iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

DKA 50 - Mindeközben a Magribban III.

2017. augusztus 28. 14:59 - politics&islam

 

Algériában.

Csendes küzdelem folyik a dzsihádisták át- és felszivárgásának megakadályozásáért.

Az utóbbi fél évben - a hivatalos algériai jelentések szerint 63 dzsihádistát likvidáltak és huszonkettőt tartóztattak le; s mindemellett 241 terrorista bázist, fegyverraktárat, központot számoltak fel. Továbbá 100 olyan algériai személy - köztük illegális fegyverkereskedők - is lakat alá került, akiket a terrorista csoportok támogatásával vádolnak.

Nagy mennyiségű fegyver is a hatóságok kezére jutott, amely között a kézifegyverek mellett robbanószerek, tüzérségi eszközök és különböző rakéta-rendszerek is voltak.

Sorolhatnám a sajtóban szereplő tételeket. A lényeg, hogy az ország erősen kitett a dzsihádista mozgalmaknak. Líbia felől a Ghadamesz-Tebessza vonalon szivárognak be a polgárháború sújtotta ország kiképzőtáborait és/vagy a líbiai, netán a szíriai/iraki frontokat megjárt harcosok. A másik - sokkal nyíltabb - határ az ellenőrizhetetlen déli. Itt szabad az átjárás az al-Qáida helyi formációjához (AQIM) tartozó fegyveresek, vagy akár az IS valamely hűségesküt tett filiáléjának harcosai számára

Ki is használják.

S közben az agonizáló - bár lehet, hogy ez még évekig elhúzódó végjáték - Abdulazíz Bútaflíqa/Boutaflika épp a napokban alakítgatta kormányát: újabb embereit ültetve pozíciókba. Ezzel egyûtt úgy látszik: a hadserg és a titkosszolgálatok közötti küzdelem fog dönteni az ország poszt-bútaflíqai jövöjéről.

De - minden előjel és betegség ellenére - az algériai politikusok általàban hosszú életűek. Az első elnök, Ben Bella sem olyan régen halt meg, jóval túl a kilencvenen.

Hajrá, Blútaflíqa!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr8512784492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása