iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Yeni Pazar sancağı 19 - Balkáni "gerrymandering"

2017. május 02. 06:57 - politics&islam

 

Illetve nem is az, inkább játék a regionalitással. A szandzsák szerbiai része nem alkot semmilyen politikai egységet.

A hat opština közül a legnagyobb muszlim közösségű Novi Pazar és Tutin a Raškai körzethez (okrug) tartozik, amelynek központja Kraljevo. A színszerb, hangulatosan modern és a Kopaonik lábánál fekvő város (mellette áll a szerb ortodoxia par excellence központja, a žičai kolostoregyüttes) száz kilométerre van Novi Pazartól és még harminccal többre Tutintól.

Sjenica, Nova Varoš, Priboj és Prijepolje opštinák meg a Zlatibor okrughoz tartoznak, Užice központtal. Ez utóbbi ugyancsak száz kilométerre van Sjenicától, ráadásul a Pešter és a Zlatibor vidékén amúgy nyáron is órákon át tart az út, nem beszélve a téli hónapokról. (Bringázni viszont isteni dolog errefelé.)

A Szandzsák, mint politikai fogalom Szerbiában nem is létezik már. Míg a régi jugó térképeken - az "autonóm" Vajdaság és Koszovó mellett - legalább ráírták a szerb-montenegrói szövetségi határvidékre a Szandzsák nevét, ma hiányzik ez a felirat.

Meg egyébként is. Ha egy szandzsáki Szerbia más tájain bukkan fel dél-szerbnek titulálják, ha keresztény s bosnyáknak, ha muszlim. Jó esetben.

Rosszabb verzióban mindkettőt letöröközik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr8612458165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása