iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Yeni Pazar sancağı 15 - A szandzsáki zsidókról, röviden

2017. április 30. 21:38 - politics&islam

 

Ez - miként oly sok felé - szomorú végű történet. De sok évszázados tradíció.

Közismert, hogy az oszmánok által elfoglalt Balkán menedéke lett az Ibériai-félszigetről több hullámban (1492, 1580, 1608) kiűzött zsidóknak. A szefárdok egyik vallási-kulturális központja lett Szarajevó s számos kisebb oszmán város. A Novi Pazar-i közösség a kereskedelemben játszott fontos szerepet.

A várost alapító Isa-beg Ishaković 10 kerületet (mahalla) hozott létre, ebből öt volt muszlim, öt pedig keresztény (szerb). Százötven évvel később - kiváló kereskedelmi közvetítő szerepének köszönhetően - már 40 mahallában több, mint 30000 éltek a városban, ami balkáni viszonylatban óriásinak számított. Több tucat raguzai (Dubrovnik) kereskedő is élt a városban. És a források szerint rendszeresen megfordultak itt az oszmán birodalom távolsági gazdasági kapcsolataiban utazó zsidó kereskedők is.

1776-ban egy raguzai kereskedő, Luka Miliković átadta lerakatát (bezistan) zsidó kereskedőknek, így innentől számítva bizonyítottan állandó a zsidók jelenléte a városban. A ladinó nyelven beszélő közösség 1807-re már száz főt számlált.

Az oszmán állam gazdasági életébe és társadalmi hierarchiájába beilleszkedő zsidók is szélpontjává váltak a szerb felkelés első felvonásában, így 1809-re a város 4000 házából már csak ötben éltek.

A közösség kontinuitása azonban nem szűnt meg: 1866-ra már ismét több, mint kétszázan éltek a városban. Amikor a Sandzsák szerb uralom alá került - súrlódásokkal ugyan - de a zsidók maradhattak a városban.

Egészen a vészjósló 2VH-ig. A németek által megszállt Észak-Szandzsákot önálló közigazgatási egységgé (okrug) szervezték, élére pedig Novi Pazar-i székhellyel egy - nem véletlenül - đjakovói albán politikust, a nacionalista Bali Kombëtar tagját, Aćif Hadžiahmetovićot nevezték ki.

Nevezett vezető kiemelkedő kollaboráns volt. Miközben keményen harcolt a csetnikek és kommunista partizánok ellen, 1942-ben összegyűjtette a város valamennyi (221) zsidó polgárát és deportáltatta az észak-szerbiai Zimony melleti, akkor a sogenannte Független (usztasa) Horvátország területén lévő hírhedt koncentrációs táborba, Sajmištébe.

Ahol - majd' tízezer hittestvérükkel együtt - valamennyiüket meggyilkolták.

Novi Pazarban nem maradt tárgyi nyoma az egykori zsidó közösségnek. Emlékezetünkben kell őriznünk őket.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr2312458103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2017.05.01. 07:31:16

Nem "kell".
Lehet.
Akit érdekel.
süti beállítások módosítása