iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Megszámláltatik

2017. február 07. 09:58 - politics&islam

 

Libanonban – bár ötezer éve kereskedők hazája, így a matematika zsigeri dolog kellene, hogy legyen – nem nagyon szeretnek számolni. Mármint azt, ami problematikus. Például, hogy enmaguk hányan vannak. Hogy a valós felekezeti arányokról ne is essék szó. Ne felejtsük: az utolsó hivatalos népszámlálást az országot mandátumként kezelő franciák végezték 1932-ben. S egyöntetű vélemény szerint az sem volt tiszta.  

Van még egy populáció, akiknek immár hetven éves libanoni jelenléte ugyancsak kényes kérdés. Az 1948 óta érkező palesztin menekültekről van szó. Akik többségükben menekülttáboroknak nevezett negyedekben laknak, kisebb részük pedig azokon kívül. Maguk a “táborok” sem fedik le a szó megszokott értelmét. Inkább önkényesen körülhatárolt (vagy pontosan körülhatárolatlan) városnegyedekről van szó, ahol a lakosság – sokszor nem is – többsége palesztin. Ilyenekből hivatalosan 12 létezik, s ezeken túl 121 olyan lakóközösséget tartanak nyilván, ahol jelentős számú palesztin él. A néhány “klasszikus” tábor az ország déli fertályában található, köztük e legjelentősebb/leghíresebb Ajn al-Halva-i, amely azonban már más szempontól jelent problémát – akár a most elhatározott lakosság-számbavételében.

A bejrúti kormány zöld utat adott a miniszterelnökséghez tartozó kormányzati intézmény, a Libanoni-Palesztin Párbeszéd Bizottság (لجنة الحوار اللبناني الفلسطيني) által kidolgozott népszámlálásnak. S nem csak a lakossokat veszik számba. A táborokban felmérik az épületek vagyoni viszonyait, állapotát, az infrastrukturális létesítmények helyzetét, a gazdasági tevékenységeket, az oktatás és egészségügyi ellátás paramétereit.

Az elképzelés szerint idén február 27-én kezdődne a művelet, s az említett “táborokban” ez év végéig kell befejeződnie. Ami a hozzávetőlegesen félmilliós palesztin népesség becsülten alig három százalékát kitevő, a táborokon és regisztrált lakóközösségeken kívül lakó részét pedig 2018 során kell számba venni.

Ez utóbbi “kitétel” már érzékeltetheti a feladat nehézségét, és kissé mission impossible voltát. A palesztinok ugyanis – bár állampolgárságot politikai és demográfiai okokból általában nem kaptak s így az állami intézményekhez kötődő gazdasági szektorokban munkavállalásuk is nehézségekbe ütközik – hét évtized alatt erősen összekeveredtek a libanoniakkal. Elsősorban házasságok révén. A harmadik-negyedik generáció esetén pedig már sokszor nehezen megállapítható az adott polgár palesztin volta. A számlálás ugyanis kiterjedne azokra is, akik vegyes házasságok leszármazottjaiként, libanoni állampolgársági papírok birtokában mutatnak fel palesztin felmenőket. És – az elképzelés szerint – a Libanonból időközben kivándorolt palesztinokat is számba vennék. Ez különösen érdekes és jellemző. A cédrusok fiai mindig is szerették /szeretik regisztrálni a messzi idegenbe szóródott nemzeti magvakat is. Talán még jobban, mint az otthoni földbe hintetteket. (Mindenhol hallható nemzeti szlogen a piaci zöldségestől a politika felhőrégióiig: “Hetvenmillió libanoni él a világon.” Gonoszul mindig megkérdezem: ebbe beletartoznak-e a punok?)

A számlálással kapcsolatos másik nagy kérdőjel az úgynevezett “biztonsági övezetek” helyzete. Azok a táborok, amelyek államként működnek az államon belül, azaz a libanoni hatóságok és fegyveres erők gyakorlatilag semmilyen felügyelettel nem rendelkeznek felettük. Ilyen a Szajda melleti már említett Ajn al-Halva, ahol évtizdek óta csak a belső palesztin biztonsági erők működnek – s a falakkal körülvett hozzávetőlegesen harmincezer embert magában foglaló negyed a mindenkori libanoni, palesztin és más nációjú törvényenkívüliek menedéke lett. Ide húzódott vissza az ezredforduló óta valamennyi radikális iszlamista mozgalom vagy azok fragmentuma; ma is a dzsihádisták egyik legjelentősebb központja. Az itteni “népszámlálással” kapcsolatban láthatóan már folynak az előzetes egyeztető tárgyalások, Szajdában Máhir Hammúd sejk, az Ellenállás Vallástudósainak Nemzetközi Uniója (الاتحاد العالمي لعلماء المقاومة) elnevezésű, az iráni szövetségesi rendszerbe tartozó egyébiránt szunnita szervezet vezetője már személyesen egyezetett a táborbeli iszlamista erők (hogy finoman fogalmazzunk) egyik megkerülhetetlen és hosszú múlttal rendelkező vezetőjével, Abú Táriq al-Szaadíval. A jelenlegi ígéretek szerint ott a belső biztosági erők fogják felügyelni a számlálást. A kérdés azonban adott: csak felügyelni fogják?

Emellett az is átgondolandó, hogy a számlálás metódusa szerint a táborokban regisztrálnak valamennyi lakost, azaz a palesztinok mellett ott élő libanoniakat és más országok állampolgárait is, míg az azokon kívül élők esetében csak a palesztinokat számolják össze. Erre mondhatjuk, hogy lóláb. De legalább akik az eredmények birtokába jutnak, tudni fogják végre, kik vannak a falakon belül.

S hogy ki juthat majd hozzá ezekhez az adatokhoz, igencsak izgalmas. Mert odáig immár eljutottak, hogy számoljanak – ez dícséretes fejlemény. Viszont ragaszkodván a régi jó hagyományokhoz a népszámlálás eredménye – a most deklarált tervek szerint – titkos lesz. Akkor viszont csak nem lesz átlépve az a bizonyos árnyék.

Van a projekttel kapcsolatban még egy érdekesség. A pénzügyi hátteret Japán, Svájc és az UNESCO biztosítja. Semmilyen formában nem vesz azonban részt benne a palesztin menekültekkel hét évtizede foglalkozó nemzetközi szervezet, az UNWRA. Libanoni politikai vezetők szerint az ENSZ égisze alá tartozó szervezet utóbbi években végzett munkájával – és az arról kiadott jelentésekkel – szemben erős elégedetlenség mutatkozik helyben és a nemzetközi szervezetnél is.

Az egész projekt érdekes és figyelmet érdemel. Különösen az időzítés. Erre sincs egyértelmű válasz. Miként arra sem, kinek lesz majd jó (s mire) a titkosan kezelt adatbázis. Mert valakinek biztosan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr3212179702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása