid al-Gannúsí/Rached Ghannouchi a minap hosszabb interjúban értekezett az Iszlám Állam-IS (الدولة الإسلامية) mibenlétéről. A biztosítékokat az verte ki, hogy az iszlamista politikus az IS-t a "dühös (frusztrált) iszlám" megnyilvánulási formájának nevezte és nem volt hajlandó teljes mértékben elítélni. Azaz nem tette meg a "közösségen kívül helyezés", a takfír (تكفير) lépését, mondván, hogy az nem nyilvánítható ki senkivel szemben sem, aki kimondja és hiszi a sahádát (الشهادة‎‎), azaz az alapvető hitvallást.


Gannúsíra rögtön ráugrott az egész politikai vezetés és a média. A Nahda először nyilatkozatban finomított (igaz, a takfír elvetését ebben sem módosították), majd a médiában a párt más vezetői oltottak tüzet. A Konzultatív Tanács (مجلس الشورى) vezetője, Abdulkarím al-Hárúní/Abdelkrim Harouni a televízióban magyarázta a bizonyítványt, majd Gannúsí a párt Facebook-oldalán fejtette ki - nagyjából ugyanazt a véleményét. Annyi - beszédes - magyarázattal, hogy az IS léte és tevékenysége csak az Irakban és Szíriában tapasztalt síita előretörésre adott válasz. A "kilengésekről" ezúttal sem volt szó.


Gannúsí véleménye nem egyedülálló a szunnita vallási vezetők körében. Ha eltekintünk az állami alkalmazott hivatalos vallási funkcionáriusok megfelelően média-hangolt elítélő nyilatkozataiktól, láthatjuk, hogy számos, egyébiránt mérsékeltnek tekinthető vezető a lavírozást választja a határozott elítélés helyett az IS vonatkozásában. Általában félelemből; az IS elítélésével ugyanis a szunnita közösség tagjaiban azt a látszatot keltheti, hogy oppozíciójával az "ősellenség" síiták ellen fegyveresen egyedül fellépő szervezetet kritizálja. Ez pedig - tetszik-nem tetszik - e vallási vezetők számára a hívők elfordulásával járna.


Bár az iszlám világ társadalma alapvetően nem homogén, ez az opportunista vélemény elhangzik a mecsetek minbarjairól A Balkántól Ománon át Malajziáig. Hogy csak az elmúlt hónapokbeli személyes tapasztalataimat említsem.


Most, hogy keleten gőzerőre kapcsolt az IS elleni katonai offenzíva (Moszul) - bár a teljes és gyors győzelem, s különösen a post bellum helyzet felől azért még bujkál az emberben egy kis kétely - minden jel ara mutat, hogy a dzsihádisták Észak-Afrikába csoportosulnak s a "központ" szerepét a líbiai filiálé veszi át. Ez nem újdonság. A régió vallási/politikai vezetői pedig - nyilatkozataikban - lavíroznak. A történelmi tapasztalat szerint ez hosszú távon nem állítja meg a társadalom radikalizációját. 


Ami megállíthatná, azt - tudhatjuk Jenny von Westphalen hites urától - valahol a gazdaság és az államigazgatás környékén kell keresni.

Szólj hozzá!

A Boko Haramról

2016. október 06. 11:16 - politics&islam

 

Egy francia tábornok a minap arról értekezett, hogy oda a Boko Haram (BH) korábbi befolyása Nigéria északkeleti részén. Így is van: korábbi befolyásai zónájához képest a regionális dzsihádista szervezete valóban jelentős területeket veszített. Ahol még igen aktív, az a nigériai-nigeri-csádi-kameruni négyeshatár (az ehemalige Csád-tó vidéke) környéke, a Bosso-Giurvidig-Bajoga háromszög. A közvetlen ellenőrzésű vidékek mellett persze továbbra is akciózik Nigéria más vidékein, elsősorban a Borno tartománytól délre húzódó Adamawa államban és máshol. A területi veszteségek mellet most más problémák is felütötték a fejüket a szervezetben.


Ahogy az az ilyen csoportokban lenni szok, a vezetésben szakadás következett be. a dzsihádista webszájtokon már régóta elmélkedtek arról, hogy a BH mennyire része az Iszlám Állam - IS (الدولة الإسلامية) szövetségesi rendszerének, illetve mennyire és milyen minőségben van kapcsolat a jelenlegi szíriai központ és az északnyugat-afrikai szervezet vezetése között. Ennek mélységéről még a legelvakultabb szélsőségesek is csak finoman mertek nyilatkozni, miután a BH szinte mindenben önjárónak bizonyult. Ugyanakkor az IS valamennyi meg- és kinyilatkoztatásában a régiót sajátjaként kezelte (Nyugat-Afria Tartomány-Vilajet/الولاية الإسلامية غرب أفريقيا‎‎) - miután a BH-t 2009 óta vezető Abubakar Shekau tavaly hűségesküt tett a "kalifának".


A vezető tevékenységével azonban nem voltak megelégedve Raqqában. Leginkább azért, mert a BH saját pecsenyéjét sütögeti - leginkább az Afrikában évtizedek óta dívó gengszterhagyományok alapján. Bár a szervezet - retorikájában - a saría kiterjesztéséért szál síkra - tevékenysége inkább hasonlít egy szimplán fegyveres banda ügyködéséhez. Az utóbbi hónapokban pedig maga a vezető, Shekau távolította el az IS-től a szervezetét.


Augusztusban aztán lépett az IS: új vezetőt neveztek ki (miközben Shekau-t több alkalommal is likvidálták a harcokban, a mindig megbízható hírek szerint). Abu Muszab al-Barnawi már második generációs dzsihádista családból származik: a BH-alapító Mohamed Yusuf fia. Mint a Nyugat-Afrika Tartomomány vezetője, a szervezetet közelebb igyekeznék húzni az IS-hez. A többszörösen meggyilkolt Shekau nyomba szembefordult vele s most zajlik a belső háború a két szárny között.


A szakadás és a territoriális veszteségek mellett a bevételek is megcsappantak. Miután az általa ellenőrzött területekről a Boko Haram adót szed és nem elhanyagolható a védelmi pénzekből származó jövedelme sem, a területi veszteségek érzékenyen érintik a szervezet büdzséjét.

A hírek szerint problémái vannak a korábban jövedelmező kábítószer-kereskedelem is. Latin-amerikai drogkartellek támogatják a Boko Haram-ot, amely részt vesz a Dél-Amerikából érkező kábítószer nyugat-afrikai és (részben) európai terjesztésében. Ezen a téren a térségben tevékenykedő nyugati erők (elsősorban a franciák) jelentős lépéseket tettek a BH ilyen irányú tevékenységének visszaszorításában. S nagyjából hasonló mondható el korábban nagyobb volumenű elefántcsont-csempészetről is.

A gengszter-metódus két aktívan alkalmazott eszköze azonban továbbra is fontos bevételi forrás. Az ember- és bankrablások évi 100 millió dolláros bevételt jelent a szervezetnek. A rablások nem korlátozódnak Nigéria északi régióira (a Boko Haram által ellenőrzött zónákra, illetve közvetlen tevékenységi területeire), hanem kiterjednek a környező országokra, mint Mali, Niger, Kamerun. Elsődleges célpontja a térségben dolgozó, utazó nyugati állampolgárok. Egy-egy alkalommal tíz és százezres (USD) nagyságrendben követelnek váltságdíjat.

És ugyancsak működnek még a térségbeli al-Qáidás-források. A Boko Haram régóta ápol szoros kapcsolatokat az al-Qáida vezetésével és annak nyugat-afrikai filiáléjával (AQIM), ahonnan máig pénzadományokat kap. A külföldi finanszírozásban felbukkanó szervezetek még az al-Muntada (Nagy-Britannia - ez az IS-finanszírozásában is felmerülő név) és a szaúdi Islamic World Society.


Egyébiránt a kezdetben emlegetett tábornok éppen leköszön a szaharai francia egységek éléről. Így optimista nyilatkozata érthető (pozitív önértékelés). A dzsihádista mozgalom azonban koránt sincs defenzívában. Ha végigtekintünk a végtelen Szaharán és azon túl, kimondhatjuk, hogy Afrika északnyugati fertályán semmiképpen sem.

3 komment

A hagyományok útján

2016. október 04. 11:08 - politics&islam

 

Egyiptomban folytatódik az '52-es Szabad Tisztek Forradalma (vagy, ha úgy tetszik, puccsa) óta zajló szkanderozás a két fő politikai erő között. Bár a küzdelem egyenlőtlen, miután az egyik fél, a katonai/erőszakszervezeti rezsim a sogenannte "arab tavasz" utáni kis provizóriumot leszámítva mindvégig a hatalomban ülve méri az ütéseit, a másik oldal, a Muszlim Testvériség-MT (جماعة الاخوان المسلمين) pedig - Muhammad Murszí kaotikus és rövid elnöki hónapjait leszámítva - örök ellenzékben működik, a hátra lévő menetek számát meghatározni lehetetlen.


Most újra lesújtott az állam ökle. Az egyiptomi média először arról számolt be, hogy a hatóságok letartóztatták a MT katonai szárnyának egyik vezetőjét, Muhammad Kamál/Mohamed Kamalt s vele együtt egyik másik prominens MT-tagot, Jászir Sahháta/Yasser Shahatát. Hamarosan azonban "javított" az egyiptomi belügyminisztérium: a nevezett egyéneket tűzharcban likvidálták.


A 61 éves, 2013 óta illegalitásban élő politikus Muhammad Kamál meggyilkolása azért is figyelemre méltó, mert - túl a katonai szárny vezetésén - a szervezet legfelső grémiumának, a Koordinációs Tanácsnak (مكتب الإرشاد) is a tagja volt. A rendőrség szerint Kamál több, az elmúlt időszakban történt merénylet szervezésében részt vett, így Hisám Barakát volt parlamenti képviselő, Váil Táhún katonai vezető és más katonatisztek meggyilkolásában, valamint Ali Dzsuma volt főmufti elleni merényletkísérletben. Távollétében életfogytiglanra ítélték. A másik most likvidált MT-vezető nyakába tíz évet sóztak - ugyancsak a távollétében.


Most aztán nem lesz, aki leülje közülük ezeket az éveket.


Dzsamál Abdunnászir/Gamal Abdel Nasser, a jelenlegi rendszer alapító atyja is hol - a gyeplőt megengedve - kihasználta a MT társadalmi hálózatát, hol - az ellene irányuló merényletkísérlet után - keményen presszionált (lásd a fő MT-ideológus, Szajjid Qutb elleni pert). Utóda, Anvar al-Szádát/Anwar Sadat is sakkozott az iszlamista szervezettel, egészen addíg, amíg az abból kivált keményvonalasok a '81 október 6.-i katonai parádén meg nem gyilkolták. Huszní Mubárak/Hosni Mubarak sem tért el a hagyományoktól: a radikálisoktól tartva kezdetben korlátozott mozgásteret engedett a Testvériségnek (elsősorban a szakszervezetekben és a szociális szférában), de amikor a korlátok közül ki- és az elnök fejére meg ránőttek (lásd a 2006-os parlamenti választásokat, ahol az MT a képviselői helyek ötödét megszerezte - a korlátozások ellenére), megpróbálta visszagyömöckölni a szellemet a palackba. A fizikából azonban tudhatjuk, ez nem egyszerű feladat. Nem is sikerült neki. S bár a mai napig tartja magát a romantikus vélemény, hogy a fészbúkos fiatalok "csinálták" az egyiptomi "tavaszt", korán nyilvánvalóvá vált: az egyetlen széles társadalmi bázisú ellenzéki alternatíva továbbra is a Testvériség maradt.


A jelenlegi elnök, Abdulfattáh al-Szíszí/Abdul Fatah al-Sziszi 2014-es hatalomra kerülése óta a nasszeri hagyományok folytatója: a MT, mint minden baj okozója jelenik meg a kormányzati propagandában. Ennek megfelelően folytatólagosak a letartóztatások és bírósági tárgyalások (nem csak Murszíé). Most már a legmagasabb szinten folynak a likvidálások.


Az egyiptomi hagyományok szerint erre mindig a még erőteljesebb radikalizáció a válasz.

Szólj hozzá!

Dzsihádista retúr Koszovóban

2016. október 03. 10:18 - politics&islam

 

Kicsit elsikkadtak az utóbbi időben a Szíria/Irak - Balkán viszonylatról szóló hírek. A ki- és visszautazó szélsőségesek számolgatása most inkább Nyugat-Európában és Ázsia más részein folyik, s különösen Észak-Afrikában, ahol javában alakul az új dzsihádista tűzhely a Szahara lángoló égboltja alatt. 

Pedig a dzsihádista fluktuáció a Balkánon sem fejeződött be. Sőt, a mozgalom közel-keleten jelenleg tapasztalható visszaszorulása miatt most itt is a retúr-irány erősödik, ami tovább erősíti az amúgy is évek óta nem múló krónikus fejfájást az érintet országok kormányzati tényezőinél.


A sajtó és a megfigyelők általában elfelejtik azt az érdekes tényt, hogy az lakosság számához viszonyítva Koszovó "bocsátotta ki" a legnagyobb létszámú kontingenst, amely Szíria és Irak különböző dzsihádista csoportjaiban (elsősorban az Iszlám Államban, de forognak a Nuszra Frontban és az Ahrár al-Sám-ban is) tevékenykedett/tevékenykedik. Az IS-ben az albán harcosok fő koordinátorai is koszovóiak: Lavdrim Muhaxheri és Ridvan Haqifi. Eddig több mint 300 koszovói harcolt a közel-kelti frontokon; közülük ötvenen már soha nem térnek vissza.


Jönnek azonban a többiek. Emiatt a koszovói kormány tavaly szigorú törvényt hozott, amely szerint a hazatérteket súlyos börtönbüntetés várja. (A törvény szövege szerint 15 év börtönbüntetés jár annak, aki az ország határain túli háborúkban fegyveresen vesz részt.)


Helyi szakértők szerint azonban nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. E hangok szerint az a veszély fenyeget, hogy miután a közel-keleten harcoló fiatalok előtt így mindössze két alternatíva marad (azaz a háborúban való mártíromság vagy hazatérve hosszú évek a sitten), semmi sem ösztökélheti őket a deradikalizáció felé. Hogy a szélsőségtől való el/visszatérítésnek mennyi a reális esélye, ugyancsak kétséges, de ennek alternatívája csak a még erőteljesebb radikalizáció lehet - amennyiben persze túlélik a szíriai/iraki műveleteket. A sok éves börtönbüntetés pedig - túl a hosszútávú izoláció totális személyiségromboló hatásán - azzal a veszéllyel is fenyeget, hogy a lefogott dzsihádisták odabent folytatnak majd térítő tevékenységet. (Erre is láthattunk már példát - hogy nagyon-nagyon finoman fogalmazzak.)


Az említett veszélyek mérlegelése után - és észak/nyugat-európai példákat figyelembe véve - Koszovóban is létrehoztak egy jótékonysági szervezetet, amely felvállalta a visszatérők reintegrációját a koszovói társadalomba. A Fundamentalizmus Elleni Harc, a Biztonság és az Integráció Intézete (Security, integrimi dhe lufta kundër fundamentalizm Instituti) hangzatos nevet viselő szervezetet részben a hadak útját megjárt ex-dzsihádisták működtetik. Az egyik alapító, Albert Berisha, a Prishtinai Egyetem egykori politológia-szakos hallgatója, majd a Tiranai Egyetem PhD-se, aki szintén megjárta a hadak útját a szíriai frontokon.


Míg korábban Boszniáról írták azt, most egyre inkább Koszovót tartják a balkáni dzsihádisták fő beszervezési és szervezkedési terepének. Vannak különösen veszélyeztetett régiók az országban, mint egyes macedón határ közeli falvak (Leshnice, Remenj, Zagorcan), de a városi (Prishtina, Prizren) fiatalok körében is humuszra hullhat a mag. A gazdasági helyzet javulása, a fiatalkorúakat extrém módon sújtó munkanélküliség - legalább kis mértékű - orvoslása nélkül azonban nem sok sikerrel kecsegtet a vallási radikalizácóval szembeni állami és civil küzdelem.


A perspektíva nélküli fiatalok előtt a radikalizáción túl van még egy - örök - alternatíva: a kivándorlás. Rövid távon ez jó lehet a kormányzatnak. (Jobb, mint az iszlám szélsőségesekhez való csapódás.) Hosszabb távon azonban tovább lehetetleníti az ország minden szegmensű (gazdasági, társadalmi, kulturális stb.) jövőjét.

Szólj hozzá!

A Családról – röviden

2016. szeptember 19. 13:28 - politics&islam

 

Rájár a rúd a Harírí-klánra. Már sok éve kiestek a közvetlen hatalomgyakorlásból Libanonban – annak ellenére, hogy több mint tíz éve nincs jelen – közvetlenül – a szomszédos Nagy Testvér. (A jelenlét hiánya persze csak a katonai vonalra vonatkozik; a politikai, titkosszolgálati, gazdasági befolyást elhanyagolni súlyos hiba lenne. És ott vannak még a szintén kikerülhetetlen családi összefonódások a két ország állampolgárai és lakosai között.

Az elnökválasztás permanens – és a libanoniak által félmosolyos rezignáltsággal fogadott – kudarca is részben a Harírí-családhoz köthető. Bár a főtámogató Szaúd-Arábia a térségben évek óta feltartózhatatlanul nyomul, Libanon az egyik olyan kis turzás, ahol a vahabita tengeráramlás mindúttalan megtörik. A gát léte részben helyi erők (a törzsökös libanoni síita társadalom), részben külső tényezők (elsősorban Irán) eredménye. Rijád pedig éppen az építési/befektetési nagyvállalkozó család révén remélte/reméli annak lebontását.

Ami egyelőre tovább várat magára. Most éppen a család szaúdi gazdasági nehézségei csökkentik a boss Szaad al-Dín al-Harírí libanoni pozícióit. A Saudi Oger Ltd. konzorcium – a Harírí-család szaúdi gazdasági jelenlétének zászlóshajója – komoly nehézségekkel küzd, ami az ilyesmire különösen érzékeny libanoni közvéleményben máris érzékeltette a hatását. Nemcsak az politikai paletta másik térfelén álló síiták (Hezbolláh és keresztény szövetségesei) támadták meg nyomban Harírí helyi politikai formációját (Jövő/Musztaqbal Irányzat), hanem a családdal szövetséges egyes szunnita erők is kételyeket fogalmaztak meg a szajdai család tényleges politikai befolyását illetően. A „kedvezményezettek”, azaz a Jövő Irányzat vezetői már a – nem jelentéktelen mértékű – közvetlen pénzügyi támogatások elmaradása miatt panaszkodnak.

Kérdés, hogy a mérsékelt szunnita erők utóbbi időben tapasztalható meggyengülését át tudja-e konvertálni az Irán-vonalat képviselő Hezbolláh-vezette szövetség és fel tudják-e nyomni a baabdai elnöki palotába az ex-tábornok Michel Aún/Aount? Vagy legalább a „kompromisszumos jelöltet”, Michel Szulajmán/Suleimant.

Alapvető kérdés. Vannak azonban Libanonban ennél fontosabb témák is. Például, hogy napokon belül kezdődik a „Dancing with the Stars” az MTV-n! Ez amolyan Szombat esti láz-féle műsor, melyben a helyi, enyhén túlsúlyos Czene Attila/Keleti Andrea etc. fog táncikálni valami önjelölt majommal.

Ez az, amit a libanoniak igazán várnak.

Szólj hozzá!

DKA 47 - Independence Day

2016. szeptember 13. 06:21 - politics&islam

(Az alábbi bejegyzést augusztus 27-én írtam a Facebookon.)

Az lesz itt három nap múlva. Az ötvenkilencedik. 1957. augusztus 31-én a most tőlem úgy száz méterre lévő Merdeka téren lehúzták a Union Jacket és felvonták a (félholdas-egy)csillagos-sávos nemzeti lobogót. Pedig akkor még nem is jött létre az, amit ma Malajziának hívunk.

Az ország születése hosszadalmas, nehéz folyamat volt, aminek a végeredménye - túl azon, hogy akkoriban sem tetszett mindenkinek - most is ébreszt kételyeket és kérdéseket.

Amikor száz éve érlelődni kezdett egy független és egységes maláj állam gondolata, a jelenleg Malajziát alkotó területek nagyon különböző közjogi státusban voltak.

A félszigeten négy szultanátus (Selangor, Negeri Sembilan, Pahang és Perak) az 1895-ös szerződést követően, mint Federated Malay States brit kormányzó felügyelete alatt működtek.

Négy további északi szultanátus (Perlis, Kedah, Terengganu és Kelantan, azaz az Unfederated Malay States) sziámi (ma Thaiföld) felügyelet alatt voltak, s csak 1909-től került az élükre brit kormányzó.

Emellett Melaka és Johor többé-kevésbé önálló utakon járt, Szingapúr brit koronagyarmat lett, Brunei protektorátus volt, Sarawak 1946-ig a Fehér Rádzsák birodalma, majd brit koronagyarmat, Sabah meg a brit North Borneo Company tulajdona.

Ezt a konglomerátumot, melyet a maláj világ kiterjedésével azonosított - a maláj politikai elit - igyekeztek egyesíteni.

Regionális viszonylatban ennek gyakorlatilag senki sem örült. Kína a Délkínai-tenger zónáját saját befolyási övezetének tekintette (bár a II.VH. után éppen belső problémái voltak: Maóék meneteltek a hatalomba). Ezzel együtt Kína mindig is ellenérzéssel viseltetett egy egységes maláj állammal szemben.

A maláj vezetésnek is háthideg-futkosást okozott a kommunistává lett pekingi vezetés. Szingapúr 1965-ös "elengedésének" azonban prózaibb demográfiai oka volt: ha a városállam megmarad az időközben létrejövő maláj államszövetségben, annak idején a kínaiak létszáma megelőzte volna a maláj etnikumét.

Brunei - tudjuk - az olaj miatt maradt ki. De a borneóiak amúgy is ódzkodtak. A helyi népek (ibanok, melanauk, kayanok stb.) nem látták előnyét a csatlakozásnak. A hosszas tárgyalások eredményeképpen Sarawak és Észak-Borneó (ma Sabah) széles körű autonómia-jogokkal bír. Hogy mást ne mondjak, belső határa van e tartományoknak Malajzia többi része felé: a malájoknak is útlevél/okmányellenőrzésen kell átesniük a be- és kiutazás során.

A szomszédok pedig ugyancsak ellenezték egy egységes Malajzia létrejöttét. Indonézia maga szeretett volna lenni az első számú regionális hatalom a térségben. Borneó északi részét pedig igazán nem akarta "adni". Csatonázott is oda Sukarno kommunista gerillákat, véres háborút indukálva a szigeten. Az indonéz vezetésnek később az sem tetszett, hogy az iszlám profil kidomborításával Malajzia a térség muszlimjai számára más utat szándékozott mutatni (aktívabb jelenlétet az Iszlám Ligában) az indonéz harmadik-utasság programjával ellentétben.

A Fülöp-szigeteknek Sabahra fájt a foga, ott is leírtak pár kört a vezetők, amíg elfogadott lett a status quo.

Mutasson fel tehát bármilyen akrobatikus ugrást a maláj kistigris, nemzetközi viszonylatban vannak konfliktusai. (És tőle is félnek. Brunei és Szingapúr gyakorlatilag. Ez utóbbi arra trenírozza a hadseregét - egyébiránt Izraellel való együttműködésben -, hogy meg tudjon hiúsítani egy esetleges maláj offenzívát.)

Persze ennek jelenleg minimális a realitása. De a Malaka-szorosban gyakrak változnak a tengetáramlások.

P.s. Majd az utazás el- s a magam leültével szándékozom egy hosszabb eszmefuttatást megereszteni a blogomon a maláj helyzetről, s különösen az iszlám irányzatainak itteni állapotáról. Mert a mecsetekben folytatott eszmecserék mellett nem csak hitvány, pihentető-agylúgozó könyveket volt szerencsém végigolvasni, hanem - szépirodalom mellett (itt és most Péterfy és Dragomán) - izgalmas történelmi, vallási és szociológiai munkákat is Malajziáról, a térségről és az iszlámról. Szóval - reményeim szerint - ebben a témában még referálok.

S hogy a nagy nemzet-népi-vallási-kultúrális sokszínű békés egymás mellett élés mögött micsoda feszültségek húzódnak, arra példa - túl az út során folytatott beszélgetéseken - egy ma délelőtti esemény.

A Merdeka tér mellett ma pár százan szevezett demonstrációt tartottak, FüggNap-i témában, ellenzéki stílben, kicsit erős iszlám felhanggal. Látszott a mind több összegyülekező rendőr arcán a feszültséget: csoportosulás van. Két óra elteltével legalább ezer (!) rendfenntartó volt jelen. Lám, az independensz déj olyan fóbiát vált ki errefelé, mint anno a Kádár-érában március 15-e. Nem ragozom (csatolok pár képet).

Van itt valamiféle parázs a hamu alatt.

14067602_1074020175980416_3034561379755530408_n.jpg

14055177_1074062479309519_8058661978027315587_n.jpg

14088468_1074021272646973_7114562362463736526_n.jpg

14063765_1074022619313505_3506691321018336452_n.jpg

Szólj hozzá!

DKA 46 - Koldusok

2016. szeptember 12. 18:18 - politics&islam

 

Nem szoktam embereket fényképezni. Aki rácsúszik a képre, rácsúszik, de a "fizetek-pár-dollárt-az-autentikus-bácsinak/néninek-ugyan-már-vigyorogjon-modelt-a-kamerába-otthon-majd-mutogathatom-a-családnak-meg-a-haveroknak"-effektus nem fordult elő velem.

Nem is fog.

Az alábbi képen látható világtalan asszony (bár úgy hallottam, a kifejezés nem helyes, nekik is van - saját - világuk) a KL- i régi főmecset (Masjed Jamek) metróállomása előt; a szabályt erősítő kivétel (lásd: megideologizálás). Mert látványa és zenéje azonnal helyre tette bennem a sikeres út okozta túlzott megelégedettség érzését.

Mert a világ szép, bonyolult, de soha nem feledhetően teli s teli van bajjal. Orvosolni valókkal.

Nekem minden országban vannak "kedves"koldusaim. A legemlékezetesebb, máig tartó hatást egy - ismét csak hol másutt, mint - Damaszkuszban látott néni váltott ki belőlem.

Először '93 nyarán találkoztam vele. A mostanihoz hasonló magas endorfin-szintű állapotban szökdécseltem a szír fővárosban, éppen Boszrából tértem vissza. Aki látta azt a dél-szíriai várost, római-nabateus műemlékeivel és szeretni való drúz lakosaival, nem csodálkozhatik, hogu úgy tíz centimétetrel a járda felett közlekedtem.

Kijöttem a Hamra végén lévő kazetta-boltból (egykor ilyen is volt...) hátizsákomban féltucat Rabí' Abú Khalíl-szalaggal (melyeket majd húsz évig nyűvök) és a Dár al-Iszlám épülete felől érkezve fordultam be a parlament (Madzslisz al-Sa'b) háta mögötti szűk(ebb) utcába.

És majd' fellöktem; ott állt a néni. Illetve kilencven fokban görbült. Fehér ruhában, fehér kendőben, fehéres arccal jó tündér vagy jóságos nagyanyó is lehetett volna. Vak tekintettel meredt felfelé, közben artikulálatlanul nyöszörgött, egyik göcsörtös, vékonyka kezével botra támaszkodott, a másikban műanyag edénykét tartott.

Kitörölhetetlen látvány volt; különösen miután egy nagyon szeretett családtagomra is hasonlított. Nekem Szíria - akkor is létező - belső fájdalmát nem az erőszakszervezetek pregnáns jelenléte vagy a palmürai börtönben rokonát látogató férfi történetei érzékeltették, hanem - bár ő nem tudhatott róla - ez a néni.

Nekem álruhás jóságos tündér.

Utána még évekig láttam ugyanott, ugyanabban a ruhában, ugyanaban a pózban. Azt az elesettséget, amit egész lénye sugárzott, azt hiszem, egy Bosch-festmény sem tudta volna visszaadni.

Azóta már biztosan nem él. Miként az az ország sem, ahol láttam.

A Braille-írásos szövegkönyvből éneklő maláj asszony nekem itt is Szíriát siratta.

14079550_1073715639344203_8758492374567503142_n.jpg

Szólj hozzá!

DKA 45 - Szikh

2016. szeptember 12. 10:15 - politics&islam

 

Utolsó borneói napomon jót beszélgettem egy öreg szikh-kel (vagy -hel, vagy -khel vagy -vel?) a kuchingi szikh központban.

Nincsenek sokan - miként Sarawakban általában az indiaiak - s ők meg a szubkontinensre figyelnek (nem KL-ra). A nyugdíjas bácsi elszomorkodott mellettem, miközben falatoztam a központ finom ebédjét (és ittam hozzá TEÁt...), hogy ő itt született, de nincs itthon. S hogy általában hittársai is így éreznek. A távolban születettek még inkább.

A maláj "nemzetépítésnek" még van mozgástere.

14117968_1072923319423435_2169189749199354811_n.jpg

Szólj hozzá!

DKA 44 - Híradó

2016. szeptember 11. 20:12 - politics&islam

 

Az államit mindig érdemes figyelni. Különösen az effajta országokban. (Meg most már az affajtában is... mert az is olyan lett/lesz, mint ez.) Ahol a hatalom - enyhén szólva is - minden szeretne lenni. És megmondani a mindenkori tutit a zembereknek.

Itt erősen így megy. A híradó szép lenyomata ennek.

Többször néztem végig az itteni "egyes" esti hírműsorát. Például útban Sibuból Kuchingba, fél napos eső után felüdítő s tanulságos élmény volt.

Ha csak első megközelítésben értelmezzük, olyan, mintha bulvárhíreket hallgatnánk. Mint az RTL Klub fénykorában. Összefoglalom a mai termést.

1. Melakában álmukban lemészároltak egy családot. A rendőrség elfogta a tettest.
2. A peraki rendőrség felszámolta a helyi Triádok egyik hálózatát. A sajtótájékoztatón tucatnyi rendőrtiszt vigyorgott az összegyűjtött bűnjelek felett. Volt ott szamurájkard, pisztoly meg tetoválás-magyarázat. Például arról, hogy a bűnbanda tagjai horogkeresztet viseltek a bőrükön. S nem az itteni hindu templomokon megszokott jelentéstartalommal.
3. Kedahban megerősítettêk a határőrséget/rendőrséget a Thajföldről/re érkező/irányuló csempészet elleni harc jegyében.
4. Miriben fegyveres bandát fogtak el. Rendőrségi sajtótájékoztató, megannyi lefoglalt géppisztollyal.
5. Johorban pedofil tanárt tartóztattak le a hatóságok. Jó sokáig mutatták a delikvenst.
6. Sabahban a parti őrséget kellett megerősíteni, miután a Fülöp-szigetek déli fertálya (Mindanao) felől erősödik a szélsőséges iszlamisták tevékenysége. (Ott hébe-hóba turistákat ejtenek túszul.) Magabiztos tisztek nyilatkoztak.

Ezzel meg is volt a gyűlölet öt perce (fél órája).

Minden rendben lesz.

S mindeközben a vendéglátóipari egységben, hol vacsorat költöttem, a jelenlévők egyike sem nézte a híradót. Majdnem kivétel nélkül mindenki kínai volt s vagy papíralapon vagy a netet bújva az "anyaországi" híreket bújta. Mert ők oda igazodnak. (Manapság egészen biztos, de van egy olyan érzésem, a Mao-zubbonyos korszakban is mondott nekik valamit az akkori kultúra-, veréb- és embergyilkos pekingi vezetés.)

Merthogy maláj, brunei, filipínó, vietnámi stb. szempontból nem csak a Délkínai-tenger feletti ellenőrzés jogáról van szó (vagy most konkrétan a Spratly-szigetek kihez tartozásáról), hanem Peking nemcsak gazdasági, hanem tényleges politikai ambícióiról a térségben. Az itteni kormányzat már érzezheti: Malajzia már Kína zsebében van.

Szólj hozzá!

DKA 42 - Kisváros

2016. szeptember 10. 06:57 - politics&islam

 

Na, végre egy igazán "autentikus"szálloda. Mostani szálláshelyem olyan, amiről már majdem azt gondoltam, kiveszett a világból. Ahhoz az el nem múló élményemhez tudnám hasonlítani, amit az annus mirabilis '89-ben a dél-egyiptomi Qom Ombóban, a Funduq Klíjúbatrá-ban (Cleopatra Hotel) éreztem. Ott a koszos olajfestékes csupasz falak között, a nem zárható, hámló festékű erkélyajtó előtti nyikorgó vaságyon heverve úgy éreztem, Dzsamál Abdunnászir testkigőzölgésének szagát is érzem. (Bocsánat: Gamal Abdel Nasszer - minimum két esz-szel, ahogy majd' minden magyar külpolitikai újságíró írta évtizedeken át. Meg Jasszer Arafat...)

Azóta megfordultam még többször is a Nílus-völgyben, de az a régi világ elsüllyed. Talán még a Dakhla- és a Farafra-oázisban maradtak "igazi népi" szállóhelyek; azokat szerettem.

De itt is vannak még. Ma felhajóztam a Rajang-folyón Kapitba, ahol a kis hotelben érezni mondjuk a III. Fehér Rádzsa hófehér ingje keményítőjének a szagát.

Kisváros a dzsungel közepén, alapvetően csak vízi úton megközelíthető. Lakosai ma is többségükben ibanok, de a kis számú, Sibuhoz hasonlóan Fucsouból érkezett kínai közösség kultúrája dominálja a várost.

A nevezett III. Rádzsa, Vyner Brooke (1917-1946) szerette ezt a helyet; addigra ez vált a Sarawakban élő katonatisztek és gyarmati tisztviselők egyik kedvelt pihenőhelyéve. Az "alapító"; James Brooke által, a terület megkaparintása után itt emelt "erődítményt"; Sir Vyner feleségéről nevezte el Fort Sylviának.

Ma ebben található a Jugah anak Barieng Múzeum. Tun Jugah (1903-1981) volt az első és legismertebb iban törzsi vezető, aki az ország függetlenségének kivívásából is kivette a részét, majd politikai vezetőként és miniszterként is tevékenykedett. A II.VH-ban gerilla, a hatvanas években Indonézia által támogatott kommunista gerillák elleni háborúban, mint katonai koordinátor vett részt. Máig nagy a tisztelete az ibanok, de egész Sarawak lakossága körében.

S most élvezem rusztikus szálláshelyemet. (Bár közben megkeseredett a szájam íze: ezt pötyögve eszembe jutott, hogy az egykori Qom Ombó-i "autentikussághoz" nem tartozhatott hozzá holmi mobiltelefon. Meg Wifi. Akkor esse' az igazi!)

Jól mondták a rómaiak: Sic transit gloria mundi.

És egyszer majd a mundus is.

14095936_1070670559648711_9025848463946829786_n.jpg

14045862_1070702152978885_5088786209925530992_n.jpg

14100388_1070691692979931_7922632634456216347_n.jpg

14045545_1070693142979786_2892637550561993348_n.jpg

14088531_1070694632979637_4397431626711344486_n_1.jpg

14079865_1070700489645718_2088615329264401265_n.jpg

14064290_1070703842978716_7124115529938269432_n.jpg

14021726_1070703912978709_2235077556001956435_n.jpg

14063863_1071428599572907_6362473136709295146_n.jpg

14039975_1071427702906330_8303763384015326083_n.jpg

14095982_1070696812979419_1943082032219086351_n.jpg

14055151_1071446489571118_6822799273868742694_n.jpg

14034912_1071448752904225_4521477099802365789_n.jpg

14021514_1070671382981962_927636786935189512_n.jpg

 

Szólj hozzá!

DKA 41 - Wong Nai Siong tiszteletes hosszú árnyéka

2016. szeptember 09. 19:46 - politics&islam

 

Sam Pekinpah filmjeit mindig is imádtam. Különösen azokat, amelyekben tekerős géppuskával irtották egymást cserzett arcbőrű, agyonizzadt, kovboj-öltözékes/kalapos férfiak - általában kavargó por közepette. Nekem "A vad banda"; volt a csúcs, de még az érzelmesebb alkotásai is bejöttek, mint a "Pat Garret és Billy, a Kölyök".

Mégis az első film, amit tőle láttam, hatodikos koromban, a "Konvoj" volt. Sohasem voltam technika- és gépjármű-őrült, de Gumikacsa csőrös gépéért megvesztem. A barátommal hónapokig a filmet mecsbokszoztuk el.

Amikor itt az országúton nyomom a pedált, sokszor jár az eszemben a film; még a zenéjét is szoktam - nyergi magányomban értelemszerűen és már csak a jóízlés miatt is - kizárólag magamnak énekelni. Az ok: Malajzia azon országok közé tartozik, ahol megfelelő vasúti hálózat nem lévén (Sarawakban semmilyen nincs) minden nagyobb méretű és mennyiségű dolgot teherautóval vagy kamionnal szállítanak.

Konvojban. Zúgnak el mellettem a hatalmas járművek, általában a legcsekélyebb kikerülési manőver nélkül. És amikor leszakad az ég (vagy utána, amikor áll a víz az utakon) egy-egy elhaladás során sűrű vizes-olajos-földes-homokos zagyvalékkel öntenek nyakon. Néha alig látok ki a bicajos szemüveg mögül. Levenni nem tudom, mert a kontaktlencséről még nehezebb lenne menet közben törölgetni a szemcsés koszt.

De nem haragszom. Mindig arra gondolok, talán Csókmasina vagy Pók Mike ül a volán mögött. Vagy maga Kris Kristofferson - mellette pedig az a szép nő. Ott, akkor éppen rövid volt a haja ugyan, de elnéztem neki  - szép volt. Az Aly MacGraw. Az, aki elhal a "Love Story"-ban. Hatodikosan szerelmes voltam bele.

És most valami egészen más.

Sibu Sarawak harmadik legnagyobb városa. Egy kis (nagy) Kína Borneó szigetén. Malajzia legnagyobb folyójának, a majdnem 800 kilométer hosszú Rajang óriási torkolatának kezdeténél (innen még 120 kilométer a tenger) fekszik; stratégiailag is fontos hely.

Tudta ezt Sir James is (újra és újra ő), így egy idő után ide helyezte Sarawak adminisztratív központját. És, hogy fellendítse a mezőgazdaságot, a főként a dzsungelből és a folyóból élő őslakos melanauk helyett kínai telepeseket hívott be.

Így került ide az első kínai kontingens az 1850-es években. Neki is láttak: hamarosan a kiterjedt deltavidék Sarawak legfontosabb rizstermesztő területe lett. Majd jött a bors és a gumifa.

A kínai bevándorlók egy része ugyan taoista/konfuciánus/buddhista volt (ők építették a helyi Tua Pek Kong-templomot, amely a legrégebbi ilyen épület Borneón - képek lent), nagyobb hányaduk azonban ugyancsak Fucsouból érkező keresztény kínai volt, Brooke ugyanis preferálta a keresztény betelepülőket.

Ez a közösség tovább erősödött, amikor 1900-ban újabb nagyobb csoport érkezett, ugyancsak Fucsouból. Ezúttal karizmatikus vezetőjük is akadt, Wong Nai Siong, egy forradalmár, metodista hitre tért prédikátor személyében.

Ő egy külvárosi negyedben építette fel közösségét, kereskedelmi, vallási központot teremtve a Rajang egyik mellékvize, a Merah partján. E negyed közepén ülök most, tanúsíthatom, Wong Nai Siong szelleme ma is él, ápolják a helyiek. Ennyi metodista templomot, iskolát, kulturális központot egymás hegyén-hátán még Nyugaton is ritkán látni.

A forradalmár hamarosan visszatért az anyaországba, ahol részt vett a császárság lebontásában és Szun Jat-szen mellett exponálta magát.

Nem sok sikerrel.

2016-08-22_13_33_23_1.jpg

14063775_1070364463012654_5180447239247393583_n.jpg

14034690_1070360699679697_5142821561197942937_n.jpg

14063974_1070359639679803_846043765054106460_n.jpg

 

Szólj hozzá!

DKA 40 - Bintulu

2016. szeptember 09. 08:40 - politics&islam

 

Azt jelenti a neve eredetileg (Mentu Ulau), hogy "összegyűjtött fejek", minthogy lakói eredetileg fejvadászattal foglalatoskodtak, mely hivatás felszámolásáért éppen James Brooke tette a legtöbbet. De ez csak egy etimológiai magyarázat a sok közül, de nekem tetszik. (Már 16. századi portugál térképeken Burulu-folyóként szerepelt az itt a Délkínai-tengerbe érkező vízfolyás.)

A néhány száz fős kis halászfaluból a 19. század közepén "I." Brooke csinált várost; folyótorkolat, pálma-, majd kaucsukültetvények születtek. Sőt 1867-ben ide hívta össze az első sarawaki küldöttgyűlést, így mondhatni itt született meg a maláj parlamentarizmus (ugyanis ez volt az első ilyen jellegű tanácskozás a maláj világban.).

De még ötven éve is csak ötezres település volt, amikor jött az olajbumm. 1969-ben olajat találtak a partvidéken s mint az ilyenkor szép emberi szokás, eszeveszett urbanizáció kezdődött, a Petronas vezetésével felépült a helyi Lenin/Sztalinváros. Ma majd' másfél-százezer lakosa van. S óriási tengeri kikötője, LNG-terminállal, tengervíz-sótlanító gigaüzemmel.

És szedett-vedett városképe. Talán ez lehetne a specialitása e "tulajdonságok nélküli városnak".

Ja, és még egy dolog: a csatornázás meglehetős megoldatlansága révén minden felszíni folyóvíz egyben szennyvíz- és olajelvezető kanális is, az ezzel együtt járó pregnáns szagingerekkel együtt. (Az orrom -- az egyetlen - jó érzékszervem.)

Ami a lakosságot illeti: a város erősen kínai dominanciájú (annak ellenére, hogy a helyiek negyedét teszik ki), a kereskedelmet kizárólagosan ők viszik, a sarawaki őslakók (60%) melósok, a malájok (10%) meg ülnek az irodákban. Sarkítva. Ami feltűnő: az indiaiak hiánya.

A mecset kong az ürességtől, a taoista templomok füstölnek, a katolikus, metodista és anglikán temetők tele.

Érdekes hely.

14067697_1069463366436097_6204955991965198383_n.jpg

14034690_1069463856436048_195405910494335580_n.jpg

14051746_1069467273102373_4760836499040644470_n.jpg

14117939_1069464079769359_6005046281615172785_n.jpg

14079492_1069467523102348_2941222357938273453_n.jpg

14051801_1069465416435892_4512035034129371317_n.jpg

14067722_1069468619768905_6559579670746369121_n.jpg

14079493_1069469199768847_7511562251681527572_n.jpg

14102129_1069469826435451_591731417390571828_n.jpg

14095934_1069470603102040_2821562187247762402_n.jpg

Szólj hozzá!

DKA 39 - Hosszúházak

2016. szeptember 08. 16:19 - politics&islam

 

A borneói parasztház, mondhatni. Elsősorban az őslakos daják ibanoké.

Vidéken még hagyományosan fából készül, a városokban viszont már betonból-téglából. S a hagyományok folytatásaként közintézményeket - elsősorban iskolákat - is építenek ilyen stílusban.

Leginkább folyóparti területeken találkozni velük, de felbukkannak a tenger melletti falvakban is.

Egy házban azonos törzshöz-nemzetséghez tartozók laknak - sokszor akár háromszázan is. Az előtetős veranda a közösségi élet színtere, szintúgy a hosszú, folyosó-szerű terem. Innen nyílnak az egyes családok lakóterei (bilek/szoba).

A csapadékos időjárás valamint a folyók közelségéből adódó áradások ellen az egész építmény magas cölöpökön áll, ami egyes vadállatok ellen is védi a lakókat. Alul pedig spontán baromfiudvarok alakulnak ki. Vagy "garázsok", autóbeállók. Vagy - s ez igazán nem lehet idegen számunkra - szabadtéri sufni.

A hosszúházakat - megint csak a trópusi időjárás miatt - húsz-huszonöt évenként felújítják. Az időtartam nem véletlen. Egy emberöltő után minden új fiatal generáció részt vesz a felújítási munkálatokban, ami tovább erősíti a szűk körű társadalmi kohéziót.

Amit a hosszúházak már önmagukban is megtestesítenek.

14095701_1068894813159619_8445071923508452652_n.jpg

14054914_1068895133159587_7203153396132686197_n.jpg

13439128_1068895943159506_8034207826647629811_n.jpg

14102242_1068896209826146_7197393018526943499_n.jpg

14067490_1068896576492776_5074521990723176097_n.jpg

14063824_1068897003159400_863476404001779654_n.jpg

Szólj hozzá!

DKA 38 - A sötétség mélyén

2016. szeptember 08. 07:18 - politics&islam

 

Ezúttal tényleg. Borneó közepén, a dzsungelben, koromsötét éjjel, trópusi esőben.

Most végeztem egy könyvvel; néhány gondolat róla.

Frank Schätzinggel már eddig meggyűlt a bajom. Először a "Raj";-on végigszenvedve nem értettem, hogy mit esznek (nemzetközileg) ezen a szószátyár, s - miként más műveit is megismerve mondhatom -mindent nótóriusan túlíró szerzőn.

Aztán a "Hangtalanul";következett, egy hozzám közelebb álló politikai thriller, amit szintúgy felére meghúzhatott volna.

S ugyanez a fő probléma a maláj-szingapúri-brunei estéken kivégzett "Braeking News"-szal is.

Egy kiváló főmotívum (egy Ariel Sharon elleni fiktív merénylet) izgalmas cselekményvezetése van összekevercselve izraeli családtörténetekkel. De megint tésztaként nyúlik a szöveg - 1050 oldalon keresztül. Olyan, mintha Schriftsteller Schätzing egy kötetbe szerkesztette volna Leon Uris "Exodus"-át, Daniel Silva valamely Gabriel Allon-történetét meg egy Forsyth-regényt.

Kevesebb több lett volna, szokták mondani ilyenkor. Ìgy viszont több estére nyújtott agy-kilúgozó terápiát.

Ja, és mivel papíralapúan van velem, útközben eddig s ezután is kiváló ellensúlyt képez az első keréken a vízespalackokat szállító oldaltáska párjában.

Szólj hozzá!

DKA 37 - Niah

2016. szeptember 07. 20:08 - politics&islam

 

Volt olyan, hogy Rakéta Regényújság. Kamaszként imádtam. (Van még ilyen szó, hogy kamasz?) Főként a jó amerikai regényeket. Nem erre példa, de '83 júniusában erkélyünkön napozva abban olvastam egy Colombo-történetet. Ma is emlékszem, ki volt a gyilkos. Voltak benne Arthur Miller kisregények. Az egyik korabeli kedvencem volt a szintén Magvető-sorozat Rakéta Regénytárban megjelent "Kallódó emberek", Falvay-fordítás volt, kiváló. Aztán láttam filmen is, Marylin Monroe-val meg a halál előtt álló Clark Gable-lel. (Ez ma menő vagy szégyellni való dolog? Mármint Miller.) De voltak ebben a különleges folyóiratban úgy Eudora Welty- mind Ross Thomas-regények is. Vagy James Clavell.

Na, ez utóbbi járt az eszemben itt, a Niah környéki dzsungelben. Merthogy körülbelül olyan lucskosan érzem magam, mint az először az említett sajtótermékben olvasott "Patkánykirály"; valamennyi szereplője. A sztori ugyanis egy malájföldi (Szingapúr) hadifogolytáborban játszódott, ahol szövetséges katonákat egrecíroztattak a japánok. És mindenki izzad és büdös.

(Ez vándormotívum a 20. század második felének nyugati irodalmában; lásd a már általam itt is emlegetett P. Boulle-könyvet/filmet. Úgy látszik a nyugat-európai/amerikai értelmiséget erősen érintette az a brutalitás, amellyel a 2. VH. során pld. japán hadifogoly táborokban találkoztak. Érdekes. Miért nem érintette őket ennyire mondjuk a nem sokkal korábbi búr háború emberellenes kegyetlensége, amelyben mindkét fél igencsak részeltette az ellent. Valami Churchill nevű - éppen akkor, ott - újságíró emlegeti ugyan az erről írt könyvében, annak fő motívuma azonban az ő személyes, hősies menekülése a pokolból.)

De most már Niah. Van itt a dzsungelben egy kis hegyvonulat, ahogy az kell, barnán hömpölygő trópusi folyóval. A mészkőben fantasztikus geológiai formációk, hatalmas barlangrendszerek. Negyvenezer évvel ezelőtt már lakottak voltak s maradtak egészen A.D. 1400 körülig. Ez az ember első nyoma Borneón. (Az utolsó persze a dzsungel eltűnése meg a szemét.)

Paleolit, neolit leleteket találtak itt.

Az úgynevezett "festett barlangban"; az ötvenes években a Sarawak Múzeum brit vezetői rajzokat fedeztek fel a falon. Nem egy Altamira (mindenkinek javaslom, hogy Észak-Spanyolország felé járva, jegyeztesse elő magát ott), de még így, a trópusi éghajlat miatt védelmi okokból lekenve is érdekesek. Emberek, vadászat, hajók. A tudományos konszenzus 1200 évesre becsüli őket.

S a régészek ugyanebben a barlangban 1000-1200 éves eltemetett fahajó-maradványokra is bukkantak, amit temetkezési szertartásokhoz kötnek. Hát igen. Az innen való végleges távozás valami olyasmit jelenthetett, mint el/lehajózni a barlangok előtt hömpölygő Subis majd Niah folyókon a nem is olyan messzi tengerbe.. (Egyébként egészen a 19. századig jelentett is: az itt élő penanoknál még ekkor is élt a "halálhajó"-készítés hagyománya.

A barlangokban többször is fejlámpással és fehér jutazsákokkal felszerelt helyiekbe botlottam: a mennyezeten élő hatalmas számú denevér szép mennyiségű ürüléket produkál. A környékbeli férfiak egyik leggyakoribb foglalatossága ennek gyűjtése. A denevér-guánó árfolyama jelenleg 1000USD/kiló. Megy a vegyiparba fertőtlenítőnek, meg a kínai konyhába - fűszernek.

S van itt még a hegyek lábánál a folyóparton egy kicsiny iban (tengeri daják) falu, ahogy az kell hosszúházakkal s hosszúház-iskolával. És az egészséges életmódra felhívó táblával a dzsungel közepén.

Hiába, az emberiség fejlődik.

Újra csak a szokásos sírámmal zárom ezt a posztot. Bár egy rám máig élő hatást tett professzor (Szederkényi Tibor) tartotta a kőzettani előadásokat az egyetemen, a tárgyban rejtőző mérhetetlen kémia és fizika (a sok digír, trigír és társaik) tántorítottak el a földrajztól.

Ilyen helyeken (s itt stílusosan éppen vízparton) kiálthatok az égre - hiábavalóan - miért is nem lettem geográfus!

14055011_1068731513175949_8932479755201678657_n.jpg

14054144_1068732606509173_6147663759033517214_n.jpg

14102385_1068750709840696_8150918766629732418_n.jpg

13907192_1068736446508789_5336989336355225394_n.jpg

14095935_1068738153175285_3633791121431075338_n.jpg

14039987_1068737803175320_837890710592770186_n.jpg

14100389_1068735179842249_5045124707806434973_n.jpg

14100260_1068747613174339_425078933156405131_n.jpg

14102420_1068751983173902_3990961945721221594_n.jpg

14051834_1068760493173051_5975393126987737731_n.jpg

14034713_1068761536506280_833116072791862269_n.jpg

14045953_1068765756505858_658770719347646855_n.jpg

14068324_1068765943172506_4004863602431761781_n.jpg

13938448_1068766359839131_810712168943552294_n.jpg

4 komment

DKA 36 - Patkányok

2016. szeptember 07. 07:03 - politics&islam

 

Egyszer a feleségemmel vártuk a kairói buszra al-Ghardaqa (magyarosan : Hurghada; fonetikusan, minden betűt ejtve, ahogy azt az ottani repülőtéren egy vezető magyar rádiós újságírónő szájából hallottam) buszmegjében. Forró éjszaka volt, a busz éjfélkor indult. Azzal töltöttük az időt, hogy a "buszállomás" épületei között - az arab országokban megszokott módon - össze-vissza kifeszített elektromos/telefon-kábeleken fel s alá rohangászó patkányokat figyeltük. Asszem még számláltuk is őket. Tizenkettőre biztosan emlékszem.

Emlékezetes utazás volt. Igaz minden utazás az, ha ésszel tesszük.

Ez a jó tíz éves élmény járt a fejemben, amikor BSB-ből az ismét maláj földön található Miri városában egy igencsak decens kínai étteremben (mondjuk inkább kifőzdének) kókadozva vártam a vacsorámat. Kellemes volt a napi százhetvenes etap, a Borneón szokásos majd' száz százalékos páratartalomban, a szintén normális döglesztő napsugárzással. De hát ilyesmiktől kap az ember kellemes endorfin dózisokat.

A kínai vendéglátóipari egységben a patkányok legalább annyira agilisan mozogtak, mit az alkalmazottak. Mozogtak a konyhán, az asztalok között, a járdán. Volt egy, amelyik direkt engem szemelt ki; egyvégtében lesett. Amikor megpróbáltam lefényképezni (együltő helyemben, nem mozdultam be), azonnal behúzódott a járda alatti lyukába. Rafkós állat ez. Egy idő után le is mondtam a fotografálásáról - tiszteletben tartván személyiségi jogait.

Csak abban reménykedtem, hogy magával az ételemmel nem volt korábban interakciója.

Aztán, mint mindig, valami megkoronázta a napot. A város lakóinak egyharmada kínai, akik közül több ezren voltak jelen a szomszédos taoista Kua Pek Kong templomban tartott az Éhes Szellem-szertartáson. Onnan aztán nem nagyon akaródzott visszamenni a szállodába.

Át a patkányok szállásterületén.

14079754_1066496963399404_8890433947129197533_n.jpg

14064242_1066497336732700_6881956176233308260_n.jpg

14045997_1066497943399306_5443290193605890480_n.jpg

14045636_1066497673399333_6187472590478147515_n.jpg

14034703_1066498003399300_5325117537457653379_n.jpg

13939300_1066497813399319_4507413434480412905_n.jpg

13938353_1066500166732417_7413189386448870666_n.jpg

13924892_1066498683399232_1959967364961604164_n.jpg

14051622_1066498976732536_8541222391417355938_n.jpg

Szólj hozzá!

DKA 35 - Kampong Ayer

2016. szeptember 06. 20:35 - politics&islam

 

Víziváros. Tudjuk, van ilyen Budán is. Azt szintúgy kedvelem. De ezt!

Ez a régi Brunei. Ezer éves. Úgy hirdetik itt, errefelé, mint a világ legrégebbi folyamatosan egzisztáló cölöpvárosát. Hát, azért azt hiszem, erre címre többen is bejelentkeznének. Mindjárt - ugye - a körülbelül ezzel egy időben "alapíttatott" Venezia.

Mindenesetre a Szong-dinasztia idején (ez nagyjából az Árpád-ház uralkodásával esik egybe) kínai források írnak egy ezer fős, halászattal és kereskedelemmel foglalkozó cölöpvárosról a Középső Birodalom és Jáva között, ami majdnem biztosan Bruneit takarja.

Késő középkori és kora újkori fénykorában - 1400 és 1800 között - több tízezer lakosa volt. És még ma is 40000. Régi és új lakóházakkal, mecsetekkel, medreszékkel, állami iskolákkal, boltokkal, éttermekkel, kórházzal. És közművekkel (folyóvíz, szennyvízcsatorna, áram bevezetve).

És a köztes vizeken : szeméttel. Volt egy röpke gondolatom, hogy elmagyarázom nekik: igazán ügyelhetnének a szemétre. Fáradozzanak s gyűjtsék össze. Hiszen nekik nem kell - például - füvet nyírni a ker'ben.

Aztán letettem erről a szándékomról. Inkább élveztem a helyet.

13962485_1065417246840709_6160078417169298175_n.jpg

13879468_1065266780189089_8211520989208679963_n.jpg

13925026_1065267203522380_3712487063563796790_n.jpg

14022158_1065266810189086_1863876758572408563_n.jpg13912328_1065267826855651_6426268172441918316_n.jpg

13912581_1065268140188953_6587985551883348419_n.jpg

13938432_1065267976855636_5431813574037786228_n.jpg

14046123_1065268286855605_4209285378169086216_n.jpg

14021693_1065276656854768_5736997787351535994_n.jpg

14063987_1065276253521475_4678518917984272140_n.jpg

14046042_1065276736854760_5144260858677021857_n.jpg

13912362_1065276403521460_5740877951954570669_n.jpg

14063926_1065276556854778_3996093467697442188_n.jpg

14045710_1065277870187980_6088042104162739469_n.jpg

14055000_1065278030187964_3532917139616937309_n.jpg

 

Szólj hozzá!

DKA 34 - Brunei, régen 3 (Zsugor)

2016. szeptember 06. 08:29 - politics&islam

 

A hanyatlás, mint ahogy az lenni szokott, belülről indult. 1661 és 1673 között polgárháború dúlt a szultanátusban.

Ezután Brunei nem tudta megakadályozni, hogy először a tőle északkeletre húzódó Sulu szultanátus, majd a Fülöp-szigetekre is rátenyerelő britek elragadják Borneo északi részét, Sabah tartományt. Ezt hamarosan - egyébként a 19. századig a Brit észak-Borneói Társaság igazgatta.

Az 1700-as éveket még kibekkelte valahogy a meggyengült brunei állam, de a 19. század már nem sok jót hozott.

1839-ben megérkezett a már emlegetett James Brooke és kihasználta az újabb belső konfliktusokat, illetve azt, hogy Borneó északnyugati részének (Sarawak) lakossága (elsősorban az ibanok) egyre inkább brutális elnyomásnak élték meg a brunei szultán uralmát.

A Brooke-ok évszázados történelméről már írtam. Most annyit kiegészítésül, hogy a “Fehér Rádzsák” egészen kiváló diplomáciai képességekkel (is) megáldott üzletemberek voltak. Sarawak egyre nagyobb területeinek megszerzése fejében éves adót fizettek a brunei szultánoknak az 1847-es és az 1888-as szerződések értelmében. És az idő előrehaladtával egyre újabb területeket vásároltak/zsaroltak ki Bruneitől.

Ezzel párhuzamosan a British North Borneo Company hasonlóképpen cselekedett Sabahban. (Itt is volt egy évtizedeken át aktív brit üzletember, aki az egész folyamatot irányította: Alfred Dent.)

És amit általában szeretnek kihagyni a Borneóval foglalkozó történelmi munkák, már 1851-ben új hatalom kért részvényeket a Borneó feletti kormányzás bizniszében. Az Egyesült Államok is éves illetéket fizetett a szultánnak a területén való szabad kereskedelemért. Lee Moses és Joseph W. Torrey, mint Bruneibe akkreditált amerikai konzulok tíz év alatt 9000 angol font fejében szabadon üzletelhettek Brunei területén.

Amely terület a 20. század elejére – Charles Brooke tevékenységének köszönhetően – a mai Brunei fennhatóságára korlátozódott.

Történt ekkor egy olyan esemény, amely még a maradék Brunei státusát is megváltoztatta. 1903-ban olajat találtak a szultánság partvidékén. Erre a britek azonnal léptek: 1905/6-ban protektorátus alá helyezték a szultanátust. A hivatalos aggrement arról beszélt, hogy a brit rezidens a szultán advisor-je csupán; a gyakorlatban azonban ő lett az ország tényleges kormányzója.

A növekvő brit befolyás persze nem tetszett a szultánnak s kétségbeesett kísérletet tett, hogy külső segítséget kérjen – a szunnita iszlám kalifájától Abdülmedzsid szultántól. Az akció “szervezettségét” mi sem bizonyítja jobban, hogy a levél amelyben a brunei uralkodó bemószerolta a brit kormányt és Charles Brooke-ot, azonnal a Hewett brit konzul kezébe került, aki ezt azonnal a brunei állam vezetésére tett újabb nyomásgyakorlásra használta fel, arra hivatkozván, hogy külső hatalom segítségül hívásával a szultán megszegte az 1847-es és 1888-as szerződéseket.

A britek végül hivatalosan 1984-ig maradtak – a maláj szövetségi állam megalakulásakor már kifejezetten a szultán kérésére. Hát igen, akkor már nem szívesen vitte volna be a közösbe országa szénhidrogén-kincsét.

De ez már nem a régi Brunei története. Hanem a mai modern – és ellentmondásosé.

P.s. A csatolt képek nem a paksi atomerőmű vezérlő termét ábrázolják, hanem a szultáni család (és őseinek, no meg a Prófétának) genealógiai táblázatai/családfái, amelyek bemutatása érdekében külön csilli-villi múzeumot rendeztek be BSB-ban. Több órán át élvezkedtem benne.

13938430_1066204510095316_6243021438910685333_n.jpg

14045861_1066204786761955_3325601836897405635_n.jpg

14034764_1066206710095096_7909940223175109370_n.jpg

14068061_1066204993428601_3943267656277746613_n.jpg

13907017_1066205090095258_4961589570126870110_n.jpg

14068193_1066204100095357_3896404660069651357_n.jpg

Szólj hozzá!

DKA 33 - Brunei, régen 2 (Csúcs)

2016. szeptember 05. 20:55 - politics&islam

 

Kína a 14. század végén – más térségbeli államokhoz hasonlóan – erősen magához láncolta Bruneit. A szultán rendszeresen küldött ajándékokat a császárnak, de lényegesebb, hogy kereskedelme révén részévé vált a regionális kínai mikrokozmosznak.

1408-ban maga Sultan Abdul Majid Hasan – személyes hűség-látogatása alkalmával – a kínai császári udvarban halt meg s Nankingban temették el.

A 15. század második felében azonban Brunei pozíciói megerősödtek a Délkínai-tenger térségében. A Ming-dinasztia Cseng Ho admirális híres húszas évekbeli világ körüli (?) expedíciója után belső okok miatt újra bezárkózott, s a régióban Brunei egyetlen jelentős riválisa a Malakai Szultanátus maradt. De nem sokáig. A nyolcvanas évektől az is hanyatlani kezdett s nem is tudott ellenállni az 1511-es portugál ostromnak.

Ugyanekkor uralkodott a középkori Brunei legjelentősebb alakja, a máig fennmaradó dinasztia 5. szultánja, Bolkiah (1485-1524); alant megtekinthető a Bandar Seri Begawan keleti elővárosában máig fennmaradt sírja). Birodalma immár a Maláj-félszigettől egész Borneón át a Fülöp-szigetekig húzódott. Ő az, aki belsőleg is konszolidálta az államot. Olyan hivatali apparátust épített ki, amely évszázadokon keresztül működtette a birodalmat. Az általa kidolgozott hivatalnoki gárdában a szultánt a főminiszter (Pengiran Bendahara) követte. A tengeri ügyekért felelős miniszter (Pengiran Temenggong) mellett egy másik, vele egyenrangú főtisztviselő (Pengiran Di-Gadong) irányította a palota, a kincstár és az államigazgatás köreit. A Pengiran Pemancha az uralkodó kancelláriájáért és a protokolügyekért felelt, a Pengiran Shahbandar pedig a kikötőkért és – a kereskedelem szempontjából létfontosságú – folyótorkolatokért. A két Pehin Orang Kaya Di-Gadong a királyi kereskedelmet koordinálta, míg az Orang Kaya Shahbandar a külföldiek kereskedelmi ügyleteit felügyelte.

Látható, hogy erősen strukturált államigazgatás épült ki. Mindez hozzásegítette Bolkiah szultánt, hogy sikeresen ellenálljon az akkor a térségbe érkező európai hatalmaknak.

1521-ben a globetrotter Magellán Ferdinánd a Fülöp-szigetekről küldött delegációt Bruneibe. E csapatban volt az itáliai Antonio Pigafetta, akitől a város – mindenekelőtt Kampong Ayer – pontos leírása maradt ránk. Ő nevezte először a helyet a “Kelet Velencéjének”. Később maga Magellán is beköszönt, mielőtt interkulturális konfliktusba keveredvén helyi illetőségű lakosokkal a Fülöp-szigeteken elhalálozott.

Bolkiah halála után a Malakában lábukat megvető portugálok katonailag is bepróbálkoztak, de a Jorge de Menezes vezette 1526-os “hadjárat” végül kereskedelmi egyezménnyel zárult.

Bolkiah utódai ügyesen lavíroztak az egyre nagyobb számú gyarmatosító szándékkal érkező idegen között. A legtöbbre – kezdetben – talán még a spanyolok jutottak, akik addigra már “pacifikált” Fülöp-szigeteki (Manila) bázisukról többször is felszólították a brunei uralkodót, hogy keresztelkedjen meg. Miután ez értelemszerűen nem történt meg, az 1570-es években háromszor is megpróbálkoztak a város bevételével. 1578-ban ugyan rövid ideig birtokolták a szultán központját, végül ennek a szkanderozásnak is kereskedelmi egyezmény lett a vége.

1600-ban Olivier Van Noort révén történt egy tétova holland próbálkozás is, de a szultán ezt is sikeresen kivédte.

Brunei 1432 és 1659 között stabil államként megőrizte területi integritását és kereskedelmi befolyását a térségben jelentkező és gyarmatokra szert tevő európaiak (portugálok, spanyolok és hollandok) között.

Az állam stabilitását mutatja, hogy ekkor került sor a jog írásbeli kodifikációjára is. Muhammad Hasan szultán idején (1582-1598) született a Kanun Brunei (Brunei Törvénykönyv), amely az iszlám jog (sarī’a) alapján számos világi törvényt és helyi szokásjogot (ādāt) épített magába. Olyan fejezeteket találhatunk benne többek között, mint a királyi jog, házassági jog, kereskedelmi jog, adásvételi jog, hiteljog, büntető jog s emellett külön a tolvajlással és a gyilkossággal kapcsolatos jog, valamint az aposztáziával kapcsolatos jogszabályok. (Az akkoriban, 1588-89-ben írt spanyol Boxer Codex ugyancsak részletesen beszámol a Kanun Brunei praxisáról.)

A Kanun Brunei elemei a mai brunei jogi korpuszban is megtalálhatók. Amikor a britek évszázadokkal később végül csak begyűrték az egyre zsugorodó szultanátust, finomítottak ezen a jogi praxison.

Mára azonban újra más a helyzet.

13920722_1065764353472665_6269678397554762946_n.jpg

14021482_1065764526805981_5216058810474332437_n.jpg

Szólj hozzá!

DKA 32 - Brunei, régen 1 (Tágulás)

2016. szeptember 05. 08:50 - politics&islam

 

Kínáról az a téves vélekedés járja, hogy mindig is befelé fordult, illetve, hogy soha nem volt klasszikus értelemben vett gyarmatosító birodalom.

Kétségtelen, hogy a Középső Birodalom (Csung-kuo) már önelnevezésével is pozicionálta magát külpolitikai értelemben: irányt mutatott a külországi hatalmaknak, hová igazodjanak. És ez nem feltétlenül követelte meg, hogy maga Kína politikai vagy katonai értelemben elhagyja a saját “szállásterületeit”. Függőséget kialakíthatott úgy is, ha gazdasági súlya révén nélkülözhetetlenné vált mások (elsősorban Délkelet- és Belső-Ázsia, valamint időszakosan Tibet és Korea/Japán) számára.

Ehhez azonban szüksége volt a territoriális, gazdasági és politikai egységre, amelyért dinasztiák küzdöttek – mondhatni - évezredek folyamán. Most nem mennék el a híres háromszáz éves dinasztikus ciklusok irányába, bár az is nagyon érdekes. Mindig szoktam mondani: olvassuk a zseniális francia sinológus, a nácik által származása miatt meggyilkolt Henri Maspero csodálatos alapművét, Az ókori Kíná-t. (Réges-régen megjelent a mi - amúgy nem is annyira kicsiny - nyelvünkön is.) Vagy e folyamat társadalmi hátterét tűpontosan feltáró 14. századi (!) kínai regényt, Si Naj-an: Tóparti történetét. (Ez is megvan magyarul [Világirodalom remekei-sorozat] igaz ehhez egy kényelmes fotel is kelletik.)

Már megint szaladgálok. Azért most nem annyira messzire. Kína időről-időre azért nekidurálta magát s kereskedelmi expedícióknak álcázott manőverekkel kvázi gyarmatosítóként is megjelent a Délkelet-Csendes-óceáni térségen. A legjobb példa erre a korai Ming-korszak (a 15. század első fele), Cseng Ho admirális expedíciója; irtam róla Melaka magasságában.

De ami mindig megvolt Kína részéről: a kereskedelmi utak biztosítása miatt a régió földrajzának alapos ismerete – általában kereskedők s még inkább kiküldött hivatalos utazók, (nem is kvázi) kémek jóvoltából.

Ennek eredményeképpen szerepel Brunei először kínai forrásokban. A 6. században már rendszeresek a Brunei és Kína közötti kapcsolatok: a feljegyzések arról szólnak, hogy diplomáciai kapcsolatokat építő követjárások rendszeresülnek a két ország között (517, 522, 616, 630, 699). És mindez még a Szung-dinasztia előtt, amikor Borneó szigete kiemelt jelentőséget kap a kínai kereskedelemben. Kámfor, teknőspáncél, fűszerek, parfümök, lábbeliknek szánt bőrök, viaszméz utazik Kínába, míg onnan porcelán, selyem és ólom érkezik.

A kínai források ezen kívül még arról is tudósítanak, hogy Brunei ekkoriban a többi regionális állammal (Siam, Csampa, Srivajaya, Jambi, Kedah) is szoros kereskedelmi kapcsolatokat ápol.

Amikor Dzsingisz kán unokája, Kubiláj megalapítja a Jüan-dinasztiát (1260-1368), kínai-mongol követeket küld Borneóra, amely expedíció diplomáciailag sikertelen lesz ugyan, de ezen követség számos tagja telepedik le a mai Brunei területén – erősítve a kialakuló kínai kolóniákat.

A Jüan-kor végére Brunei a Majapahit állam adófizetője lett (Prapanca: Syair Nagarakretagama, 1365), de ekkor történik egy nagyon fontos esemény is. 1369-ben Brunei királya, Awang Alak Betatar feleségül veszi a Maláj-félsziget déli része felett uralkodó johori szultán lányát és felveszi az iszlámot. Ezzel együtt Borneo északi része elszakad a hanyatlásnak induló Majapahittól.

Független regionális hatalommá azonban nem emelkedhet, miután abban a különleges történelmi helyzetben volt, amikor Kína éppen meglehetősen agresszíven igyekezett befolyását kiterjeszteni a Délkínai-tenger környékén. Így a 14. század végére Brunei a Ming állam nemzetközi kereskedelmi hálózatának része lesz.

Awang Alak Betatar, muszlim nevén Muhammad Shah szultán ma fontos identitásképző személyiség a brunei történelemtudományban és -oktatásban. Mint az első muszlim uralkodó, ő az állam – 1990-ben meghirdetett – hármas pillérének (Melayu Islam Berjaya/Maláj Iszlám Szultanátus) első alapköve. A társadalom iszlamizálódása azonban még sokat váratott magára.

Szólj hozzá!