iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

A helytartó hűlt helye

2017. december 27. 22:37 - politics&islam

 

Ami már nem is annyira hűlt.

A szudáni történetírás a kolonializáció korát két részre bontja: az első a tényleges oszmán uralom volt, amit az "(első) török kornak" (التركية ) neveznek. Ez I. Selim szultán 1517-es egyiptomi (és szudáni) hadjáratával kezdődik és tart egészen az úgynevezett Mahdi-mozgalom 1885-ös függetlenedési kísérletéig. A britek ekkor már jelen voltak, s végül kemény harcok árán le is gázolták a Mahdi hadseregét. Az ezt követő brit-egyiptomi kondomínium korát (1899-1956) "második török kornak" (الثانية‎ التركية) hívják.

A valós oszmán befolyás, tehát a 19. század folyamán alatt az ország első számú Vörös-tengeri kikötője és a helytartó székhelye Suakin/Szavákin volt, amely - éppen szemben lévén az Arab-félszigeti Dzsiddával - fontos szerepet játszott nemcsak az afrikai ország kereskedelmi életében, hanem az Afrikából Mekkába és Medinába irányuló zarándokforgalom tranzitálásában is. Amikor aztán a britek felfuttatták a hatvan kilométerre északra lévő Port Szudánt, Szavákinnak befellegzett.

Máig - mondhatnánk, mert a hétvégén Szudánban járt a török szultán. Recep Tayyip Erdoğan és a szudáni elnök, Umar al-Basír 21 egyezményt kötött, közöttük azt, amely alapján a törökök megépíthetik első afrikai kereskedelmi depójukat, kvázi gazdasági támaszpontjukat a város kikötőjében.

Az előbb érintett stratégiai fekvés miatt nem kis jelentőségű az egyezmény. (Különösen, ha a terv realizálódik.)

Sokat emlegettem már: Ankara az utóbbi évtizedben rendkívül aktív volt Afrikában. S az elkövetkezendőkben még inkább fog sertepertélni arrafelé. Erdoğan már Csádban van.

Szudánban meg jöhet - gazdaságilag legalábbis - a "harmadik török korszak".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr8113528647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása