iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

A szerzetesek halála

2018. április 02. 08:46 - politics&islam

 

Michael/Michel Lonsdale-t nem is a "Rózsa neve" apátjaként bírom elsősorban. Sokkal ütősebb számomra Orson Welles - Anthony Perkins-es - '62-es "A per"-ében a pap szerepében. Ahogy fekete árnyéka megjelenik egy oldalról bevetülő fényudvarba... - gimnazistaként (lásd: Szombat esti filmkoktél) nem tudtam aludni utána. Igaz, ez a fíling inkább köszönhető a csúcsrendező Wellesnek.

(Mindig Spielberg "Listájá"-val jönnek, mint a "nagy" hollywoodi Soá-opusszal. A zseniális - és elviselhetetlen - Orson egy évvel a táborok felszabadulása után csinált Soá-filmet. Érdemes megnézni "The Stranger/Az Óra körbejár"-t. Az még "eredendően" fekete-fehér, míg a karakterek éppen, hogy nem azok.)

Sokat tűnődöm az ilyes embereken mint a Lonsdale. Akik koravén arcberendezésükkel ugyanúgy néznek ki harminc, ötven s - nagyon enyhe túlzással - ma: nyolcvanhét évesen. Jó színész.

Ő volt - minő érdekesség: ismét egyházi férfiú szerepében - az egyik szerzetes a 2010-es "Emberek és istenek/Des hommes et des dieu" című filmben, amely algériai francia szerzetesek elrablásáról és meggyilkolásáról szól.

Miként manapság az algériai sajtó. Bár az eset 1996-ban történt, amikor az algériai Atlasz-hegységbeli Tibherine kolostor hét trappista szerzetesét elrabolták majd levágott fejüket megtalálták, most egy új jelentés borzolja a kedélyeket.

Az elmúlt hetekben ugyanis napvilágra került egy új, a Terrorellenes Bírói Testület (قضاة مكافحة الارهاب) által kiadott 185 oldalas jelentés az esetről. Ez - miként azt már jó tíz éve pár sajtótermék is megtette - cáfolni látszik az akkori hivatalos állami álláspontot, miszerint az elkövetők az akkor dúló polgárháború dzsihádista oldalán küzdő fő erő, az Iszlám Fegyveres Csoport/الجماعة الإسلامية المسلحة/Groupe Islamique Armé-GIA tagjai voltak.

A szerzetesek levágott fejeit még '96 májusának utolsó napjaiban megtalálták, a francia hatóságok nem kaptak azonosításra alkalmas szövetmintákat csak 2016-ban. Az általuk végzett vizsgálatok szerint aztán kiderült, hogy az áldozatokkal máskor végeztek, mint azt a GIA vezetőjének kijelentéséhez kötötték. S mindemellett számos más körülmény mutat arra, hogy valójában az algériai hadsereg/szolgálatok valamely egysége végzett a szerzetesekkel.

Ez az opció - a polgárháború eszkalálódása miatt előállt bonyolult helyzet miatt - egyáltalán nem kizárt.

Bevallani azonban soha sem fogják.

Minek is, ugye?

Az Emberek és istenek ment kishazánkban is. Megfelelően rövid ideig, nehogy a meggárgyult magyar agyakat túlzottan megterhelje.

És akkor még előtte voltunk napjaink őrületének. Ma már az agyonmosott hungarus neuronok semmit sem fognának fel belőle.

Nem is kell. Tudatlannak lenni jó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr8013799584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása