iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

DKA 1 - Dohabol, a faraok foldjerol

2016. július 13. 21:58 - politics&islam

 

Delkelet-Azsia fele - mondhatnam- feluton, a dohai repuloteren mergezem magam a regionalis politikaval.


Itt egy rovid hir, rovid megjegyzessel: az egyiptomi Vallasi Alapitvanyok Miniszteriuma dontese szerint ezentul valamennyi mecsetpredikatornak le kell irnia es irasban a hatosagoknak (a nevezett miniszteriumnak) be kell mutatni a penteki khutba szoveget.


Hat igen. Az egyiptomi katonai rezsim evtizedek ota probalkozik a vallasi elet kontroll alatt tartasaval es iranyitasaval. Neha tobb, neha kevesebb sikerrel. A sogenannte forradalom - es a Muszlim Testveriseg (Murszi) intermezzzo utan, az Eszak Afrikaban egyre erosodo szesoseges mozgalmak (lasd Libia meg a Szahara videke) arnyekaban most ujra kemenykedik.


A hatas ezutan - a korabbi tapasztalatok szerint - ismert: az allami kontrol alol kibujni igyekezo szemelyek es szervezkedesek menneek az underground iszlamba. Az illegalis mecsetekbe es imahelyekre. (Ezekbol tizezrevel vannak az orszagban.)


S ezekben aztan egyik imam sem irja le a khutbaja szoveget.
("Jo esetben" megteszi azt az allamhatalom esetlegesen jelenlevo - illegalis az illegalisban - kepviseloje.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr848886276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása