iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Éberség, elvtársak

2017. április 05. 10:15 - politics&islam

 

Bahrein mindig is a perzsa univerzum része volt. Az ókori akhaimenida államtól valamennyi perzsa politikai formáció kiterjesztette hosszabb-rövidebb időre hatalmát az Öböl déli fertályán található kis szigetre. Legutóbb a tizenhetedik században a szafavidák. De az iráni politikai tudatalattiból soha sem törlődött az egykori Dilmun. Úgy meg még kevésbé, hogy ma is a lakosság – középértéken – kétharmada síita.

Ennek megfelelően a szunnita uralkodócsalád és csatolt részei keményen hadakoznak az iráni befolyás ellen. Teherán/Qom egyfajta főmumusa az Ál Khalífának, amely kétszáz éve van jelen a sziget történelmében, miután egy kis kuvaiti kitérővel az Arab-félsziget középső fertályából az oszmán hadak az 1700-as évek elején kitelepítették őket.

Szóval a félszigeten döntő fontosságú törzsi és helyi származás jelentősége miatt a jelenlegi bahreini uralkodócsaládnak amúgy is van egy kis hendikepje. S miután a térséget kétszáz éven át ellenőrző britek itt is a kisebbség preferálására építették a hatalmukat, a szunnákat –köztük itt a Khalífa-családot – hozták helyzetbe, a többségi síitákra mindig is öszvehúzott szemöldökkel néztek.

Manapság pedig különösen, miután a nagy regionális szkanderozásban, azaz Teherán és Rijád politikai játszmájában Bahrein – mint az Irán utáni legnagyobb arányú síita lakossággal rendelkező ország – fontos szerepet játszik.

A síita lakosságot az állami (szunnita) irányítás alatt álló sajtóban előszeretettel nevezik „ötödik hadoszlopnak”, ami már csak azért is furcsa, mert ebben az esetben ez azt jelenti, hogy az úgymond idegen érdekeket érvényesítő csoport maga a társadalom többsége.

De ha eltávolodunk ez efféle sommás és koncepciózus állításoktól, akkor is kemény államhatalmi lépéseket láthatunk. Most például megint felszámoltak egy belső ellenség által alkotott hálózatot. A bahreini sajtó – a belügyminisztérium közleményeire hivatkozva – ad hírt arról, hogy letartóztattak egy 14 fős, három sejtből álló hálózatot. Az egyik csoportot – így a kommüniké – közvetlenül az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC/سپاه پاسداران انقلاب اسلامی‎‎) képezte ki, a másikat az Iraki Hezbollah (حزب الله في العراق), míg a harmadik „helyi kiképzést kapott”, bármit is jelentsen ez. Az agytrösztök (és pénzügyi támogatók), Murtadá Madszíd al-Szanadí és Qászim Abdulláh Alí a hírek szerint az Öböl északi partján vannak már.

Lőfegyvereket, késeket, sokkolókat (!), telefonokat foglaltak le a hálózat tagjainál. A visszakeresett adatok szerint az elmúlt években a letartóztatottak hatvanhatszor utaztak Iránba. A hatóságok szerint a sejtek különböző magas rangú állami személyek meggyilkolását (köztük talán Bástya elvtársét is) tervezték.

A viccet félretéve: a nemzetközi helyzet Bahreinben is fokozódik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr5612402779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása