iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

DKA 27 - Mindeközben Kuvaitban

2017. augusztus 10. 21:40 - politics&islam

 

Hogy ott is történjen valami.

Az Öböl leginkább kifutástalan államában...

(Gondoljunk bele, Kuvait már a hatvanas években a régióban irigyelt monarchia volt, palesztin és egyiptomi vendégmunkások tömegével - kötelező olvasmány: Gasszán Kanafání: Ridzsál fí'-samsz/Lángoló égbolt alatt - s ötven évvel később sem több; ráadásul - az UAE vagy Katar fényében - már nem is irigyelt.)

...szóval ott is áll egy kicsi bál. Ott is a Szalmán szaúdi király által kiadott ukáz alapján a hivatalosságok szerint Teherán a hunyó.

A minap a kuvaiti hatóságok hajtóvadászatot indítottak két személy ellen, akiket a kuvaiti Hezbollah, ottani terminussal: az Abdalí-hálózat tagjainak mondanak. A belügyminisztérium szerint az iráni diplomáciai útlevéllel rendelkező férfiak az iráni nagykövetség segítségével tűntek el.

Természetesen azonnal jött a tagadás Teheránból. Az Abdali-hálózat tevékenysége régóta vádpontja a kuvaiti hatóságoknak Iránnal szemben. Kommunikációjuk szerint több éve szervezkednek, illegális fegyverraktárat foglaltak le az Abdali-negyedben (innen a nem hivatalos elnevezés), a hajtóvadászat folyamatos, s most csütörtök óta az egész országra kiterjedő.

A kuvaiti államnak félelmei vannak saját síita kisebbségével kapcsolatban. Kétségtelen, hogy Teherán kiemelten figyel erre a közösségre. Ennek oka - többek között - az, hogy a kuvaiti síiták családi kapcsolataik révén kötődnek Iránhoz.

Persze vice versa. Amikor a Khúzesztán/Arabesztán-i Ahvázban jártam, ahol jelentős, több milliós szunnita arab közösség él, éppen az iráni hatóságok aggódtak a kuvaiti/szaúdi támogatással mozgolódó szunniták miatt.

Nincs messze a két régió. Ahvázból naponta járt hajó a Kárún-folyón Kuvaitvárosba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr5712731094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása